Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Δικαίωση των δημιουργών: Σε πλήρη λειτουργία η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δικαίωση των δημιουργών: Σε πλήρη λειτουργία η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων

Tην έναρξη της πλήρους λειτουργίας της στο κτίριο του πρώην φορέα συλλογικής διαχείρισης (ΑΕΠΙ), στην οδό Σάμου 53, στο Μαρούσι ανακοίνωσε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων η οποία εκπροσωπεί πάνω από 14.500 Έλληνες δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς), κληρονόμους, μεγάλους πολυεθνικούς και Έλληνες Εκδότες μουσικής και τη συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Όπως αναφέρει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων, από την ανακοίνωση της ανάθεσης στην Ειδική Υπηρεσία της Έκτακτης Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, έγιναν συντονισμένες ενέργειες και επιτεύχθηκαν αποτελέσματα που εξασφαλίζουν μια νέα ημέρα, ελπιδοφόρα για τους Δημιουργούς.

Επιλύθηκε το θέμα του κτιρίου εγκατάστασης (έδρα της Ειδικής Υπηρεσίας) καθώς και η υποδομή (πληροφοριακό σύστημα και φυσικά αρχεία), ώστε να εκκινήσει η λειτουργία με στόχο άμεσα την πρώτη  διανομή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους. Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες της ΑΕΠΙ, η οποία ΔΕΝ περιλαμβάνει μεταβίβαση των χρεών τους στους δημιουργούς.

Επιλύθηκε το κρίσιμο θέμα του αρχείου των έργων των Ελλήνων δημιουργών, χωρίς το οποίο δεν μπορεί κανείς να συνάψει συμβάσεις χρήσης του έργου τους. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορεί να έχει ένας δημιουργός τον απόλυτο έλεγχο των μεταδόσεων, των χρήσεων και των εισπράξεων από τα έργα του, όπως γίνεται παντού στον κόσμο.

Στην Ειδική Υπηρεσία σχεδιάστηκε να εργαστεί εξειδικευμένο προσωπικό από το χώρο της διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος, μεγάλος αριθμός του οποίου οπωσδήποτε θα προέρχεται από την εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια

Στις άμεσες ενέργειες της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης περιλαμβάνεται:

• Η σύγκληση  ως τον Σεπτέμβριο της Γενικής Συνέλευσης των μελών, για να εκλεγεί Εποπτικό Συμβούλιο, ώστε οι ίδιοι οι δημιουργοί  να αποφασίσουν για τα θέματα λειτουργίας του οργανισμού που θα τους εκπροσωπεί.

• Η πρώτη διανομή να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη Γενική Συνέλευση των μελών.

• Προγραμματισμένη συνάντηση με τη CISAC τις επόμενες ημέρες,  της οποίας την τεχνογνωσία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε  με πρωταρχικό μέλημα  την προστασία του εθνικού μας ρεπερτορίου, αλλά και τη δίκαιη απόδοση στους ξένους δικαιούχους. Προφανώς η λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας θα ακολουθεί  τους διεθνείς κανονισμούς στην απόδοση των Δικαιωμάτων και γι’ αυτόν τον σκοπό θα εκσυγχρονιστεί το πληροφοριακό σύστημα Διανομής με πιστοποίηση της διαδικασίας από φορείς και πανεπιστήμια.

• Επιδιώκουμε γόνιμη επαφή με την Ένωση Ελλήνων Εκδοτών, για τη συμμετοχή όλων  στην Ειδική Υπηρεσία και την εκπροσώπησή τους στο Εποπτικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο.

• Επικοινωνούμε με όλους τους μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού και τους ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Η σύντομη μεταβατική περίοδος λειτουργίας της Ειδικής Υπηρεσίας είναι καθοριστική  για να εξασφαλιστεί η υποδομή για το μετασχηματισμό της σε  ένα νέο μεγάλο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης που θα ανήκει στους δημιουργούς.

Καλούμε όλους τους  Έλληνες δημιουργούς και δικαιούχους δικαιωμάτων και τους αλλοδαπούς Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης να συμπράξουν  στην ενοποίηση του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου ώστε να αποφευχθεί  ο κατακερματισμός της αγοράς που θα ωφελήσει αλλότρια από αυτούς συμφέροντα.

Τις επόμενες ημέρες οι δικαιούχοι και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλέφωνα  και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα γνωστοποιηθούν» επισημαίνει η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL