Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γενικόλογες εξαγγελίες τα μέτρα στήριξης του βιβλίου

Οι εκδότες προς το υπουργείο Πολιτισμού:

 

«Τα εξαγγελθέντα μέτρα που αφορούν το βιβλίο αφορούν πάγιες δεσμεύσεις του ΥΠΠΟ, ενταγμένες στον υπάρχοντα προϋπολογισμό του. Στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να μιλάμε για έκτακτα, πρόσθετα και άμεσα μέτρα στήριξης του βιβλίου τα οποία απουσιάζουν παντελώς από το εξαγγελθέν πρόγραμμα του ΥΠΠΟ» διαμηνύουν οι εκδότες στο υπουργείο Πολιτισμού για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι «οι καταστάσεις επείγουν και οι γενικόλογες εξαγγελίες δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

«Ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον στα όρια της επιβίωσης» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τρεις σύλλογοι εκδοτών, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, και προτείνουν να τεθούν σε εφαρμογή «άμεσα απτά μέτρα στήριξης του βιβλίου», όπως ο εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών με εφαρμογή δανεισμού από το σπίτι, η αγορά μεγάλου αριθμού ελληνικών και μεταφρασμένων τίτλων βιβλίων από δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες με τη δυνατότητα του εξ αποστάσεως δανεισμού, η επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού ώστε να ενισχυθούν οι συγγραφείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη λόγω των συνθηκών και η μείωση του ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία και audio books. Δεδομένου ότι δεν λειτουργεί στη Μέση Εκπαίδευση το σύστημα της απομακρυσμένης διδασκαλίας μέσω Διαδικτύου, προτείνουν επίσης να συστήνουν οι εκπαιδευτικοί την ανάγνωση ενός βιβλίου ανά εβδομάδα, δικής τους επιλογής, και να αναθέτουν την εκπόνηση εργασίας από τους μαθητές.

 

Συγγράμματα

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη διανομή στους φοιτητές των συγγραμάτων που δικαιούνται καλώντας το υπουργείο Παιδείας να συνεργαστεί ώστε αυτά να τους παραδοθούν κατ' οίκον μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς αλλά και να «τηρηθεί η (προφορική) δέσμευσή της για την αναγκαία συμμετοχή του ΥΠΑΙΘ στο τεράστιο κόστος».

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση ψηφιακού περιεχομένου σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ο σύλλογος δεν την προκρίνει, επικαλούμενος ότι είναι «νομικά απαγορευτικές, πρακτικά ανεφάρμοστες, τεχνικά διάτρητες και εκπαιδευτικά ατελέσφορες», καθώς οι εκδότες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια χρήσης τόσο από τους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όσο και από τους συγγραφείς (δηλαδή τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων) και δεν διασφαλίζεται η προστασία τους από την αλόγιστη διαφυγή ψηφιακού υλικού στο Διαδίκτυο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις