Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Περί βιβλιοθηκών... και καλοκαιρινών περιπετειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και καλοκαιρινών περιπετειών

151 λαϊκές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να τις γνωρίσεις. Με ένα πλήθος εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Γίνε εξερευνητής του κόσμου" η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας συντονίζει τη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Μέσα στο καλοκαίρι, λοιπόν, και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες μας περιμένουν τους μικρούς τους φίλους για να παίξουν, να χαρούν, να μάθουν, να ανακαλύψουν.

Ενδεικτικά οι τίτλοι των εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα: 29 Αυγούστου "Ένα κομμάτι από ένα παιχνίδι", 30 Αυγούστου "Ένας κύλινδρος", 31 Αυγούστου "Ένας χάρτης", 1 Σεπτεμβρίου "Κάτι από μία οικοδομή", 2 Σεπτεμβρίου "Εφημερίδες", 3 Σεπτεμβρίου "Κάτι που είναι φυτεμένο", 5 Σεπτεμβρίου "Μερικοί βολβοί", 7 Σεπτεμβρίου "Κάτι από τη χρονιά που γεννήθηκε κάθε παιδί", 8 Σεπτεμβρίου "Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο".

Ένα δίκτυο βιβλιοθηκών και εκδηλώσεων λοιπόν σε όλη τη χώρα προσφέρει στα παιδιά δημιουργική απασχόληση κατά τους θερινούς μήνες. Και πέρα από την απασχόληση προσπαθεί να εισαγάγει τα παιδιά στην ανάγνωση, όχι ως καταναγκασμό, αλλά ως επιλογή και στάση ζωής. Γιατί αυτό είναι το βασικό που πρέπει οι βιβλιοθήκες να προσπαθούν μέσα από κάθε τους εκδήλωση: η σχέση ζωής του αναγνώστη με το βιβλίο. Μόνο έτσι εμπεδώνεται κουλτούρα ανάγνωσης που θα διαρκέσει πάνω και έξω από τα όρια οποιασδήποτε εκστρατείας ή τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό δεν αρκούν οι καλοκαιρινοί μήνες. Πρέπει οι βιβλιοθήκες να είναι πόλοι έλξης των νεαρών αναγνωστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Είτε μέσω άλλου τύπου εκστρατειών είτε μέσω επισκέψεων των σχολικών τάξεων, είτε από προσωπικά κίνητρα, ευχής έργο είναι οι καλοκαιρινοί επισκέπτες των βιβλιοθηκών μας να γίνουν τακτικοί θαμώνες. Να αποκτήσουν μία βιωματική σχέση με την ανάγνωση και τα κείμενα, να αποκτήσουν πληροφοριακή παιδεία και δεξιότητες, να αγαπήσουν τις λέξεις και τις ιδέες.

Επίσης, κατά τη γνώμη μας, είναι κρίσιμο οι δράσεις των λαϊκών μας βιβλιοθηκών να μην εστιάζουν μόνο στην παιδική ηλικία. Οφείλουν να επεκτείνονται, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Οι βιβλιοθήκες υπάρχουν για να υπηρετούν το σύνολο της κοινότητας που τις φιλοξενεί.

Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας, περιμένουμε να δούμε πόσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πόσα παιδιά συμμετείχαν σε αυτές, αλλά ο πραγματικός αριθμός που μας ενδιαφέρει είναι πόσα από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν κατά τη διάρκεια των υπολοίπων 9 μηνών να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών που τόσο φιλόξενες και με τόσο πρωτότυπες ιδέες τα υποδέχτηκαν το καλοκαίρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL