Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Με όλα τα χρώματα της μουσικής...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Με όλα τα χρώματα της μουσικής...

Πληθώρα μετακλήσεων διεθνώς καταξιωμένων σολίστ και μαέστρων, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη -και ιδρυτικό μέλος της ΚΟΑ- Νίκο Σκαλκώτα και αναθέσεις τριών νέων έργων σε ισάριθμους Έλληνες συνθέτες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την επόμενη σεζόν.

Όπως είπε στην παρουσίαση του προγράμματος η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Χίλτον ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής, η παλαιότερη και σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα στη χώρα μας έχει καταφέρει το καθόλου ευκαταφρόνητο για την πολύ δύσκολη γενική συγκυρία να βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.

Το γεγονός αυτό της επέτρεψε να καλύψει όλες τις κενές οργανικές θέσεις μουσικών της, να προμηθευτεί μουσικά όργανα που χρειαζόταν ή εξαρτήματά τους και να είναι σε θέση να καταβάλει την αμοιβή σημαντικών μουσικών και μαέστρων από πολλές χώρες του κόσμου ο οποίοι θα συμπράξουν μαζί της.

Με μότο της καμπάνιας της το «Είναι στη φύση μας» (που έρχεται να συμπληρώσει το αντίστοιχο περυσινό «Πιστοί στη μουσική») η ΚΟΑ φιλοξενεί φέτος μαέστρους του επιπέδου των Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Ούρος Λόγιοβιτς, Μίχαελ Ζάντερλινγκ, Κρίστοφ Πόπεν, Γιόαβ Τάλμι και Φρανκ Στρόμπελ και σολίστ όπως η βιολοντσελίστρια Ναταλία Γκούτμαν, ο πιανίστας Νέλσον Φρέιρε, οι βιρτουόζοι του βιολιού Γιαν Μράτσεκ και Τιάνγουα Γιανγκ, το σύνολο πνευστών Canadian Brass αλλά και ο Λεωνίδας Καβάκος, που συμπράττει τόσο με την ιδιότητα του κορυφαίου διεθνώς σολίστ του βιολιού όσο και με αυτήν του μαέστρου.

«Το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα είναι πολύ σημαντική υπόθεση για εμάς καθώς, εκτός από εκλεκτό μέλος της Ορχήστρας μας, κατά την προσωπική μου γνώμη είναι και κορυφαίος συνθέτης που ακριβώς η ποιότητα του έργου του αλλά και ο μη κοινωνικός χαρακτήρας του τον έκαναν να μην αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε και του άξιζε» τόνισε ο Σ. Τσιαλής.

Ο Ν. Σκαλκώτας, πριν ακόμη από συνθέτης, ήταν βιρτουόζος του βιολιού και με αυτή του την ιδιότητα υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΑ από τον σχηματισμό της το 1943. Τιμώντας τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατό του η ΚΟΑ θα παρουσιάσει σε τρεις συμφωνικές συναυλίες υπό τον γενικό τίτλο «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του» αρκετά από τα έργα του, αλλά και Ελλήνων και μη συγχρόνων του επιτρέποντας στο κοινό να διαπιστώσει ομοιότητες αλλά και διαφορές.

Στην τελευταία από αυτές τις συναυλίες θα παρουσιαστεί και το έργο - φόρος τιμής στον Ν. Σκαλκώτα που ανέθεσε η ΚΟΑ στον διεθνώς διακριθέντα Ορέστη Παπαϊωάννου.

Άλλοι σημαντικοί κύκλοι είναι αυτός για το σύνολο του έργου του Γκούσταβ Μάλερ που ξεκίνησε την περυσινή σεζόν και θα ολοκληρωθεί το 2021, εκείνος με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πόλεμου, ο οποίος «δίνει και ένα πολιτικό στίγμα σε μιαν εποχή εξίσου δύσκολη και επίσης με πολλές αντιθέσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά το Σ. Τσιαλής, και «Η μουσική από και για τη Βρετανία» στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί το έργο «Παιδική Σταυροφορία» που ανέθεσε η ΚΟΑ στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Η τρίτη και τελευταία ανάθεση νέου έργου για εφέτος από την ΚΟΑ είναι το «Ταξίδι του Ιωνάθαν» (βασισμένο στο μυθιστόρημα «Ο Γλάρος Ιωνάθαν») του Χρίστου Παπαγεωργίου. Συνεχίζονται τέλος όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΑ με κυριότερο το «Προσφορά μουσικής και μουσική προσφορά» υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου.

«Το είχα ήδη πει όταν ανέλαβα τη διεύθυνση της ΚΟΑ ότι φιλοδοξία μου ήταν το να γίνει όλο και περισσότερο πολύχρωμη» είπε καταλήγοντας ο Στέφανος Τσιαλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL