Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Περί βιβλιοθηκών... και εντύπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εντύπων

Το περιοδικό Bookseller του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγει έρευνες κάθε χρόνο για το βιβλίο στη χώρα. Στις φετινές έρευνες καταγράφεται για πρώτη φορά πτώση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων για την τελευταία πενταετία, κατά 2,4%. Κατά το 2015 λοιπόν πωλήθηκαν στη χώρα 276,2 εκατομμύρια έντυπα και ψηφιακά βιβλία, το οποίο συνιστά αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με της πωλήσεις του 2014 με παράλληλη τη μείωση των ψηφιακών βιβλίων που καταλαμβάνουν πλέον το 30,9% αντί του 32,7% της αγοράς.

Όπως καθετί νέο, έτσι και τα ηλεκτρονικά βιβλία μπήκαν δυναμικά στη ζωή μας, οδηγώντας κάποιους να προφητεύσουν την εξαφάνιση του έντυπου βιβλίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Όμως οι αριθμοί λένε άλλα. Η αντίσταση που προβάλει το έντυπο βιβλίο στην παγκόσμια αγορά είναι καταπληκτική. Οδηγεί όλες τις προβλέψεις σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η κουβέντα λοιπόν έρχεται στην ίδια την τεχνολογική αλλαγή. Όπως παλαιότερα η τηλεόραση θα εξαφάνιζε το ραδιόφωνο και τον κινηματογράφο, όπως ίσως το διαδίκτυο θα εξαφάνιζε τις εφημερίδες.

Οι βιβλιοθήκες σήμερα καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα μεταβαλλόμενο και θολό ακόμα τεχνολογικό περιβάλλον, το οποίο τείνει να αντικαταστήσει το υπόστρωμα στο οποίο καταγράφεται η ανθρώπινη γνώση. Το τεχνολογικό περιβάλλον αυτό όμως δεν έρχεται να ακυρώσει τη βασική ανάγκη της καταγραφής και της ανάγνωσης της πληροφορίας. Η λειτουργία παραμένει ίδια, ανά τους αιώνες. Η ανθρώπινη ανάγκη να αποθηκεύεται η γνώση και να επαναχρησιμοποιείται. Και η δουλειά της βιβλιοθήκης παραμένει ίδια. Να συγκεντρώνει, διασφαλίζει, αποθηκεύει και αναδιανέμει τα προϊόντα της ανθρώπινης διανόησης. Επιπλέον, στις δημοκρατικές κοινωνίες να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο για όλους, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.

Αν επιχειρήσουμε λοιπόν να κάνουμε κι εμείς από εδώ προβλέψεις για το μέλλον σχετικά με το μορφότυπο που θα έχουν τα βιβλία του μέλλοντος, σχεδόν με βεβαιότητα θα τολμήσουμε να προβλέψουμε ότι το έντυπο βιβλίο έχει πολλά χρόνια ζωής ακόμα. Έχει να διανύσει χιλιάδες λέξεις και σελίδες ακόμα σε μυαλά αναγνωστών. Το ψηφιακό βιβλίο έχει έρθει για να μείνει επίσης. Δεν είναι ένα τεχνούργημα του συρμού. Η παράλληλη πορεία τους θα συνεχίσει για αρκετά χρόνια κατά την εκτίμηση αυτής εδώ της στήλης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βιβλιοθήκες θα συνεχίσουν στο μέλλον να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από όλους: να διασφαλίζουν την αποθήκευση και τη χρήση των έργων του ανθρώπου, ανεξάρτητα από το υλικό στο οποίο αυτά καταγράφονται, να προωθούν σε όλο και μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού τον γραμματισμό και τον αλφαβητισμό χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα τεχνολογικά μέσα. Ευελπιστούμε η πρόβλεψή μας να βγει αληθινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL