Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και τοπικής ιστορίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και τοπικής ιστορίας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας μας προσκαλεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:30 σε μια συζήτηση για την προσφυγική εγκατάσταση στη Δραπετσώνα, με τους ιστορικούς Ελένη Κυραμαργιού (μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ) και Κωστή Καρπόζηλο (διευθυντή Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας – ΑΣΚΙ). Η συζήτηση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Ελένης Κυραμαργιού «Δραπετσώνα 1922-1967: Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου», από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η διεύθυνση είναι Αγωνιστών Πολυτεχνείου και Γ. Καραϊσκάκη, Δραπετσώνα, τηλέφωνο 2132004097. Η έκδοση αυτή βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως.

Μεγάλο μέρος της έρευνας καλύπτεται από πηγές που βρίσκονται στο Δημοτικό Αρχείο Δραπετσώνας, το οποίο είναι διαθέσιμο στους ερευνητές στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Μαζί με άλλο αρχειακό και έντυπο υλικό που διαθέτει, η βιβλιοθήκη συγκεντρώνει τις πηγές αυτές που καταγράφουν την τοπική ιστορία της κοινωνίας που υπηρετεί. Αυτή είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες μίας δημοτικής βιβλιοθήκης. Φωτογραφίες, εφημερίδες, αφίσες, φυλλάδια, έντυπα και άλλο υλικό τοπικού ενδιαφέροντος είναι μέσα στις προτεραιότητες της συλλογής μιας δημοτικής βιβλιοθήκης.

Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν ως μεταφορείς γνώσεις από τον έξω κόσμο προς την κοινότητα, φέρνουν σε επαφή τους ανθρώπους της κοινότητας με την επιστημονική και πολιτιστική δημιουργία στη χώρα και σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως, επιβάλλεται να λειτουργούν και αμφίδρομα, μεταφέροντας τη γνώση και τις πληροφορίες της τοπικής κοινωνίας στο ευρύτερο περιβάλλον. Η συλλογή λοιπόν των πηγών της τοπικής ιστορίας αλλά και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι απαραίτητη.

Αυτές οι συλλογές θα δώσουν το έναυσμα για τη συγγραφή βιβλίων, παρόμοιων ή σχετικών με αυτό για τη Δραπετσώνα. Είναι μια σημαντική εργασία καθώς η ιστορία γράφεται όχι μόνο για τα μεγάλα γεγονότα και τα ορόσημα χωρών και ηπείρων, αλλά αφορά ταυτόχρονα τους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών, η ζωή των οποίων οφείλει επίσης να αναδειχθεί στην ιστοριογραφία.

Φιλόξενοι χώροι πληροφοριών και πηγών, οι βιβλιοθήκες συλλέγουν, διατηρούν, περιγράφουν και ταξινομούν όλες αυτές τις πηγές που θα διατηρήσουν τις μνήμες της κοινότητας και θα την βοηθήσουν να αναστοχαστεί πάνω στο παρελθόν της, να αναλύσει καλύτερα το παρόν της και να πορευτεί στο μέλλον χωρίς να παραβλέπει και να ξεχνά. Σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα οι δημοτικές βιβλιοθήκες πρωτοστατούν στη συγκέντρωση τέτοιου υλικού. Θα ευχόμασταν αυτό να γινόταν σε όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας, συμβάλλοντας έτσι η κάθε μια τους στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και στη συγκρότηση μιας ιστοριογραφίας για τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL