Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Ο μουσικός που άνοιξε νέους δρόμους στο τζαζ πιάνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο μουσικός που άνοιξε νέους δρόμους στο τζαζ πιάνο

Μια ξεχωριστή περίπτωση γα τον χώρο της τζαζ είναι ο Αμερικανός Brad Mehldau, που εμφανίζεται με το τρίο του αύριο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Δεν είναι απλά «ένας τζαζ πιανίστας», αλλά αυτός που εν πολλοίς καθόρισε την εξέλιξη του παιξίματος του πιάνου στην τζαζ όσο κανείς άλλος την τελευταία εικοσαετία! Με αναρίθμητους εκείνους που ομολογούν και υπογραμμίζουν ότι είναι η κυριότερη επιρροή τους, ο Brad Mehldau καθιέρωσε μια προσέγγιση στο τζαζ πιάνο που επί της ουσίας δεν υπήρχε προηγουμένως. Η προσέγγισή του μπορεί να συνοψιστεί στο ότι σύνθεση και αυτοσχεδιασμός στην τζαζ δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και το αληθινό ταλέντο του μουσικού -πέρα από τις τεχνικές ικανότητές του- είναι να επιλέγει ποιαν από τις δύο θα αφήσει να κυριαρχήσει περισσότερο όχι μόνο σε κάθε περίπτωση, αλλά και τη δεδομένη στιγμή.

Το σημαντικότερο εφόδιο του σαρανταεπτάχρονου Mehldau είναι σίγουρα η στέρεα παιδεία του, αρχικά στην πλέον φημισμένη σχολή του ιδιώματος, το Berklee College Of Music της Βοστώνης, στην οποία εισήχθη με υποτροφία, αλλά και οι ανάλογες σπουδές του στη σύχρονη μουσική στη Νέα Υόρκη. Το κυριότερο μέσο του για να φτάσει στο προσωπικότατο ύφος του ήταν και είναι η αγάπη του για τη λαϊκή αλλά και την -με ευρύτερη έννοια- ποπ μουσική, Αντίθετα με τους περισσότερους άλλους μουσικούς της τζαζ, δεν διασκευάζει μόνο κομμάτια από τον χώρο της, αλλά και πάρα πολλά από πολλούς άλλους (ενδεικτικά από τραγούδια των Beatles μέχρι των... Radiohead!) με άκρως ανανεωτικό τρόπο, κάτι που φυσικά ισχύει και με το παραπάνω και για τις δικές του συνθέσεις.

Παρ' ότι έχει συνεργαστεί με αρκετούς ομοτέχνους του σε μεγαλύτερα ή μικρότερα σχήματα, για το προσωπικό έργο του προτιμά το κλασικό τζαζ πιάνο τρίο επειδή, όπως δηλώνει, είναι το ιδανικό για έναν τζαζ πιανίστα και σίγουρα για τον ίδιο. Αύριο τον κορυφαίο τζαζ πιανίστα πλαισιώνουν δύο επίσης εξαίρετοι μουσικοί, ο κοντραμπασίστας Larry Grenadier και ο ντράμερ Jeff Ballard.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL