Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Παίζοντας Καββαδία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παίζοντας Καββαδία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Θάνος Μικρούτσικος αναμφισβήτητα μας έμαθε να αγαπάμε και να τραγουδάμε τον Νίκο Καββαδία, μας έδειξε τους τρόπους και τα κλειδιά του εμβληματικού ποιητή σε μια περίοδο που η δύναμη της ποίησής του δεν είχε ακόμα εκτενώς χαρτογραφηθεί και εθεωρείτο απλά και εν πολλοίς απλοϊκά ως ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών.

Ο περίφημος "Σταυρός του Νότου" και οι εξίσου σημαντικές "Γραμμές των οριζόντων", έργα σταθμοί για την ελληνική τραγουδοποιία και για τη διαδρομή του συνθέτη, βοήθησαν να αποκαλυφθεί μια στιβαρή και απαστράπτουσα ποίηση, στην καρδιά της οποίας ανιχνεύονται η αξία της ανατροπής, η δύναμη της ζωής χωρίς συμβάσεις, η ελευθερία.

Αυτά τα δύο εμβληματικά έργα επιλέγει το Μέγαρο Μουσικής να παρουσιάσει το Σάββατο 11 Μαΐου στις 8.30 μ.μ., στο πλαίσιο του κύκλου "Μουσικά πορτρέτα", με τον συνθέτη στο πιάνο και μαζί του τον Χρήστο Θηβαίο, τον Κώστα Θωμαΐδη και τη Ρίτα Αντωνοπούλου.

"Η θάλασσα, το πλοίο, το ταξίδι, τα λιμάνια είναι το πεδίο που χρησιμοποιεί ο Καββαδίας για να πει άλλα πράγματα, πολύ σημαντικά και διαχρονικά" σημειώνει ο Θάνος Μικρούτσικος. "Λέει στη Βάρδια (1954) την περίφημη φράση 'λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται' και δεν εννοεί μόνο τη φυγή από τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά αναφέρεται κυρίως στην ανάγκη να ονειρευτούμε για να πάμε σε μια άλλη κοινωνία, στην οποία ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Και για να γίνει αυτό συμπληρώνει 'χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία':

Είναι αυτό απλώς μια ωραία εικόνα; Όχι κατηγορηματικά. Είναι η παραίνεση του ποιητή προς τους νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες ικανότητές τους, να ξεπεράσουν τα όριά τους και να κατακτήσουν το αδύνατο. Μήνυμα αντίστοιχο με αυτό του Τσε Γκεβάρα και των φοιτητών του Μάη του ’68. 'Είμαστε ρεαλιστές. Ας κατακτήσουμε το αδύνατο'.

Αυτά ακριβώς αποκάλυψε η μουσική μου και είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που ο Καββαδίας πήρε τη θέση που του αξίζει στην ελληνική ποίηση. Κυρίως γιατί αγαπήθηκε από τους νέους τριών γενεών και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον".

Μετά την πρώτη δισκογράφηση του "Σταυρού του Νότου" το 1979 και των "Γραμμών των οριζόντων" το 1991, ο Μικρούτσικος, κατά την προσφιλή του πρακτική να "ξαναδιαβάζει" τον Καββαδία, το 2005 παρουσίασε μια νέα εκδοχή των έργων στο "Live στο Μέγαρο".

Μια νέα προσέγγιση, που απαιτεί από τους μουσικούς μεγάλη πειθαρχία, δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και υψηλές δεξιοτεχνικές ικανότητες, θα παρουσιάσει και τώρα στο Μέγαρο. Εκτός από τον ίδιο, στο πιάνο θα είναι οι Θοδωρής Οικονόμου και Μάξιμος Δράκος και στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μεγάρου και σε όλα τα Public προς 15, 25, 30, 35, 40 και 45 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL