Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών... σε καιρούς δύσκολους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σε καιρούς δύσκολους

Ήρθε η εποχή που κανείς δεν περίμενε. Άδειοι δρόμοι, αποκλεισμένοι στα σπίτια μας να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι μας συμβαίνει. Απροετοίμαστοι βρεθήκαμε όλοι. Το ίδιο και οι βιβλιοθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεσμοί πάντα διαθέσιμοι να συνδράμουν και να προσφέρουν στην κοινωνία, κυρίως μέσω της πληροφορίας και της γνώσης, αλλά και ως χώροι ουδέτεροι και φιλόξενοι. Κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει η εποχή που μαζί με τις υπόλοιπες δομές θα κλείσουν τις πόρτες τους.

Όμως η ψηφιακή μας εποχή έχει αλλάξει τους όρους της κοινωνικής διάδρασης. Οι βιβλιοθήκες είναι από χρόνια προσαρμοσμένες στο ψηφιακό οικοσύστημα, πολλές φορές συνδιαμορφώνοντάς το με τις δράσεις τους, τις πολιτικές τους, την ύπαρξή τους. Γι' αυτό τον λόγο καταφέρνουν, ακόμα και κλείνοντας τη φυσική πόρτα του κτηρίου τους στο κοινό, να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Το απρόβλεπτο των γεγονότων δεν έχει επιτρέψει να σχεδιαστεί μια συγκροτημένη αντιμετώπιση εκ μέρους των βιβλιοθηκών. Έτσι, οι συνάδελφοι από όλον τον κόσμο, με τα δίκτυα που έχουν δημιουργήσει, αρχίζουν και ανταλλάσσουν απόψεις και γνώσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενισχύσουν την αναγνωστική κοινότητα που εξυπηρετούν. Αναζητούν λύσεις σε νέα προβλήματα, γιατί γνωρίζουν πως το έργο της βιβλιοθήκης δεν αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του κτηρίου της. Επίσης, σχεδόν όλοι οι βιβλιοθηκονόμοι ανά τον κόσμο γνωρίζουν την ανάγκη της ορθής πληροφόρησης, της αξιόπιστης κρίσης της πληροφορίας, τον κρίσιμο ρόλο της πρόσβασης στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις, ταυτόχρονα με τις άλλες αξίες της ανάγνωσης, τη θεραπευτική και υποστηρικτική της δράση στο μυαλό και τις ψυχές των αναγνωστών.

Εκτός του παραδείγματος της οργανωμένης διάχυσης της επιστημονικής πληροφόρησης που παρουσιάσαμε την προηγούμενη Κυριακή, οι βιβλιοθήκες στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο έχουν αρχίσει άμεσα να υλοποιούν δράσεις για την εξ αποστάσεως υποστήριξη των ανθρώπων της κοινότητας που εξυπηρετούν. Η πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία είναι μία εξ αυτών. Η υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι μια άλλη υπηρεσία. Η συγκέντρωση και αναμετάδοση πληροφοριών για συγκεκριμένες θεματικές είναι ακόμη μία υπηρεσία. Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι συντονίζεται από κάποιες βιβλιοθήκες.

Το έργο και η δουλειά των βιβλιοθηκών δεν περιορίζεται στο φυσικό του περιβάλλον. Επεκτείνεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και φτάνει στο σπίτι του καθενός από εμάς. Η εποχή της απομόνωσης μπορεί, με την υποστήριξη των βιβλιοθηκών μας, να μη βιωθεί ως εγκλεισμός αλλά ως μια ευκαιρία για περισσότερη ανάγνωση, ποιοτικό χρόνο και στοχασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL