Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Στα 75 του χρόνια χτυπημένος από τη λευχαιμία / Πέθανε ο Κώστας Νικολάκης των βιβλίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα 75 του χρόνια χτυπημένος από τη λευχαιμία / Πέθανε ο Κώστας Νικολάκης των βιβλίων

Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε έκθεση βιβλίου

"Γεια σου αρχηγέ" τον προσφωνούσαν όσοι κατέβαιναν τα σκαλοπάτια της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 91. Ο Γιώργος Μαρκόπουλος τον αποκαλούσε "αδελφέ" και ο Μιχάλης Γκανάς συνήθιζε να τον χαιρετά "γεια σου συνάδελφε" εις μνήμην των χρόνων και τις δικής του βιβλιοπωλικής διαδρομής.

Όσοι περνούσαν την Τρίτη έξω από το ημιυπόγειο βιβλιοπωλείο έβρισκαν τα ρολά κατεβασμένα. Σημάδι κακό. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το πρωί της ίδιας μέρας. Ο Κωστής Νικολάκης των βιβλίων πέθανε χτυπημένος από λευχαιμία, στα 75 του χρόνια. Οι φίλοι του, οι λογοτέχνες που σύχναζαν στο βιβλιοπωλείο - στέκι, η οικογένειά του, τον αποχαιρετούν σήμερα στις 5μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα στο Νεκροταφείο Κηφισιάς.

Μυθιστορηματική, λες, περσόνα, ευγενής και παθιασμένος με τα βιβλία, ο Κώστας Νικολάκης συνέδεσε το όνομά του με τη βιβλιοπωλική και εκδοτική περιπέτεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, αρχικά από το πεζοδρόμιο, με το περίφημο καρότσι του να στοιχειώνει τα διαβάσματα της ανήσυχης γενιάς του '70 και να προσθέτει μια άλλη εκδοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα και στη συνέχεια με το ημιυπόγειο βιβλιοπωλείο στην 3ης Σεπτεμβρίου να μετατρέπεται σε στέκι λογοτεχνών και καλλιτεχνών και μια δυναμική πνευματική εστία στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Κωστής Νικολάκης, Ναξιώτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1940 στην Εκάλη. Το 1968 δημιούργησε το πρώτο του βιβλιοπωλείο, υπαίθριο, στη συμβολή της Πατησίων με τη Χέυδεν. Η χούντα, στην οποία δεν άρεσε σ' αυτό το κομβικό σημείο ένας νεαρός να πουλάει "εχθρικά" βιβλία συγκεντρώνοντας τη νεολαία γύρω του, του αφαιρεί την άδεια και του επιβάλλει να τοποθετήσει την πραμάτεια του σε ένα καροτσάκι στο μέσον της οδού Χέυδεν. Έτσι γεννήθηκε το θρυλικό "Καρότσι", για το οποίο γράφτηκε και ολόκληρο βιβλίο και γύρω από το οποίο άρχισε να συγκεντρώνεται η λογοτεχνική αφρόκρεμα της εποχής, να μιλά για βιβλία, να αγοράζει επίσης και να συζητά χαμηλόφωνα για τα πολιτικά και λογοτεχνικά πράγματα πίνοντας ούζο σε πλαστικά ποτηράκια.

Τάσος Λειβαδίτης, Φίλιππος Βλάχος, Γιάννης Βαρβέρης, Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Μαρκόπουλος, Λουκάς Αξελός, Γιώργος Μιχαηλίδης, Μάριος Μαρκίδης, Βασίλης Βασιλικός ήταν μερικοί μόνο από τους θαμώνες του πεζοδρομίου. Ούτε αυτό άρεσε στη χούντα. Αφαιρείται πάλι η άδεια από τον Νικολάκη. Έτσι το στέκι μεταφέρεται στο ημιυπόγειο της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου παρέμεινε μέχρι τώρα, εξίσου δυναμικό και φιλόξενο, ανανεώνοντας διαρκώς τους θαμώνες του από τους κύκλους λογοτεχνών και καλλιτεχνών.

Το 1970 ο Κωστής Νικολάκης ιδρύει τον πρώτο του εκδοτικό οίκο, την "Κουλτούρα", από την οποία εκδίδονται βιβλία των Γιάροσλαβ Χάσεκ, Μαξίμ Γκόρκι, Πωλ Ελυάρ, Αντρέ Σπιρ κ.ά. Στη συνέχεια ιδρύει τις εκδόσεις "Εκάτη", που συνεχίζουν έως σήμερα την πορεία τους με επιμονή στο δοκίμιο, τη λογοτεχνία, την ιστορία, το ποιοτικό εν γένει βιβλίο. Ευτυχώς στα χέρια πια του Χρήστου, γιου του Κωστή Νικολάκη, εκδοτικό και βιβλιοπωλείο θα συνεχίσουν τη διαδρομή που εκείνος ξεκίνησε.

Ο Κώστας Νικολάκης ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της τυπογραφίας παραδίδοντας την περίοδο 1996-1997 σειρά διαλέξεων στο μάθημα της "Ιστορίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" στο New York College με θέμα "Τυπογραφία, παραγωγή και έκδοση βιβλίου".

Έγραψε τις ποιητικές συλλογές "Δημιουργική αδράνεια", "Λαθραναγνώστης ονείρων", "Χρόνος σε επιφυλακή" και "Ήχος χάλκινος", ενώ με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο στα "Ποιήματα που αγαπήσαμε" ανθολόγησαν ποιήματα που τους καθόρισαν.

Σε όλη την πορεία του τον στήριξε η σύζυγός του Γεωργία, με την οποία απέκτησε, εκτός από τον Χρήστο και την Εύη, ταλαντούχο ζωγράφο, τον Ματθαίο και τη Λένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL