Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Στο προσκήνιο ο Νίκος Σκαλκώτας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο προσκήνιο ο Νίκος Σκαλκώτας

Της Μάνιας Ζούση

Ηχογράφηση ολόκληρου του έργου Σκαλκώτα αλλά και ψηφιοποίηση του αρχείου του, τεκμηρίωση, διάδοση και διάθεσή του στο κοινό, με τη δημιουργία ενός “on line αποθετηρίου” από τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, προαναγγέλθηκαν μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε για το Έτος Σκαλκώτα, εβδομήντα χρόνια από τον θάνατό του, από τους επικεφαλής πέντε μεγάλων οργανισμών που συνεργάζονται στενά για πρώτη φορά σε όλα τα επίπεδα για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, που χαρακτήρισαν “μια μεγάλη γιορτή”.

Εκτός από τις επετειακές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χουρμουζίου - Παπαϊωάννου, έγινε γνωστή η προκήρυξη υποτροφίας για μελέτη στο αρχείο Σκαλκώτα που απονεμήθηκε στην Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου και η οποία θα επαναλαμβάνεται, όπως διευκρίνισε ο διευθυντής του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρος Χαρκιολάκης.

Ο ίδιος εξέφρασε τη συγκίνησή του όταν το “εντυπωσιακό” αρχείο του συνθέτη παραδόθηκε στη Μουσική Βιβλιοθήκη, λέγοντας χαρακτηριστικά “με τρεμάμενα χέρια ακουμπήσαμε τα χειρόγραφα”! Μίλησε για τον κύκλο συζητήσεων που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν όλον το χρόνο. Ανακοίνωσε συναυλία στις 12 Απριλίου με τίτλο “Οι δυο σχολές της Βιέννης”, με το Trio El Greco, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περσινή συναυλία της 13ης Φεβρουαρίου με τα δυο χαμένα έργα του Σκαλκώτα, τα "Σουίτα για βιολί και μικρή ορχήστρα" και "Κοντσέρτο για βιολί και πιάνο", που ανακάλυψε στις ΗΠΑ ο μουσικολόγος Γιάννης Τσελίκας.


Ο Νίκος Σκαλκώτας στο Βερολίνο (1927-1933)

Επίσης αναφέρθηκε στην προετοιμασία ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, με τη συνεργασία όλων των φορέων και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας και στη διοργάνωση τριήμερου εκδηλώσεων και ομιλιών στην Λευκωσία σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Νοέμβριο. Έκανε αναφορά σε έκθεση με το υλικό του αρχείου Σκαλκώτα που διερευνάται να επεκταθεί και σε άλλους χώρους και φορείς πολιτισμού, καθώς και σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του “Συγχαρητήρια για τη μουσική σας”. Ανακοίνωσε την έναρξη δημιουργίας μιας ψηφιακής εφαρμογής και έκθεσης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ανάδειξης πολιτιστικού υλικού With για δημιουργική επανάχρηση υλικού, που θα εμπλουτίζεται διαρκώς με τεκμήρια από το αρχείο που θα δίνει τη δυνατότητα το αρχείο Σκαλκώτα να μπορεί να ταξιδεύει.

Ο Μίλτος Λογιάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, μίλησε για “τον μεγαλύτερο ίσως Έλληνα συνθέτη, που θα συνεχίσουμε να τιμούμε και όσο είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Μέγαρο θα υπάρχουν κάθε χρόνο συναυλίες κι αφιερώματα στον Σκαλκώτα. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς θα μπορέσουμε να τον κάνουμε γνωστό στους νέους και τα παιδιά, σπουδαστές μουσικής που δεν τον γνωρίζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο Ντανιέλ Μπαρενμπόιμ αναφέρθηκε στον Σκαλκώτα, για τον οποίο γίνονται πράγματα και στο εξωτερικό”. Προανήγγειλε τη συνέχιση των εκδηλώσεων και τον επόμενο χρόνο με συναυλίες μουσικής δωματίου, με το διπλό κοντσέρτο του, και την ηχογράφηση όλων των έργων του, “έτσι ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενιές”, όπως εξήγησε.

Ο Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, υπογράμμισε πως “είναι καθήκον της ΚΟΑ, επιφανές μέλος της οποίας υπήρξε ο Σκαλκώτας, να παίζει έργα του. Αυτός ο συνθέτης με έχει κατακτήσει, του αξίζει να παίζεται πολύ πιο τακτικά”, πρόσθεσε και ανέφερε πως η Κρατική Ορχήστρα έχει αρχίσει μια σειρά ηχογραφήσεων, ενώ αναμένεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η κλασική "Συμφωνία για πνευστά, κοντραμπάσα, κρουστά και δυο άρπες".

Ο Ιωσήφ Παπαδάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, αναφέρθηκε στην προκήρυξη διαγωνισμού σύνθεσης στη μνήμη του Σκαλκώτα και ο Πέτρος Φραγκίστας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χουρμουζίου - Παπαιωάννου, μίλησε για τη φιλοξενία του αρχείου του συνθέτη στις εγκαταστάσεις της Μουσικής Βιβλιοθήκης “που εξασφαλίζουν εξαιρετικές συνθήκες φύλαξης των χειρογράφων και το επιστημονικό προσωπικό της οποίας θα βοηθήσει να ολοκληρωθεί σωστά η τεκμηρίωση”.

Τέλος, η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, μίλησε για την ψηφιοποίηση του αρχείου, την τεκμηρίωση, τη διάδοση και διάθεση του υλικού στο κοινό, με τη δημιουργία ενός αποθετηρίου στο τέλος του 2019 του αρχείου Σκαλκώτα , που θα είναι εύκολα αναζητήσιμο και on line από το κοινό.

Απόψε η Κρατική Ορχήστρα, στη σειρά συναυλιών υπό τον τίτλο «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του», δίνει συναυλία με σολίστ στο βιολί τον Αντώνη Σουσάμογλου και υπό την μουσική διεύθυνση του Leon Botstein.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL