Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Αθήνα: Πόλη φιλική στο βιβλίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθήνα: Πόλη φιλική στο βιβλίο

Για μια "μεγάλη γιορτή χαράς για το βιβλίο, την ανάγνωση και τον πολιτισμό, που θα απλωθεί σε όλη την πόλη και θα απευθύνεται σε κατοίκους και επισκέπτες”, έκανε λόγο κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018 ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Την προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων στήριξε η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, η πρόεδρος της οποίας Κατερίνα Τζιτζικώστα έκανε λόγο για μια "πολύ σημαντική διάκριση που αξίζει να τη γιορτάσουμε".

Τις πρώτες σκέψεις, σχεδιασμούς και βασικούς άξονες των εκδηλώσεων ανακοίνωσε η Άβα Χαλκιαδάκη, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο οποίος συντονίζει και υλοποιεί τις δράσεις.

Οι εκδηλώσεις, που θα είναι όλες δωρεάν, θα διαρθρώνονται σε δημόσιους και ιδιωτικούς, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφους, καφενεία, πάρκα, πλατείες και δρόμους. Θα υπάρχουν προγράμματα για παιδιά, για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και διεθνή συνέδρια με θεματικές όπως οι βιβλιοθήκες και η δυναμική τους και προγράμματα που θα στοχεύουν στη δημιουργία χώρων φιλικών προς το βιβλίο και στην ενίσχυση της κοινότητας των αναγνωστών.

“Στόχος είναι να μείνει το αποτύπωμα της διοργάνωσης όχι μόνο στη μνήμη του καθενός, αλλά και στη ζωή της πόλης. Να μείνουν οι υποδομές, οι αλλαγές στη νοοτροπία, στη στάση και στις συμπεριφορές των ανθρώπων, να μείνει η γνώση και το πείσμα για το κάτι παραπάνω” σημείωσε η κ. Χαλκιαδάκη.

Όπως εξήγησε, θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν τόποι γραφής και ανάγνωσης, λογοτέχνες που άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία της πόλης, φιλολογικά καφενεία και σπίτια συγγραφέων έως μεγάλες βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι. Θα τοποθετηθούν πίνακες σε επιλεγμένα σημεία και κτήρια, θα φωτιστούν οικοδομήματα με ιδιαίτερη σημασία, θα σχεδιαστούν διαδρομές και θα οργανωθούν ξεναγήσεις, ακόμα και σε τόπους που φιλοξένησαν διεθνείς προσωπικότητες των γραμμάτων που έμειναν στην πόλη και εμπνεύστηκαν από αυτή.

Έγινε επίσης λόγος για δημιουργία ενός δικτύου επιχειρήσεων που θα στηρίζουν την ανάγνωση στην πόλη, όπως καφενεία και μπαρ που μπορούν να φιλοξενούν από βιβλιοπαρουσιάσεις έως λέσχες ανάγνωσης. Ακόμη εστιατόρια και ξενοδοχεία θα κληθούν να ενισχύσουν το μενού τους με συνταγές που θα βασίζονται σε λογοτεχνικά μαγειρέματα.

Με τη λογική του διανυκτερεύοντος φαρμακείου, μια μέρα κάθε μήνα, βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες που το επιθυμούν θα μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα για να εξυπηρετούν τους αναγνώστες που αναζητούν να διαβάσουν τέτοιες ώρες.

Φιλαναγνωστικές δράσεις θα οργανωθούν επίσης σε σχολεία, ενώ ένα τριήμερο μέσα στον μήνα θα οργανώνονται εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά, η εκκίνηση των οποίων γίνεται στις 22 Απριλίου 2018.

Στην παρουσίαση παρέστησαν εκπρόσωποι του χώρου του βιβλίου, συγγραφείς, εκδότες, ο γραμματέας της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου Κώστας Γκοβόστης, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Χριστίνα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου Βάσω Νίκα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL