Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Έχασε τη μάχη για τη ζωή η Ελένη Κοβάνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έχασε τη μάχη για τη ζωή η Ελένη Κοβάνη

Έχασε χθες την πολύμηνη μάχη για τη ζωή που έδινε η Ελένη Κοβάνη, αγροτική κοινωνιολόγος και διευθύντρια ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Η Ελένη Κοβάνη γεννήθηκε το 1947 στα Χώστια Βοιωτίας. Σπουδάστρια στα χρόνια της χούντας, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Μετά την αποφοίτησή της από την ΑΣΟΕΕ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Αγρονομικό Μεσογειακό Ινστιτούτο του Μονπελιέ, ενώ ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ το 1978.

Αφιέρωσε το σύνολο της επιστημονικής της δραστηριότητας στο ΕΚΚΕ, στο πλαίσιο του οποίου εργάστηκε αδιαλείπτως από το 1979, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κάλυπταν θέματα πολιτιστικής οικολογίας, πολιτιστικής μεταβίβασης, καθώς και ζητήματα που σχετίζονταν με τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Σε αυτό το ζήτημα ήταν αφιερωμένο και το τελευταίο της βιβλίο, Η ανθρωπολογία των ανοικτών δημόσιων χώρων, που δεν πρόλαβε να το δει να εκδίδεται. Ακόμη είχε γράψει τα έργα Λιμνών αποξηράνσεις. Μελέτη αειφορίας και πολιτιστικής ιστορίας (2002), Θίσβη: Η γοητεία του μυστηρίου. Μια πόλη... μια Ιστορία (2000), Αν γερανού φωνήν επακούσης, Νέοι και κοινότητα (1995) και Οι εμπειρικές έρευνες στην αγροτική Ελλάδα (1986).

Παράλληλα, η Ελένη Κοβάνη υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, μέλος του Δ.Σ. της Associazione Mediterranea di Sociologia Rurale, μέλος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών κ.ά.

Εκτός των αμιγώς επιστημονικών της δραστηριοτήτων, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θίσβης Βοιωτίας από το 2003, αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του ίδιου δήμου και  εκδότρια και διευθύντρια της τριμηνιαίας έκδοσης Θισβιακή Ηχώ.

"Σεμνός και αθόρυβος άνθρωπος και υπόδειγμα πολυσχιδούς και ανιδιοτελούς επιστήμονα, θα μείνει ζωντανή πάντοτε στη μνήμη μας με τις εξαίρετες αγωνιστικές και επιστημονικές της ποιότητες", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας.

Η κηδεία της Ελένης Κοβάνη θα γίνει σήμερα στις 5.00 μ.μ. από τον ναό του Αγίου Προδρόμου, στη γενέτειρά της Χώστια Βοιωτίας. Επιθυμία της οικογένειάς της είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν στην ΕΜΙΑΝ για τη στήριξη του έργου της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL