Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
«Δύο μόνο λέξεις για το βιβλίο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Δύο μόνο λέξεις για το βιβλίο»

Ένα ακόμα ηχηρό «χαστούκι», και μάλιστα απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό, για την ανυπαρξία μέριμνας στον πολιτισμό, έρχεται να προστεθεί στις ήδη εκπεφρασμένες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τον χώρο του βιβλίου και την Κοινοπραξία Εκδοτών, που αποτελείται από την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και τον Σύλλογο Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου.

Με επιστολή που απευθύνουν στον πρωθυπουργό, οι εκδότες του υπενθυμίζουν τη συνάντηση που είχαν μαζί του στις 11 Οκτωβρίου 2018, πριν ακόμη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Αποκομίσαμε την εντύπωση ότι έχετε προσωπικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο του βιβλίου. Σήμερα αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι είναι θέση της κυβέρνησής σας η αδιαφορία για το βιβλίο και τους συντελεστές του» επισημαίνουν σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στα ‘Μέτρα στήριξης του πολιτισμού και των εργαζομένων του’ της 7ης Μαΐου 2020, σε 33 σελίδες εξαγγελιών, αφιερώθηκαν δύο μόνο λέξεις για το βιβλίο: ‘αγορά βιβλίων’. Δύο λέξεις ριγμένες στην τύχη...».

«Το βιβλίο αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη» προσθέτουν οι εκδότες διαπιστώνοντας ότι «για το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται πως δεν υφίστανται εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφοι. Καμία αναφορά στους ανθρώπους που αποτελούν τον μεγαλύτερο πυλώνα του πολιτιστικού δυναμικού της χώρας, οι οποίοι λειτουργούν νόμιμα, πληρώνουν φόρους και εισφορές και πλήττονται όπως όλοι οι Έλληνες από τις παρούσες συνθήκες».

Στην επιστολή τους καταθέτουν στον πρωθυπουργό τα πάγια αιτήματά τους: τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών, ενταγμένο στον τακτικό προϋπολογισμό, και προμήθεια των βιβλίων από τα βιβλιοπωλεία του δήμου ώστε να στηριχθούν και τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι και οι Έλληνες συγγραφείς με τα δικαιώματα που θα εισπράξουν, όπως και η αγορά βιβλίων να πραγματοποιηθεί από το ποσό που διατίθεται για τον πολιτισμό.

Επίσης τόνωση του βιβλίου στην Εκπαίδευση μέσω εργασιών από τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, όπου το «ιδιαίτερα χαμηλό» κόστος για την προμήθεια των βιβλίων, από 7 έως 12 ευρώ, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό τις ελληνικές οικογένειες. Προτείνουν επίσης τη διάθεση κουπονιών στους πολίτες για αγορά βιβλίων.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) αποφάσισε να επισπεύσει και να διευρύνει το Β’ Πρόγραμμα Οικονομικής Αρωγής διανέμοντας το ποσό των 140.000, εκτός από συγγραφείς, σε μεταφραστές, δημοσιογράφους και αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών.

Αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν συμβασιούχοι του ΟΣΔΕΛ, που έχουν μέσο όρο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μικρότερο από 9.500 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί σε εκείνους που αντιμετωπίζουν βεβαιωμένα προβλήματα υγείας, έχουν ανήλικα τέκνα ή χαμηλότερο εισόδημα. Ειδικά για το πρόγραμμα αρωγής δημοσιογράφων προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έμειναν άνεργοι το 2019 ή το 2020. Συμβασιούχοι που έχουν παραπάνω από μία ιδιότητες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνον σε ένα από τα τέσσερα προγράμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL