Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Πρωτοφανής ευρωπαϊκή λογοκρισία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοφανής ευρωπαϊκή λογοκρισία

Έκκληση στον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου κάνει, μέσω ανοιχτής επιστολής του στην εφημερίδα μας, ο γνωστός Κύπριος ποιητής και φιλόλογος Γιώργος Μοράρης, να ενεργήσουν, προκειμένου "να ανακληθεί η απόφαση της ευρωπαϊκής λογοκρισίας" που υπέστη για το ποίημά του "Νιόβη '74", το οποίο αποσύρθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εθνικών Ιδρυμάτων Πολιτισμού (ΕUNIC) με την αιτιολογία ότι θα ενοχληθεί "η μεγάλη τουρκική κοινότητα των Βρυξελλών"!

Το πρωτοφανές περιστατικό λογοκρισίας σημειώθηκε όταν ο Γιώργος Μοράρης έστειλε το ποίημά του "Νιόβη '74", αποδεχόμενος την πρόταση του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpοesie. Η έκθεση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών από την EUNIC, μέλη της οποίας είναι τα υπουργεία Πολιτισμού όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Η "Νιόβη '74", όμως, με τον υπότιτλο "Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, '74" φαίνεται πως ενόχλησε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και η Πολωνή επικεφαλής της EUNIC, Μπεάτα Ποντγκόρσκα, έσπευσε με επιστολή της να ζητήσει από τον ποιητή να την αποσύρει με την αιτιολογία ότι το «πρότζεκτ της Transpoesie δεν αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για την παρουσίαση του ποιήματος Νιόβη», διότι «το Βέλγιο θα γιορτάσει την 50ή επέτειο της συμφωνίας για τη μετανάστευση» και «όπως γνωρίζετε, η τουρκική κοινότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες στις Βρυξέλλες»! Πρότεινε, μάλιστα, στον ποιητή να αντικαταστήσει το συγκεκριμένο με άλλο ποίημά του. Ο Γιώργος Μοράρης αρνήθηκε και μάλιστα έμαθε έκπληκτος μετά από λίγες ημέρες ότι η κυπριακή πλευρά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απέσυρε εντελώς τη συμμετοχή της από την έκθεση!

Ο Γιώργος Μοράρης αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του:

"Διά της παρούσης ανοιχτής επιστολής στην εφημερίδα 'Αυγή' θα ήθελα να παρακαλέσω τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου να ενεργήσουν, ώστε να ανακληθεί η απόφαση της ευρωπαϊκής λογοκρισίας, την οποία άσκησε η European Union Nation all Institutes for Culture (EUNIC) Βρυξελλών στο πνευματικό μου δημιούργημα 'Νιόβη '74', και να απαιτήσουν τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Transpoesie, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Διότι αυτό απαιτεί η ευρωπαϊκή νομιμότητα, το επιβάλλει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το υποστηρίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί που εμφορούνται από τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Επιπλέον, ως δημιουργός πνευματικής ιδιοκτησίας, έχω δικαίωμα και πρέπει να προστατευτώ έναντι της EUNIC σύμφωνα με την Οδηγία 2001/29 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22.05.2001 για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας (επίσημη εφημερίδα Αρ.1.167 της 22.06.2001 σελ.0010-0019).

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να καταγγείλω την κ. Μπεάτα Ποντγκόρσκα, διευθύντρια της European Union Nation all Institutes for Culture (EUNIC) Βρυξελλών, η οποία λογοκρίνει μια λογοτεχνική δημιουργία, παραβιάζει ευθέως κάθε έννοια πνευματικής ελευθερίας που προστατεύεται από διάφορες κοινοτικές νομοθεσίες και είναι απαράδεκτο, αυτή ως φυσικό πρόσωπο, να επιβάλλει βάναυσα τη θέλησή της στους δημοκρατικούς θεσμούς του κυπριακού κράτους. Είναι χρέος της κυπριακής πολιτείας να προστατεύσει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η ποίηση και η τέχνη έχει έναν δημόσιο χαρακτήρα, ένα ανθρωπιστικό νόημα, που αν της αφαιρεθεί, δεν έχει λόγο ύπαρξης".

Επισήμως αντιδράσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει εκτός από την ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος σημειώνει στο κείμενο της ερώτησής του ότι "η απόφαση της EUNIC αντιτίθεται στην προαγωγή του πνεύματος κοινότητας και αλληλεγγύης" και ζητεί να αποσυρθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL