Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Στη διάθεση των μελετητών το έργου του Νίκου Σκαλκώτα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη διάθεση των μελετητών το έργου του Νίκου Σκαλκώτα...

Στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής περιέρχεται πλέον το πλήρες Αρχείο του Νίκου Σκαλκώτα, μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας με το Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου. Αναγκαία, αν όχι επιβεβλημένη κίνηση, καθώς πρόκειται για ένα σπουδαίο αρχείο διεθνούς ακτινοβολίας και ενδιαφέροντος. Το θέμα της στέγασης και διαφύλαξής του έχει άλλωστε κατά καιρούς απασχολήσει τη δημοσιότητα. Επιδίωξη του Συλλόγου, "μετά την επεξεργασία του από τα εξειδικευμένα στελέχη της Βιβλιοθήκης, να τεθεί στη διάθεση των μελετητών και να αναδειχθεί το έργο του συνθέτη", όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του. Τουλάχιστον έγινε ένα κρίσιμο βήμα για την καταγραφή και την έγκυρη καταλογογράφηση του μοναδικού αυτού αρχείου και δι' αυτής της οδού αναμένεται να ανοίξει και ο δρόμος για την πλήρη και αξιόπιστη έκδοση του έργου του κορυφαίου συνθέτη που ο πρόωρος θάνατός του άφησε εκτεθειμένο. Αρκεί να σημειώσουμε ότι 5 από τους "36" Ελληνικούς Χορούς σε μεταγραφή του συνθέτη για έγχορδα είναι διεθνώς το πιο πολυπαιγμένο, και με μεγάλη διαφορά, έργο ελληνικής μουσικής, με συνεχείς εκτελέσεις σε όλο τον πλανήτη.

"Πρόκειται για σημαντικής έκτασης αρχείο, με ποικίλο και πλούσιο περιεχόμενο και ευελπιστούμε ότι με αυτή την κίνηση θα αναδειχτεί το μεγαλείο του κορυφαίου συνθέτη" επισημαίνει στην "Αυγή" η Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής". "Το βασικό είναι ότι υπογράφηκε η σύμβασης χρυσιδανείου του Αρχείου Νίκου Σκαλκώτα. Το Αρχείο ανήκει στο Ίδρυμα Αιμιλίου Χουρμουζίου - Μαρίκας Παπαϊωάννου και έρχεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη για να αξιοποιηθεί, να συντηρηθεί και να γίνει προσβάσιμο στο ερευνητικό κοινό" συμπληρώνει. "Θα το παραλάβουμε άμεσα και οι εργασίες επεξεργασίας του θα ξεκινήσουν την επομένη της εγκατάστασής του στη Μουσική Βιβλιοθήκη".

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του αρχείου στη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λ. Βουδούρη", σύμφωνα με τον Σύλλογο, "δεν περιέχει οικονομικό αντάλλαγμα, δεδομένου ότι αποβλέπει στην κοινή επιδίωξη των δύο φορέων για την ανάδειξη του έργου του Ν. Σκαλκώτα και τη βέλτιστη επεξεργασία και αξιοποίηση του μοναδικού αρχείου του, το οποίο αποτελεί εθνική παρακαταθήκη της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς".

Ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής" έχει και στο παρελθόν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τον μεγάλο συνθέτη με αποκορύφωμα τη συναυλία που διοργάνωσε στις 13 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής. για την αναβίωση δύο θεωρούμενων χαμένων έργων του Ν. Σκαλκώτα, με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή και σολίστ τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Βασίλη Βαρβαρέσο (πιάνο). Αντίγραφα των δύο αυτών χειρόγραφων έργων, των οποίων ο Σύλλογος έχει αποκτήσει τα δικαιώματα, φυλάσσονται επίσης στο Αρχείο της Μουσικής του Βιβλιοθήκης. Προαναγέλλει μάλιστα για το 2019, που θα εορταστούν τα 70χρονα από τον θάνατο του συνθέτη (1904-1949), τη διοργάνωση σειράς τιμητικών εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χουρμουζίου - Παπαϊωάννου και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο οποίο έχουν ήδη αποθησαυριστεί 36 αρχεία σημαντικών Ελλήνων συνθετών και καλλιτεχνών, αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη φύλαξη και διάσωση του πολύτιμου αυτού υλικού, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυτόγραφες παρτιτούρες, πρώτες εκδόσεις, ηχογραφήσεις, ψηφιοποιημένα αντίγραφα έργων, βιβλιογραφία, δημοσιεύματα και άλλα αντικείμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL