Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Περί βιβλιοθηκών... και λογοτεχνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και λογοτεχνίας

Το BBC ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους θα γιορτάσει τη λογοτεχνία με νέο πρόγραμμα, φεστιβάλ και συνέργειες με βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Με νέο περιεχόμενο αλλά και με το συνηθισμένο του πρόγραμμα, που αφορά στα βιβλία, όλα τα μέσα του ομίλου, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδικτυακές πλατφόρμες, θα προωθήσουν τη λογοτεχνία και την ανάγνωση.

Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι αυτή που διοργανώνει το BBC Arts "Το φεστιβάλ για τα βιβλία που διαμόρφωσαν τον κόσμο μας". Ο σταθμός σε συνεργασία με βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης θα δημοσιοποιήσει μια λίστα με τα 100 βιβλία που είχαν επίδραση στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας τα τελευταία 300 χρόνια. Η λίστα αυτή, που θα δώσει το έναυσμα για συζήτηση και εορτασμό της χαράς της ανάγνωσης, δημιουργήθηκε από έξι προσωπικότητες, συγγραφείς, δημοσιογράφους, σεναριογράφους.

Η Lamia Dabboussy, εκτελεστική διευθύντρια του BBC Arts, λέει: “Το BBC Arts δεσμεύεται να εξερευνήσει μυθιστορήματα που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας, από την κλασική έως τη σύγχρονη μυθοπλασία. Ελπίζουμε να κάνουμε το έθνος να διαβάζει, να ξαναδιαβάσει και να συζητήσει αυτά τα μυθιστορήματα, μέσα σε αυτόν τον χρόνο που εστιάζουμε στη λογοτεχνία σε όλο το BBC. Παρ’ όλο που ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός, ο προγραμματισμός μας στοχεύει να δημιουργήσει συζητήσεις και να ρίξει φως στον ρόλο της λογοτεχνίας να ψυχαγωγεί, να προκαλεί και να προωθεί την κοινωνική αλλαγή από τη γέννηση του αγγλικού μυθιστορήματος πριν από 300 χρόνια μέχρι σήμερα."

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης του Ηνωμένου Βασιλείου, που για να είναι αποτελεσματικό απαιτεί τη συνέργεια με τους θεσμούς που είναι εκ της φύσεώς τους αυτοί που καλλιεργούν την ανάγνωση: τις βιβλιοθήκες. Η τηλεόραση έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές για την μείωση της συνήθειας της ανάγνωσης στον πληθυσμό. Τέτοια παραδείγματα και τέτοιες συνέργειες δείχνουν ότι τα διάφορα μέσα ενημέρωσης μπορούν και οφείλουν να συνεισφέρουν στη διάδοση της ανάγνωσης με πολλούς και διαφόρους τρόπους.

Οι βιβλιοθήκες είναι οι φυσικοί χώροι στους οποίους οποιοσδήποτε μπορεί να πάει και να αναζητήσει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καλούνται να παίξουν έναν ρόλο τέτοιο που θα προτρέπει τους ανθρώπους στην αναζήτηση του βιβλίου. Θα ανοίγουν κουβέντες και θα διατυπώνουν κριτικές, θα στοχάζονται και θα προτείνουν. Και οι βιβλιοθήκες, πάντα ανοιχτές, θα υποδέχονται τους αναγνώστες τους.

Η φιλαναγνωσία και η αγάπη προς τη μελέτη και το διάβασμα δεν μπορούν να αναπτυχθούν αυτόματα. Τέτοιες πολιτικές καλούνται να εφαρμόσουν οι δημόσιοι φορείς πληροφόρησης, όπως είναι η ραδιοτηλεόραση και οι βιβλιοθήκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL