Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η κηδεία της στο Α' Νεκροταφείο / Κηδεύεται σήμερα η εκδότρια του Κέδρου Κάτια Λεμπέση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου η κηδεία της στο Α' Νεκροταφείο / Κηδεύεται σήμερα η εκδότρια του Κέδρου Κάτια Λεμπέση

Το τελευταίο αντίο στην Κάτια Λεμπέση, την εκδότρια του Κέδρου, που κηδεύεται στις 4 μ.μ από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών. Ένας ζεστός, οικείος, εξωστρεφής και γενναιόδωρος άνθρωπος που εκδήλωνε πληθωρικά τα πάθη του, η Κάτια Λεμπέση,  πέθανε στα 67 της χρόνια μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Μαζί με τον σύζυγό της Βαγγέλη Παπαθανασόπουλο, το 1985 παρέλαβε τον ιστορικό εκδοτικό οίκο της Νανάς Καλιανέση, τον αγάπησε πολύ, τον φρόντισε και τον κράτησε όρθιο στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους συγγραφείς και δίνοντας ευκαιρίες σε νέα ταλέντα. «Ο Κέδρος ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ' όλα όμως κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις». Αυτά έγραφε στην επετειακή έκδοση για τα πενηντάχρονα του Κέδρου το 2004.

Γεννημένη το 1948 στην Αθήνα, η Κάτια Λεμπέση σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College στο Vermont της Αμερικής (ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο με οικολογικό προσανατολισμό) και στη μεταπολίτευση ενεργοποιήθηκε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Ίδρυσε τις Εκδόσεις Κύτταρο που εξέδωσαν τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο οικολογικό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων. Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

Η αν. υπουργός Πολιτισμού κ. Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκδότριας και δήλωσε με αφορμή τον θάνατό της: "Η Κάτια Λεμπέση υπήρξε μια ακούραστη αγωνίστρια - υπέρ του γυναικείου κινήματος, υπέρ του ποιοτικού βιβλίου, υπέρ της καλής ελληνικής λογοτεχνίας, υπέρ της ποιότητας ζωής. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευθύνες ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, του Κέδρου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους συγγραφείς, για όλον τον κόσμο της ανάγνωσης στη χώρα μας".

Τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια της Κάτιας Λεμπέση εξέφρασε και η Εταιρεία Συγγραφέων, "μαζί με όλη τη μεγάλη κοινότητα του χώρου του βιβλίου".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL