Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Περί βιβλιοθηκών... και εθνικής πολιτικής συνέχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και εθνικής πολιτικής συνέχειας

Συζητώντας περί της ανάγκης χάραξης Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών και Πληροφόρησης στη χώρα μας, θα παρουσιάσουμε σήμερα έναν νόμο που εκδόθηκε στην Ολλανδία το 2015. Ο νόμος αυτός (Wsob) περιγράφει τις συνολικές υπηρεσίες των βιβλιοθηκών. Υπογραμμίζει επίσης ότι ο έντονα αποκεντρωμένος τομέας των βιβλιοθηκών δημιουργεί ένα δίκτυο για το οποίο είναι υπεύθυνοι από κοινού η εθνική κυβέρνηση, οι περιφερειακές κυβερνήσεις και οι δήμοι. Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη φυσική υπόσταση και λειτουργία των βιβλιοθηκών, ενώ η κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ψηφιακή υπόσταση και τη λειτουργία του συστήματος βιβλιοθηκών ως ολότητας. Εκτελεστικό όργανο εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών είναι η Βασιλική Βιβλιοθήκη (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας).

Βασισμένοι σε αυτές τις δομές και στον νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ, οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, Βασιλική Βιβλιοθήκη και η Ένωση Λαϊκών Βιβλιοθηκών Ολλανδίας) συμφώνησαν σε μια Εθνική Ατζέντα Καινοτομίας. Η Ατζέντα αυτή παρέχει ένα πλαίσιο αναφοράς για την καινοτομία στο δίκτυο των βιβλιοθηκών τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό χώρο. Η Ατζέντα εξειδικεύει τέσσερις προτεραιότητες για την περίοδο 2016 - 2018: Νέοι και εκπαίδευση, συμμετοχή και ενδυνάμωση, προσωπική ανάπτυξη, αλλαγή και διεύρυνση του ρόλου της βιβλιοθήκης.

Περαιτέρω, ο νόμος απαιτεί οι βιβλιοθήκες να παρέχουν δεδομένα για τις συλλογές τους, τα μέλη, τη χρήση, τα παραρτήματα κ.ο.κ. ούτως ώστε να γίνεται αξιολόγηση και να αναπτύσσονται πολιτικές. Ένα νέο πρόγραμμα για την προώθηση του γραμματισμού ξεκινά, καθώς υπολογίζεται ότι 1,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Ολλανδίας έχουν χαμηλές δεξιότητες γραμματισμού, έτσι θα τρέξει σε όλο το δίκτυο το πρόγραμμα "Count on skills" για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Το πρόγραμμα "The Art of reading" θα απευθύνεται σε παιδιά 0-18 χρόνων και στις οικογένειές τους.

Επίσης ο νόμος προβλέπει ότι η Βασιλική Βιβλιοθήκη θα ετοιμάσει ένα κοινό 4ετές πλάνο για την ανάπτυξη των συλλογών των βιβλιοθηκών του δικτύου. Χωρισμένο και αυτό σε δύο κατηγορίες, στην ανάπτυξη των φυσικών συλλογών στους χώρους των βιβλιοθηκών και στην ανάπτυξη των ψηφιακών συλλογών. Επιπλέον, η Βασιλική Βιβλιοθήκη υποχρεώνεται από τον νόμο να καταστεί η εθνική ψηφιακή λαϊκή βιβλιοθήκη. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού απαιτείται κατ' αρχάς οι λαϊκές βιβλιοθήκες να χρησιμοποιούν κοινά βιβλιοθηκονομικά συστήματα. Επίσης, θα πρέπει να συμφωνηθούν πολιτικές συντήρησης του ψηφιακού υλικού. Έτσι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναλαμβάνουν ένα κομμάτι από τη δουλειά που πρέπει να γίνει για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Μια Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών, λοιπόν κάτι απαιτεί περισσότερο από χρήματα, απαιτεί σύστημα, διάρκεια και προγραμματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL