Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Φυγή από τα καθιερωμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φυγή από τα καθιερωμένα

Της Ευγενίας Μπογιάνου

Το μυθιστόρημα «Τάισε με» είναι η δεύτερη πεζογραφική δουλειά της Μαριαλένας Σπυροπούλου μετά τη νουβέλα «Ρου», το 2016, που είχε κυκλοφορήσει πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Εκεί, η νεαρή Ζαχαρούλα, που μετεξελίσσεται σε Ρούλα και αργότερα σε Ρου, βρίσκεται εν μιά νυκτί από το νησί της στην Αθήνα, βαδίζει τα δύσκολα βήματα της ενηλικίωσης προσπαθώντας να εξοικειωθεί με το σώμα και τη σεξουαλικότητά της. Η γυναικεία ψυχοσύνθεση βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Σπυροπούλου και στο «Τάισέ με».

Στην Ελλάδα του 2010 παρακολουθούμε την πορεία της τριαντάχρονης Μαρίνας, μιας γυναίκας που βρίσκεται ξαφνικά, έπειτα από μια αιφνίδια πρόταση γάμου, σε ένα μεταίχμιο, ανάμεσα σ’ αυτό που καλείται να πράξει και στις μέχρι τότε επιλογές της, ανάμεσα σ’ αυτό που θέλει εκείνη -κάτι που δεν το γνωρίζει ακριβώς, αλλά που το αναζητεί εναγωνίως- και σ’ αυτό που οι άλλοι θέλουν για εκείνην προβάλλοντας πάνω της -όπως γίνεται πάντα- τις δικές τους ελλείψεις και ακυρώσεις, τους δικούς τους φόβους και τις δικές τους αγωνίες.

Η συγγραφέας, με μεγάλη μαεστρία, δείχνει τον χείμαρρο που ξεσηκώνει στο μυαλό, το κορμί και την ψυχή της ηρωίδας της, μια πρόταση που «κανονικά» θα έπρεπε να συνοδεύεται από κύματα ικανοποίησης και χαράς. Εδώ παρουσιάζεται σαν απειλή, σαν την αφετηρία μιας πορείας με αμφίβολα αποτελέσματα, που ίσως θα βάλει σε κίνδυνο ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο. Και το κάνει πολύ καλά, ακολουθώντας βήμα-βήμα τις μεταλλάξεις, τις αμφιβολίες, τις παλινδρομήσεις της Μαρίνας, δημιουργώντας μια σύγχρονη ηρωίδα, σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπευτική μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς δυναμικής μεν, αλλά που δεν έχει ακόμη απογαλακτιστεί πλήρως από την αμέσως προηγούμενη. Η χώρα μπαίνει στα Μνημόνια, σε μια αχαρτογράφητη έως τότε περιοχή, σε ένα αναπότρεπτο μέλλον - με τις γνωστές πλέον συνέπειες. Βέβαια, η κοινωνική διάσταση δεν είναι κάτι με το οποίο ασχολείται η συγγραφέας. Η αναφορά γίνεται ως παραλληλισμός με την ηρωίδα, η οποία καλείται να αναλάβει δυσβάστακτες ευθύνες. Όπως ακριβώς και η χώρα. Λες και, με έναν υπόγειο τρόπο, όλα είναι αλληλένδετα.

Συγχρόνως, με πρόσχημα το μικρό βιβλίο με το κίτρινο εξώφυλλο και τον περίεργο τίτλο «Τάισέ με», που διαβάζει η Μαρίνα, η Σπυροπούλου κάνει ένα άλμα στον χρόνο. Μεταφερόμαστε δύο αιώνες μετά, σε μια μελλοντική κοινωνία, σε έναν αντεστραμμένο κόσμο, με τους άντρες εξόριστους και τις γυναίκες σε ρόλους εξουσίας. Ο εχθρός είναι οι άντρες και ο ακόμα μεγαλύτερος η μητρότητα. Το γυναικείο φύλο συσπειρώνεται και κατακτά όλα αυτά που για χρόνια ποθούσε. Αλλά παντού και πάντα υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν υπακούουν, που αδυνατούν να κάνουν «αυτό που πρέπει». Παρακολουθούμε την πορεία της Μάγκντα: από την εξουσία στην αμφισβήτηση, από εκεί στον έρωτα, στην πείνα για την πραγματική ζωή, για την αγάπη. Αυτή η δυστοπική αφήγηση της Σπυροπούλου έχει ένταση και δύναμη στις περιγραφές, καταφέρνει να μεταδώσει το χάος και το αδιέξοδο, αλλά υπολείπεται σε διεισδυτικότητα -αφήνοντας μια εντύπωση σχηματικότητας- του ρεαλιστικού μέρους, μιας και η συγγραφέας φαίνεται να είναι πολύ οξυδερκής παρατηρήτρια της ψυχοσύνθεσης των ηρώων της και όταν καλείται να «παίξει» με αυτό δίνει τις καλύτερες σελίδες της.

Με δυο-τρεις προτάσεις μεγάλης ακρίβειας φωτίζει την προσωπικότητα των ηρώων, την πορεία τους, τις μεταξύ τους σχέσεις, τις αντιφάσεις τους. Οι χαρακτήρες που περιβάλλουν τη Μαρίνα -τόσο οι γυναικείοι όσο και οι αντρικοί-, που την επηρεάζουν και την καθορίζουν, είναι σκιαγραφημένοι με μεγάλη ενάργεια. Η σχέση με τους γονείς, αλλά, κυρίως, εκείνη η πιο δύσκολη απ' όλες, η σχέση μάνας και κόρης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της πένας της Σπυροπούλου. Μια στρατιά, θα λέγαμε, από μανάδες και κόρες που η μία ακυρώνει και συγχρόνως στηρίζει την επόμενη σε μια ακούσια -και εκούσια- πάλη με διφορούμενα πάντα αποτελέσματα. «Δεν θα γίνω ποτέ σαν κι αυτή» λέει η Μαρίνα. «Δεν θα κάνει το χατίρι της μαμάς της, που κάνει το χατίρι της γιαγιάς της. Το κορίτσι το βάζει στα πόδια». Γι’ αυτό το διαχρονικό κορίτσι που το βάζει στα πόδια γράφει η Σπυροπούλου. Που δεν σταματά να ψάχνει τον εαυτό της, που δεν σταματά να προσπαθεί να γιατρέψει μια ακόρεστη πείνα για ζωή. Αλλά για τη ζωή που εκείνη επιλέγει.

Μαριαλένα Σπυροπούλου, «Τάισέ με»

Εκδ. Μεταίχμιο

248 σελ. Τιμή:15,50 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL