Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο σπουδαίος Άραβας ποιητής Άδωνις στην Αθήνα

Θα μιλήσει την Τρίτη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Η αραβόφωνη ποίηση και ο ρόλος της στον σημερινό κόσμο, τα θεμελιώδη και ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής, όπως ο πόλεμος στη Συρία, το προσφυγικό, το Ισλάμ, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και η τρομοκρατία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει με τους Έλληνες αναγνώστες του ο Άδωνις, ένας από τους κορυφαίους ποιητές της εποχής μας, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ. στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Αυτοεξόριστος από τη Συρία, ο Άδωνις έχει τιμηθεί με το Βραβείο Γκαίτε, μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις πολιτισμού στον κόσμο, «για τον διεθνή χαρακτήρα του έργου του και για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό», ενώ συγκαταλέγεται εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στους διεκδικητές του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννημένος το 1930 στη Συρία, ο Ali Ahmed Saïd Esber υιοθέτησε ήδη από την εφηβική του ηλικία το μυθολογικό ψευδώνυμο Άδωνις, με το οποίο γρήγορα έγινε γνωστός, θεωρώντας πως η απέκδυση του μουσουλμανικού του ονόματος δίνει συμβολικά πρόσβαση στην οικουμενικότητα και την πράξη της δημιουργίας. Καταδικασμένος σε φυλάκιση στην πατρίδα του λόγω των προοδευτικών πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Άδωνις αυτοεξορίστηκε στον Λίβανο και στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, που θα συντονίσει ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, ο ποιητής θα υπογράψει βιβλία του που θα διατίθενται προς πώληση στο φουαγιέ του ισογείου της Στέγης από εκδοτικούς οίκους.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Οι συζητήσεις των κύκλων “Λέξεις και Σκέψεις” αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr. Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις