Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και πολιτικής

Σκοποί της βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων, είναι η διατήρηση της μνήμης της ανθρωπότητας και των έργων της λογοτεχνίας και η πρόσβαση σε αυτά όλων των ανθρώπων. Είναι μία σημαντική λειτουργία που επιτελείται από τους θεσμούς αυτούς προσφέροντας τη δυνατότητα στον καθένα από εμάς να αντιλαμβανόμαστε την ιστορική πορεία των κοινωνιών μας μέσα από τη γνώση και την τέχνη.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο η λειτουργία αυτή είναι καθαρά πολιτική. Η πρόσβαση των ανθρώπων στα έργα γνώσης και λόγου είναι δείκτης δημοκρατίας της κοινωνίας. Αλλά δεν λειτουργεί μοναχά ως δείκτης, γιατί η υπηρεσία αυτή τροφοδοτεί τις σκέψεις των αναγνωστών με νέο υλικό, νέα νοήματα και έννοιες, εμπλουτίζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιλαμβάνονται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τόσο το ατομικό όσο και το κοινωνικό.

Σημαίνον η βιβλιοθήκη με πολλά σημαινόμενα, εκ των οποίων αρκετά έχουν βαθιά κοινωνική και πολιτική σημασία. Ο συνδυασμός αυτός καθορίζει σημεία, τόσο στην τοπογραφία του χώρου που υπάρχουν όσο και στη γνωσιολογική τοπογραφία της κοινωνίας και των μελών της. Σημείο εκκίνησης για προσωπική και συλλογική ανάπτυξη. Σημείο αναφοράς για την ψυχαγωγία και την τέχνη. Σημείο αναστοχασμού και γνώσης.

Μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία οφείλει να επενδύσει στις βιβλιοθήκες ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, και πολλούς περισσότερους ακόμα. Ένα κράτος που θέλει να κοιτά με αισιοδοξία και με θετικό τρόπο το μέλλον του, καθώς και το μέλλον των ατόμων που το απαρτίζουν, οφείλει να εγγυάται τη δυνατότητα στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρώπινη γνώση και τέχνη σε όλους. Ένα τέτοιο κράτος φέρνει τους πολίτες του μπροστά στις ευθύνες τους, καθώς εγγυάται σε αυτούς ότι μπορούν να έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις ορθές αποφάσεις.

Μία σειρά πολλών άλλων θεσμών προσφέρουν πληροφορίες και πρόσβαση σε αυτές, είτε με αντίτιμο είτε δωρεάν. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχολεία, ΜΚΟ, δημόσιοι οργανισμοί και άλλα πολλά προσφέρουν πληροφόρηση. Όμως το σύνολο αυτής της πληροφόρησης θα καταλήξει στο τέλος στα ράφια μιας βιβλιοθήκης. Και εκεί, σε συνδυασμό με άλλες πηγές, θα πολλαπλασιάσει την αξία της, καθώς η βιβλιοθήκη θα την προστατεύσει, θα τη διατηρήσει, θα την καταγράψει και θα τη συνδυάσει. Και το πλέον βασικό: Θα την προσφέρει απρόσκοπτα σε όλους δωρεάν.

Οι βιβλιοθήκες έχουν βαθύτατο πολιτικό λόγο ύπαρξης. Δεν είναι δομές στο πλάι που καλό είναι να υπάρχουν. Είναι θεσμοί στην καρδιά της κοινωνίας, στην καρδιά μιας δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται τους πολίτες της και προσπαθεί να προχωρήσει μαζί τους σε ένα μέλλον προόδου και ανάπτυξης για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL