Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η ενιαία τιμή βιβλίου είναι μονόδρομος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ενιαία τιμή βιβλίου είναι μονόδρομος

"Συμπαραστεκόμαστε στις ενέργειες του ΥΠΠΟ και ταυτοχρόνως σας ζητάμε να την υποστηρίξετε με αποφασιστικότητα, δεδομένου ότι η συνέχιση της ύπαρξής μας περνά από έναν μονόδρομο. Αυτόν της επαναφοράς της ενιαίας τιμής του βιβλίου" επισημαίνουν ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες που δραστηριοποιούνται σε όλη την επαρχία, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, εκφράζοντας την αγωνία και συγχρόνως το πάγιο αίτημά τους για την επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου.

"Όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του ποιοτικού βιβλίου, του ελληνικού βιβλιοπωλείου, την ανάπτυξη και διάδοση της φιλαναγνωσίας, την προστασία της γλώσσας μας, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας" χαρακτηρίζουν την ενιαία τιμή βιβλίου οι βιβλιοπώλες, κάνοντας λόγο για τη "μελανή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργησή της", την οποία οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά από το 2014. "Το βιβλιοπωλείο, ο φυσικός χώρος του βιβλίου, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο" αναφέρουν, προσθέτοντας ότι "ο κύκλος εργασιών μας ακολουθεί πτωτική πορεία, τα βιβλιοπωλεία καθημερινά βάζουν λουκέτο - ακόμα και μεγάλα και ισχυρά βιβλιοπωλεία, όπως ο Παπασωτηρίου και ο Ελευθερουδάκης, δεν άντεξαν στον άναρχο ανταγωνισμό".

Κάνουν λόγο για την "αβεβαιότητα" που κυριαρχεί στον κλάδο τους, "ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση" και υπενθυμίζουν ότι "η ύπαρξη βιβλιοπωλείων θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τη διατήρηση του ελληνικού βιβλίου σε υψηλό επίπεδο και για τον μη ευτελισμό της σκέψης και της λογοτεχνίας". Θυμίζουν ακόμα ότι η επαναφορά της ενιαίας τιμής βρίσκει ενωμένους όλους τους συλλόγους βιβλιοπωλών, εκδοτών και συγγραφέων, ενώ και ξένοι σύλλογοι βρίσκονται στο πλευρό τους.

Χαιρετίζοντας, τέλος, την ανακήρυξη της Αθήνας ως "Πολιτιστικής πρωτεύουσας του βιβλίου για το 2018", καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη διακηρυγμένη θέση της για επαναφορά της ενιαίας τιμής. "Αν το βιβλίο συνεχίσει να αντιμετωπίζεται σαν απλό εμπόρευμα που η παραγωγή και διακίνησή του διέπεται από τους νόμους της αγοράς, αν δεν αντιμετωπιστεί ως δημόσιο πολιτιστικό αγαθό που χρήζει προστασίας από το κράτος, πολύ φοβόμαστε πως το 2018 ελάχιστα βιβλιοπωλεία θα έχουν απομείνει για να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν τις εκδηλώσεις της «Αθήνα, Πολιτική Πρωτεύουσα Βιβλίου»" καταλήγουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL