Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Παναγιωτόπουλος υπέρ Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αλλά....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παναγιωτόπουλος υπέρ Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, αλλά....

Το ριμέικ της ταινίας "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος" ανασυστήνει το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα μείζονα θέματα της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του ΕΚΕΒΙ, που απασχολούν τον χώρο του βιβλίου, με τον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο να διεκδικεί το ρόλο του καλού, αφήνοντας στον ομόλογό του της Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη τον ρόλο του κακού. Έτσι, στη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του εκδοτικού και λογοτεχνικού χώρου, αφ' ενός τάχθηκε υπέρ της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, χωρίς όμως να αποκαλύπτει ή να δεσμεύται για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να παρέμβει στον διάλογο που υπάρχει σε εξέλιξη, όπως μας πληροφορεί στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο δρομολογεί την κατάργησή της Ενιαίας Τιμής. Ένιψε τας χείρας του για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ λέγοντας ότι βρήκε μια ειλημμένη απόφαση, ενώ για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της μεταφοράς της από τον Μάιο στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, με αιτιολογικό την καλύτερη προβολή της, καθώς συμπίπτει με την περίοδο των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Είμαι γενικά υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς εκεί όπου αυτή μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή, δηλαδή στον πολίτη. Όμως, το βιβλίο δεν είναι σε διατίμηση. Ούτε η εκδοτική αγορά είναι κλειστή. Πιστεύω ότι ο θεσμός της Ενιαίας Τιμής λειτουργεί θετικά και η κατάργησή του δεν θα λύσει προβλήματα. Αντίθετα θα δημιουργήσει νέα» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο επίσης και για τα βιβλιοπωλεία, τα οποία "είναι και χώροι αγοράς με την αρχαία έννοια, είναι πεδία ανταλλαγής απόψεων και καλλιέργειας του πολιτισμού και αυτή η λειτουργία τους δεν πρέπει να υπονομευτεί".

Αναφερόμενος στο θέμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, επισήμανε ότι η απόφαση να καταργηθεί ήταν ειλημμένη, «αλλά δεν θα μπορούσε η χώρα να μην έχει έναν σοβαρό, δημόσιο φορέα για το βιβλίο». Έτσι εμφανίστηκε ως ο καλός της υπόθεσης, διότι δεν κατάργησε εκείνος το ΕΚΕΒΙ, και ένιψε τας χείρας του για το καθεστώς λειτουργίας του φορέα υλοποίησης της πολιτικής βιβλίου. Διαβεβαίωσε δε ότι "η ένταξη των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο αναμορφούμενο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, όπως μετονομάζεται το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, προχωρεί κανονικά". Έκανε λόγο δηλαδή για αρμοδιότητες και όχι για τις συγκεκριμένες δράσεις που είχε αναπτύξει το ΕΚΕΒΙ στα 19 χρόνια της λειτουργίας του. Όσο για τους εργαζομενούς του, δεν είπε κουβέντα. Οι τελευταίοι, πάντως, εξακολουθούν να πηγαίνουν καθημερινά στη δουλειά τους, απλήρωτοι και αβέβαιοι για το εργασιακό τους μέλλον, και σήμερα πραγματοποιούν γενική συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις εξελίξεις. Την Τρίτη τους επισκέφθηκε στο ΕΚΕΒΙ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στον θεσμό του ΕΚΕΒΙ όσο και στους ίδιους.

Στη σύσκεψη με τον υπουργό Πολιτισμού συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΝΕΛΒΙ ο πρόεδρός της Αθανάσιος Ψυχογιός και οι Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιώργος Νίκας, ο Φαίδων Κυδωνιάτης εκ μέρους του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Δημήτρης Καλοκύρης εκ μέρους της Εταιρίας Συγγραφέων, ενώ συμμετείχαν ο διευθυντής Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Αθανάσιος Μαράντος και παράγοντες του υπουργείου.

Π.Κρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL