Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη των Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνής κατακραυγή για τη σύλληψη των Αχμέτ και Μεχμέτ Αλτάν

Ο διακεκριμένος διεθνώς συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν

"Έφυγε πριν δει τη Δημοκρατία". Μ' αυτό τον τίτλο ανήγγειλε τον θάνατό του Τσετίν Αλτάν, διακεκριμένου αρθρογράφου της και πασίγνωστου συγγραφέα, μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η “Τζουμχουριέτ” τον περασμένο Οκτώβριο. Αυτή την ώρα οι δύο γιοι του, ο επίσης διακεκριμένος διεθνώς συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν και ο αδελφός του Μεχμέτ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και υπέρμαχος μιας Τουρκίας με ουμανιστικό πρόσημο, γνωρίζουν το "πρόσωπο" της κατά Ερντογάν Δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. Η σύλληψη των δύο αδελφών, τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου, έχει προκαλέσει ήδη διεθνή κατακραυγή αλλά και έντονη ανησυχία για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται στη χώρα αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Περισσότεροι από 40 διανοούμενοι, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Τούρκος συγγραφέας και νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και ο βραβευμένος με Booker Τζον Μπέργκερ, σε ανοιχτή επιστολή τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη των δύο αδελφών αλλά και άλλων φυλακισμένων συγγραφέων και δημοσιογράφων, διαμαρτυρόμενοι έντονα για τη "βεντέτα της τουρκικής κυβέρνησης με τη διανόηση" όπως αποκαλούν το μπαράζ διώξεων που σημειώνεται στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την καταδίωξη όσων διανοούμενων και συγγραφέων της χώρας εκφράζουν διαφορετική γνώμη.

"Το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για ένα μακαρθικού τύπου κυνήγι μαγισσών" αναφέρουν χαρακτηριστικά και υπογραμμίζουν ότι "ως συγγραφείς, ακαδημαϊκοί και υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι βλέποντας συναδέλφους που γνωρίζουμε και σεβόμαστε να φυλακίζονται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Δημοσιογράφοι όπως ο Σαχίν Αλπέι και η Νασλί Λιτσάκ και η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν είναι γνωστοί υπερασπιστές της Δημοκρατίας και μάχονται εναντίον του μιλιταρισμού και κάθε είδους τυραννίας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι βλέποντας τον επιφανή συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν και τον αδελφό του Μεχμέτ Αλτάν, συγγραφέα και διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών, ο οποίος σε πολλά από τα βιβλία του προωθεί την ιδέα της επανοικοδόμησης της τουρκικής ταυτότητας όχι με βάση τη θρησκεία ή τη φυλή αλλά σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κρατούνται από τη 10η Σεπτεμβρίου". Στην ανοιχτή επιστολή τους οι 40 διανοούμενοι αναφέρουν ότι τα δύο αδέλφια κατηγορούνται πως σε τηλεοπτική εμφάνισή τους την παραμονή του πραξικοπήματος έστειλαν μηνύματα στους οπαδούς των πραξικοπηματιών.

Υπογραμμίζουν δε ότι ο Αχμέτ Αλτάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Τούρκους συγγραφείς, τα βιβλία του οποίου έχουν διαβάσει εκατομμύρια αναγνώστες και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ο ίδιος έχει διωχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν για τη δράση του υπέρ μιας δίκαιης επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Για τον Μεχμέτ Αλτάν σημειώνουν ότι είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς και πολιτικός ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Όπως και ο αδελφός του, και άλλοι που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, το έγκλημά του δεν είναι πως υποστήριξε το πραξικόπημα, αλλά το ότι υπήρξε επικριτής της σημερινής κυβέρνησης" αναφέρουν συγκεκριμένα.

Καταλήγοντας καλούν την τουρκική κυβέρνηση "να σταματήσει τη δίωξη των διακεκριμένων συγγραφέων και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την απελευθέρωση του Αχμέτ και του Μεχμέτ Αλτάν όπως επίσης και πολλών συναδέλφων τους που κατηγορούνται άδικα".

Ο Αχμέτ Αλτάν, που είναι γνωστός και στους Έλληνες αναγνώστες από τα μεταφρασμένα στη γλώσσα μας μυθιστορήματά του "Του έρωτα και της αμαρτίας" (εκδ. Λιβάνης), "Το τελευταίο παιχνίδι" και "Ατέλειωτη νύχτα" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα της 14ης Ιουλίου στην εφημερίδα "Έθνος" ανέφερε προφητικά: "Ο κόσμος με θάρρος αντιστάθηκε στα τανκς. Αυτές είναι φοβερές εμπειρίες, αν κατανοηθεί η αξία τους. Ελπίζω το κόμμα της εξουσίας να είδε ότι το να κάνεις υποχωρήσεις από τη Δημοκρατία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή όλων και το μέλλον της χώρας. Όπως λέει και ο Κούντερα, αν η αισιοδοξία είναι το όπιο των ηλιθίων, αυτές τις μαύρες μέρες, κινδυνεύοντας να θεωρηθώ ηλίθιος, και αν πίνω αυτό το όπιο για λίγη ελπίδα, αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο μου άρθρο σε μια εφημερίδα φιλικής χώρας. Αν πάλι, έστω και με μικρή πιθανότητα, αυτή η αισιοδοξία δικαιωθεί, τότε με τον φίλο μου τον Θάνο (εννοεί τον Έλληνα εκδότη του, Θάνο Ψυχογιό) στην υπέροχη ταβέρνα με θέα τον Όλυμπο θα κουβεντιάσουμε για βιβλία και θα πιούμε το ουζάκι μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL