Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών... και τοπικής Ιστορίας ξανά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και τοπικής Ιστορίας ξανά

Σε συνέχεια προηγούμενου σημειώματός μας σχετικά με τη σχέση της λαϊκής βιβλιοθήκης με την τοπική Ιστορία, παράδοση και πολιτισμό, λάβαμε επιστολή από τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου με σχετικό περιεχόμενο και την αναδημοσιεύουμε εδώ:

"Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ένα είδος ‘Ακαδημίας της Κρήτης’

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Δανό επίτροπο Στίβενσον, υπεύθυνο του προγράμματος RECITE, χάρη στο οποίο η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη απέκτησε το Βενετσιάνικο Αρχείο προσθέτοντάς το στο πλούσιο και μοναδικό της αρχειακό υλικό που καλύπτει περίοδο δώδεκα αιώνων. Μία εστία, ένα κύτταρο πολιτισμού με ευρύτατη και καθολική αποδοχή. Δέσμια του πνευματικού της παρελθόντος, συνεχίζει και σήμερα το εκδοτικό της έργο.

Επτά νέες εκδόσεις για το 2019 προστίθενται στο έργο αυτό, που αριθμεί μέχρι σήμερα τους διακοσίους τίτλους αισίως. Πρόκειται για το καλαίσθητο ημερολόγιό της, που είναι αφιερωμένο στο οθωμανικό της αρχείο, το 36ο τεύχος του περιοδικού ‘Παλίμψηστον’, που συνεχίζεται η έκδοσή του από το 1985, για μια έκδοση που αντικατοπτρίζει τη λεπτότητα και την ευαισθησία με τίτλο ‘των λουλουδιών το νάζι’ της Φοίβης Νιωτάκη, της ξενόγλωσσης έκδοσης με τίτλο ‘Facing eternity’ με πορτρέτα φαγιούμ σε επιμέλεια Ευφροσύνης Δοξιάδη και Ρόσμαρυ Τζανάκη και τρεις άλλες εκδόσεις που αφορούν στον Κρητικό Πόλεμο και στη μακροχρόνια πολιορκία του Μεγάλου Κάστρου (Ηρακλείου) που διήρκεσε είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια, για το οποίο η Βικελαία Βιβλιοθήκη διοργάνωσε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο. Οι τρεις αυτές εκδόσεις αφορούν δύο καταλόγους που περιέχουν τεκμήρια Ιστορίας και στην αναθεωρημένη έκδοση με τίτλο ‘Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Μεγάλου Κάστρου’ σε επιμέλεια Μάριου Χατζόπουλου και Παντελή Χαραλαμπάκη.

Βέβαια, ο ένας εκ των καταλόγων διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται σε μαθητές Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να αποκτήσουν γνώση της τοπικής Ιστορίας. Οι μαθητές που επισκέπτονται τη Βιβλιοθήκη φθάνουν τους 4.000 περίπου ετησίως συμμετέχοντας στα διάφορα προγράμματά της. Επίσης, μεγάλη προσέλευση παρατηρείται στο αναγνωστικό και ερευνητικό κοινό, το οποίο ανέρχεται σε 250 άτομα καθημερινά. Τέλος, στο ενεργητικό της Βιβλιοθήκης πρέπει να καταγραφούν τα μαθήματα Ιστορίας που πρόσφατα έγιναν από την κυρία Μαρία Ευθυμίου, οι διάφορες παιδικές εκδηλώσεις και γενικά εκδηλώσεις που προάγουν την Ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου".

Ευχαριστούμε θερμά τη Γραμματεία - Εκδόσεις της Βικελαίας Βιβλιοθήκης για τις πληροφορίες που μας μεταφέρουν, δείχνοντας έτσι όχι μόνο τη δουλειά που κάνουν στην τοπική κοινωνία, αλλά και τη διάθεση η Βιβλιοθήκη και οι συλλογές της να αποκτήσουν ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για το Ηράκλειο της Κρήτης. Προσπάθειες που θέλουμε να αναδείξουμε από εδώ ως μια ελάχιστη συμβολή στο έργο που επιτελείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL