Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Περί βιβλιοθηκών... και ιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ιών

Ο πλανήτης τις μέρες αυτές βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατάσταση λόγω της γνωστής νόσου. Συμβουλές, οδηγίες, fake news, απορίες, γνώμες, αναλύσεις και πολλά άλλα ακόμα κάνουν τον γύρω του Διαδικτύου και οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν. Να κατανοήσουν και να πράξουν αναλόγως. Ο πανικός και η παραπληροφόρηση καλά κρατούν προς το παρόν. Για άλλη μία φορά αναδεικνύεται ο ρόλος της σωστής πληροφόρησης, της κρίσης και της αξιολόγησης των πληροφοριών, της χρήσης και της αναπαραγωγής τους. Πληροφορίες που μπορεί να είναι κρίσιμες όχι μόνο για την ηθική ή ψυχολογική ευστάθεια του ατόμου και των κοινωνιών, αλλά και για την ίδια την ύπαρξή της.

Οι βιβλιοθήκες βρίσκονται για άλλη μια φορά εδώ. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πατρών δημιούργησε ειδική σελίδα όπου συγκεντρώνει όλες τις ελεύθερες πηγές επιστημονικής πληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19. Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι εκδότες επιστημονικής πληροφόρησης ανοίγουν τα σχετικά με αυτήν την επιδημία επιστημονικά δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα όλου του κόσμου και όχι μόνο. Η σχετική ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η εξής: https://library.upatras.gr/news/covidinformation.

Διαβάζοντας πρόσφατα το βιβλίο του Λευτέρη Ζούρου «Ας συμφιλιωθούμε με τον Δαρβίνο», σταματάμε σε μία φράση του, σχετικά με την αναπαραγωγή του DNA μέσα στον χρόνο: «Ως φυσικοχημική διαδικασία, η διατήρηση της πληροφορίας νικά τον θάνατο». Αν χρησιμοποιήσουμε μεταφορικά το συγκεκριμένο απόσπασμα, μπορούμε να δούμε την κρίσιμη σχέση επιστημονικής πληροφορίας και αντιμετώπισης της νόσου. Πολλά θέματα εγείρονται για τον τρόπο που στις μέρες μας η επιστημονική πληροφορία δημιουργείται, δημοσιεύεται, ανακτάται. Ίσως η πανδημία αυτή να δώσει το έναυσμα για την αλλαγή του μοντέλου αυτού.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όμως την κρίσιμη λειτουργία της. Και μέσα από ηλεκτρονικές και έντυπες πηγές οι θεσμοί που επιφορτίζονται με τη διατήρησή της για τη διάθεσή της σε κάθε ενδιαφερόμενο είναι οι βιβλιοθήκες. Ίσως λοιπόν θα ήταν χρήσιμο στους επιδημιολογούντες και πανδημιολογούντες να διαβάσουν κάποια από τα άρθρα που βρίσκονται συγκεντρωμένα εκεί, πριν λάβουν τον λόγο και ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Χωρίς υπερβολή τούτη τη φορά μπορούμε να πούμε ότι η σωστή και έγκυρη πληροφόρηση σώζει ζωές.

Ταυτόχρονα στις υπόλοιπες, μη επιστημονικές βιβλιοθήκες μας μας δίνεται η ευκαιρία να αναζητήσουμε και να ξαναδιαβάσουμε Καμύ, Ιονέσκο, Μαν και τόσους άλλους μεγάλους συγγραφείς που έχουν περιγράψει κοινωνίες και καταστάσεις, συλλογικές ή ατομικές, με την ασθένεια να πλανάται στον αέρα. Και ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του ανθρώπου και πώς λειτουργεί σε τέτοιες περιπτώσεις μέσα από τα μεγάλα λογοτεχνικά κείμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL