Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Περί βιβλιοθηκών... και στόχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και στόχων

Έχουμε αναφερθεί, με σημειώματά μας σε αυτή τη στήλη, στην Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία έχει ενσωματωθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ατζέντα αυτή περιέχει 17 στόχους, οι οποίοι θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το 2030, για να μπορέσει η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές κ.λπ. Οι βιβλιοθήκες μπορούν να είναι ένας βασικός πυλώνας των κυβερνητικών πολιτικών προς την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς έχουν να εκπληρώσουν ένα πολύπλευρο έργο.

Στην έκθεση για την πολιτική των βιβλιοθηκών προς το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού το 2018, οι d'Erik Orsenna και Noël Corbin υπογραμμίζουν ότι οι βιβλιοθήκες "δεν είναι μόνο χώροι βιβλίου, είναι χώροι ζωής". Για αιώνες οι βιβλιοθήκες συνεισφέρουν στην παιδεία και τον πολιτισμό παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία. Στις μέρες μας, ο γραμματισμός η ανάγνωση και η πρόσβαση στις πληροφορίες παραμένουν οι κύριες δραστηριότητές τους, αλλά πλέον οι τεχνολογικές αλλαγές, η κοινωνική ενσωμάτωση και η δημοκρατική συμμετοχή είναι πεδία - κλειδιά στις δράσεις τους.

Με χαρά είδαμε λοιπόν την ανακοίνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος σχετικά με το νέο της εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το 2020. Διαβάζουμε σχετικά:

" Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας, η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν! Ήρθε η ώρα για δράση, δημιουργικές λύσεις, ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό των προβλημάτων, η αναμενόμενη στιγμή όπου το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μια νέα Γη, που θα σφύζει από ζωή, γεμάτη πόλεις και κοινότητες βιώσιμες, όπου οι άνθρωποι θα συνεργάζονται ειρηνικά για το καλό του συνόλου και όλοι θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή τροφή, σε φθηνή και καθαρή ενέργεια, σε αξιοπρεπή εργασία. Την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά και οι έφηβοι σε αυτή τη σημαντική δράση, που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας, δίνει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘ΑλλάΖΩ Σελίδα’, το οποίο διοργανώνει η ΕΒΕ. Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες, σε χώρους των βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα ‘ΑλλάΖΩ Σελίδα’, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με τον συντονισμό της ΕΒΕ."

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL