Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Βιβλίο: Από τον ιό της αδιαφορίας της Πολιτείας... στον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιβλίο: Από τον ιό της αδιαφορίας της Πολιτείας... στον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός αναβάλλει τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, που κατά παράδοση γίνεται στην καρδιά της άνοιξης, και από το διάστημα από τις 7 έως τις 10 Μαΐου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη μεταθέτει για τις 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, κυρίως όμως αναδεικνύει την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο για διεξαγωγή της έκθεσης, αλλά εν γένει για την πολιτική βιβλίου.

Αφημένο στην τύχη του

Ωστόσο, η αναβολή της έκθεσης, η οποία αποφασίστηκε «μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με τη Helexpo, τους συνδέσμους εκδοτών, τους εκπροσώπους της τιμώμενης χώρας (Γερμανίας) και τους λοιπούς εμπλεκομένους», συμπίπτει με την ολοκλήρωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πολιτισμού στις 30 Μαρτίου. Ως εκ τούτου, «οι απαραίτητες ενέργειες για τη διεξαγωγή της ΔΕΒΘ θα αναληφθούν από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο», όπως ανακοινώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, φορέας διοργάνωσης της έκθεσης.

Κανείς προς το παρόν δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει μετά τις 30 Μαρτίου, δεδομένου ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αδιαφόρησε στις αλλεπάλληλες έως τώρα κρούσεις της διοίκησης του ΕΙΠ. Και είναι άξιο λόγου, διότι ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης για ένα κορυφαίο γεγονός στον χώρο του βιβλίου και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού. Αδυνατούμε βέβαια να εικάσουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να υποτιμά ένα Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από εγνωσμένου κύρους διανοητές, επιστήμονες και ερευνητές, το οποίο μάλιστα έχει φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο με επιτυχία και παρά τα ελάχιστα μέσα και πόρους που διαθέτει.

Η απερχόμενη διοίκηση του ΕΙΠ ωστόσο έχει δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες προετοιμασίας της φετινής έκθεσης. Το πρόγραμμα είναι έτοιμο, οι συγγραφείς Έλληνες και ξένοι έχουν προσκληθεί, η συμφωνία με τη Γερμανία που είναι η φετινή τιμώμενη χώρα έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ο ρόλος του Δ.Σ. είναι κομβικός δεδομένου ότι είναι ο μόνος εκτελεστικός φορέας της διοργάνωσης και είναι αυτό που μπορεί να δρομολογεί και τους κατά περίπτωση διαγωνισμούς που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ, όπως επιλογή εργαζομένων για την έκθεση, ταξιδιωτικών πρακτόρων και άλλες τέτοιου είδους διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης. Εκκρεμούν δηλαδή πρακτικά ζητήματα μικρής σημασίας για τα οποία χρειάζεται να υπάρχει η διοίκηση που θα υπογράφει και θα επικυρώνει τους κατά περίπτωση οργανισμούς.

Σημαντικές παρουσίες

Και όλα αυτά την ώρα που σημαντικοί ξένοι λογοτέχνες έχουν ήδη αποδεχτεί και θα δώσουν το "παρών" τους. Ανάμεσά τους ο βραβευμένος Άγγλος Τζόναθαν Κόου, που από το «Τι ωραίο πλιάτσικο» μέχρι το τελευταίο του μυθιστόρημα «Μέση Αγγλία» με τη διεισδυτική πολιτικοκοινωνική ματιά του αποκρυπτογραφεί την αγγλική κοινωνία αλλά και τον σύγχρονο κόσμο μας. Ο Αιγύπτιος Αλάα Αλ Ασουάνι που το μυθιστόρημά του «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν» αποτελεί το πιο πολυδιαβασμένο αραβόφωνο βιβλίο του 21ου αιώνα, ενώ το πλέον πρόσφατο μυθιστόρημα με τίτλο «Ανεκπλήρωτη δημοκρατία» έχει γραφεί με φόντο την Αραβική Άνοιξη. Κι ακόμα ο γεννημένος στη Γαλλία με καταγωγή από τη Σενεγάλη συγγραφέας και πανεπιστημιακός Νταβίντ Ντιόπ, που με το τελευταίο του μυθιστόρημα «Τη νύχτα όλα τα αίματα είναι μαύρα» διερευνά τις σκοτεινές πλευρές της αποικιοκρατίας, το ρατσισμό, τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική στην Ευρώπη.

Ως κεντρικό θέμα της φετινής έκθεσης έχει επιλέγει «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στον χρόνο» και οι θεματικοί της άξονες επικεντρώνουν στα ζητήματα «Οικολογία, λογοτεχνία, πολιτική», «Λογοτεχνία και μνήμη» και «Το ’21 σήμερα», ενώ το «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» επικεντρώνει σ’ ένα από τα μείζονα θέματα της εποχής μας.

Χωρίς χρήματα

Μετά το σοκαριστικό κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού κληρονόμησε όλες τις δραστηριότητές του, δηλαδή τη βιβλιονέτ, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις της Φραγκφούρτης, της Μπολόνια, του Παρισιού, του Πεκίνου και της Μόσχας, δράσεις στις οποίες εξαντλείται η πολιτική για το βιβλίο. Ο προϋπολογισμός του ΕΙΠ δεν ξεπερνά τις 750.000 ευρώ, που καλά-καλά δεν επαρκούν για τις λειτουργικές του ανάγκες, η ΔΕΒΘ είναι ενταγμένη σε ΕΣΠΑ το οποίο έληγε 2019 και πήρε τετραετή παράταση, η συμμετοχή Ελλάδας σε ξένες εκθέσεις χρηματοδοτούνται με έκτακτες επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟΑ ή από προγράμματα δημοσίων επενδύσεων ενώ από τους εννέα εργαζομένους του δυο-τρεις ασχολούνται με το αντικείμενο του βιβλίου.

Το βιβλίο είναι παρατημένο στην τύχη του. Η αναβολή της έκθεσης λόγω κορωνοϊού είναι η αφορμή που αναδεικνύει το γεγονός.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL