Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΑΕΠΙ: Αντιρρήσεις για την επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΠΙ: Αντιρρήσεις για την επόμενη μέρα

Οι νέες εξελίξεις στο ζήτημα της ΑΕΠΙ προκύπτουν μετά τη συμφωνία που φέρονται να υπέγραψαν τα σωματεία δημιουργών "Μέτρον" και "ΣΩΜΣΕ" με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προϋποθέτει κούρεμα χρεών της εταιρείας προς τους δικαούχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και μετά την προχθεσινή ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού των σωματείων "Άσμα 450+" και "Υπέρβαση", με την οποία προτείνουν τη δημιουργία ενός νέου φορέα Συλλογικής Διαχείρισης εκ μέρους των δημιουργών.

Η υπόθεση φαίνεται να εξελίσσεται μέσω επιστολών προς τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον από πλευράς σωματείων, αφού χθες τα "Μέτρον" και "ΣΩΜΣΕ", με επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα, την υπουργό Πολιτισμού και τους Έλληνες δημιουργούς, επισημοποιούν τη δική τους πρόταση, η οποία συμπυκνώνεται στη διατήρηση της ΑΕΠΙ "εφόσον αποκτήσει μια σωστή διοίκηση". Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν "η ΑΕΠΙ με όλα της τα προβλήματα, έχει τη δυνατότητα να παράγει άμεσα υψηλά εισοδήματα εφόσον αποκτήσει μια σωστή διοίκηση. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις ή άλλες εξαρτήσεις. Όσο και να φαίνεται παράξενο, η ΑΕΠΙ είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να μετατραπεί υγιώς και χωρίς ανάγκη επένδυσης σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης άμεσα". Επισημαίνουν δε ότι "όσο καθυστερούμε, οδηγούμε την ΑΕΠΙ πιο κοντά στην πτώχευση. Σε μια τέτοια περίπτωση όλες μας οι απαιτήσεις θα χαθούν και όποιο περιουσιακό στοιχείο υπάρχει στην εταιρεία θα απορροφηθεί απο τους δικαούχους προτεραιότητας που δυστυχώς δεν είναι οι δημιουργοί".

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η "Αυτοδιαχείριση" υποστηρίζει ότι "η μόνη λογική λύση και το επόμενο, ουσιαστικό βήμα μπορεί και πρέπει να είναι η είσοδος των μελών του 'Άσμα 450+' και της 'Υπέρβασης' στην 'Αυτοδιαχείριση', όπου θα μπορούν έτσι να αποκτήσουν ως αιρετοί, θέσεις στα διοικητικά της όργανα και να συμετέχουν κι εκείνοι στην πορεία και την άνοδό της".

Με το τοπίο έτσι διαμορφωμένο, η "Αυγή" ζήτησε από εκπροσώπους των τεσσάρων σωματείων δημιουργών να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Φοίβος Δεληβοριάς: Λύση δίκαια και διαφανή

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, πρόεδρος του σωματείου "Άσμα 450+" επισημαίνει ότι: "Οι άνθρωποι της τέχνης μας, αυτοί που γράφουν τα τραγούδια, ιδιαιτέρως δε οι στιχουργοί δεν έχουν πλέον άλλα έσοδα -μετά την πλήρη απαξίωση της δισκογραφίας- από τα πνευματικά τους δικαιώματα.Πολλοί βρίσκονται σε άθλια κατάσταση από το 2013, που η ΑΕΠΙ -ο φορέας που εισέπραττε για λογαριασμό μας από τους χρήστες μουσικής- βούλιαζε στα χρέη, ενώ τα λειτουργικά της εταιρείας καθώς και οι μισθοί της οικογένειας που την διαχειριζόταν βρίσκονταν σε ύψη δυσθεώρητα που ξεπερνούσαν κατά πολύ το όριο του παραλογισμού. Από πέρσι που όλα αποκαλύφθηκαν κάνουμε τα πάντα να κρατηθεί ο μηχανισμός και να φύγουν οι υπεύθυνοι, αλλά είναι αδύνατον. Τα χρέη που έχουν αφήσει είναι δεκάδες εκατομμύρια σε Έλληνες και ξένους και ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία θα ήταν ξεχρεώνοντας -και μάλιστα με τρόπο απαράδεκτο. Θα χαρίζαμε εμείς και οι ξένοι όλα τα χρωστούμενα, θα ξεχρεώναμε σε κάποια χρόνια με σχεδόν μηδενικές διανομές για μας, ενώ οι υπεύθυνοι θα έφευγαν χωρίς να πληρώσουν τίποτα, ζητώντας μάλιστα και ανταλλάγματα. Ας αφήσουμε στους ίδιους τη διαχείριση των χρεών τους, λοιπόν και ας φτιάξουμε έναν καλό νέο φορέα. Να μας δώσει την άδεια και τη δυνατότητα το κράτος, ιδέες για χρηματοδότηση έχουμε και θα κατατεθούν, οι εργαζόμενοι και οι ειδικοί υπάρχουν και θα κληθούν. Το ίδιο και οι κανονισμοί των αντίστοιχων ευρωπαϊκών οργανισμών. Πρέπει όμως όλα να γίνουν γρήγορα, ώστε τον Ιούνιο να έχουμε την πρώτη διανομή μας. Με κανονισμό επιτέλους δίκαιο και διαφανή".

Μανώλης Φάμελλος: Δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβληθεί καμία λύση

Ο Μανώλης Φάμελλος, πρόεδρος του σωματείου "Μέτρον", τονίζει ότι "η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη νομικά και πρακτικά τεκμηριωμένη και την προωθούμε μήνες τώρα σε κλίμα συνεργασίας και τα τρία σωματεία. Δεν ζητάει ούτε ένα ευρώ από το κράτος,ούτε βέβαια δίνει συγχωροχάρτι σε κανέναν. Εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποχώρηση των μετόχων της ΑΕΠΙ αλλά και τη συνέχεια και την αξία της δουλειάς μας. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την πολεμική που πάλι καλλιεργείται... Άλλωστε το σωματείο 'Άσμα' κίνησε μαζί μας την διαδικασία εξυγίανσης και γνωρίζει όλα τα τεχνικά προαπαιτούμενα. Δεν βλέπω το νόημα ξαφνικά να καταγγέλλουμε έκπληκτοι τους πάντες, πιστεύω πως στο ζήτημά μας όποιος δηλητηριάζει την ενότητα βλάπτει τον εαυτό του τελικά.

Απευθύνουμε στην υπουργό αλλά και τον πρωθυπουργό μια απλή έκκληση: αφήστε μας να προχωρήσουμε. Μην διστάζετε πια και μην μας κρατάτε πίσω. Αρκετός χρόνος και πόροι χάθηκαν. Αυτή είναι η πολιτική λύση που ζητάμε εδώ και τώρα.

Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να στηρίξει το σχέδιο εξυγίανσης και να μην επανέλθουμε σε ευρεσιτεχνίες που δεν θα δουλέψουν ούτε νομικά ούτε πρακτικά.

Δεν θέλουμε να μας σώσει κανείς, θέλουμε να ορίσουμε εμείς, όλοι μαζί οι δικαιούχοι, τη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε.

Έχουμε φτάσει πολύ μακριά για να εγκαταλείψουμε τώρα και δεν θα επιτρέψουμε να μας επιβληθεί καμία λύση από όσο ψηλά κι αν προέρχεται. Τα επιχειρήματά μας είναι δημοσιοποιημένα και καλούμε όλους τους συναδέλφους να τα μελετήσουν με προσοχή".

Θάνος Παπανικολάου: Η νέα μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους

Ο Θάνος Παπανικολάου, β' αντιπρόεδρος του ΣΩΜΣΕ, τονίζει ότι "το σχέδιο εξυγίανσης είχε πάντα στόχο τη στέρεη νομική μετάβαση του οργανισμού από τα χέρια ανθρώπων που μας διέλυσαν τη ζωή και οικονομικά και ηθικά, στα χέρια μας. Το σχέδιο εξυγίανσης είναι η ασφαλέστερη διαδικασία μετάβασης μιας εταιρίας που κινδυνεύει από πτώχευση και υιοθετήθηκε εξ αρχής και από το σωματείο 'Άσμα'. Μάλιστα τα δύο από τα τρία πρόσωπα της νομικής ομάδας προτάθηκαν από αυτό το ίδιο και τα υπόλοιπα σωματεία στο πλαίσιο μιας πραγματικής συναίνεσης, τα έκαναν δεκτά με καθαρό λόγο και διάθεση. Στην πορεία των πραγμάτων υπήρξαν δράκοι και φαντάσματα και αερολογίες και σπιλώσεις ανθρώπων σ' ένα πλαίσιο φιλολογίας και επαναστατικότητας, με τελικό πόρισμα ακόμα και την αμφισβήτηση της επάρκειας των προσώπων αυτών. Δεν θέλω παραπάνω να επεκταθώ ούτε να δυναμιτίζω την ατμόσφαιρα.

Στο διά ταύτα. Η ΑΕΠΙ, με όλα της τα προβλήματα, έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει άμεσα και να παράξει εισοδήματα εφόσον αποκτήσει μια χρηστή διοίκηση. Αρκεί να πετύχει το σχέδιο εξυγίανσης έχοντας τη στήριξη του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς ρίσκο, χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις ή άλλες εξαρτήσεις. Όσο και να φαίνεται παράξενο, η ΑΕΠΙ, έχοντας απαλλαγεί από το βάρος της οικογένειας Ξανθόπουλου, είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να μετατραπεί υγιώς και χωρίς ανάγκη επένδυσης, άμεσα και χωρίς νεκρό χρόνο, σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης. Όλα τα άλλα σενάρια είναι εξαιρετικά όμορφα για ένα αμφιθέατρο και μια πλατεία ενδεχομένως. Σίγουρα όχι όμως για την πραγματικότητα. Καλούμε με μεγάλη αγωνία και το 'Άσμα' και την 'Υπέρβαση' και κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται την προστασία του εθνικού μας ρεπερτορίου ως πρώτη του προτεραιότητα να μελετήσει και να εμβαθύνει στις απόψεις μας με λογική και γνώση. Η νέα μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους, ασφαλείς και με προοπτική για το μέλλον της ελληνικής τραγουδοποιίας. Και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να κινούμασταν.

Πάνος Φαλάρας: Χρειάζεται πολιτική λύση

Ο Πάνος Φαλάρας, πρόεδρος του σωματείου "Υπέρβαση", επισημαίνει: "Εγώ είμαι 43 χρόνια μέλος της ΑΕΠΙ. Υπήρξα παράλληλα μέλος της ΕΜΣΕ με πρόεδρο τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, που ήταν το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των μουσικοσυνθετών και στιχουργών Ελλάδας, το οποίο προσπαθούσε να προστατεύσει τα δικαιώματα των δημιουργών απέναντι στις ισχυρότατες τότε δισκογραφικές εταιρείες αλλά και απέναντι στον μοναδικό φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, την ΑΕΠΙ. Το όνειρο του Μάνου Λοΐζου αλλά και πολλών εξ ημών ήταν η ΕΜΣΕ να γίνει και εισπρακτικός φορέας. Το κατάφερε μόνο όμως ως προς το ένα σκέλος, δηλαδή να εισπράτει δικαιώματα από τις πωλήσεις των δίσκων, κασετών και στη συνέχεια cd. Η ΕΜΣΕ κατέληξε άδοξα. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση της ΑΕΠΙ μας έχει αποδείξει, ύστερα από τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, ότι όλα αυτά τα χρόνια έκανε κακοδιαχείριση και ελέγχεται δικαστικά για κακουργηματικές πράξεις. Παρά τη δημοσίευση του πορίσματος, και παρ' ότι έχει διοριστή προσωρινή Επίτροπος, η διοίκηση της εταιρείας παραμένει στη θέση της χωρίς να αποδίδονται τα δικαιώματα στους δημιουργούς. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν 15.000 οικογένειες, αφού δημιουργοί δεν έχουν εισπράξει δικαιώματα από τη διανομή του Ιουνίου και δεν πρόκειται να γίνει διανομή Δεκεμβρίου. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, με έκπληξη είδαμε ότι δύο σωματεία υπέγραψαν με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ 'μνημόνιο' για την εξυγίανσή της και την αποχώρηση της οικογένειας Ξανθόπουλου. Αυτή η συμφωνία δεν καλύπτει τους δημιουργούς αντιθέτως τους καλεί να πληρώσουν τα σπασμένα της οικογένειας. Ζητούν δηλαδή κούρεμα των αμοιβών μας κατά 60%. Πώς να βγούμε στην αγορά ως ΑΕΠΙ όταν η εταιρεία είναι αναξιόπιστη και απέναντι στους χρήστες και απέναντι στους δημιουργούς;

Υπ' αυτά τα δεδομένα, η Πολιτεία μπορεί να αφαιρέσει την άδεια από την ΑΕΠΙ και να βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από τους ίδιους τους δημιουργούς. Για να λειτουργήσει άμεσα ο νέος φορέας, χρειάζεται αρχικά να μας δανείσει ένα κεφάλαιο και νομικά αν χρειαστεί. Μέχρι να ορθοποδήσει ο νέος φορέας χρειάζεται η εποπτεία του κράτους. Φυσικά δεν μιλάμε για κρατικοποίηση αλλά για έναν φορέα δημιουργών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπου θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια και το Δ.Σ. του θα αποτελείται από δημιουργούς μετά από αρχαιρεσίες. Το ζήτημα χρειάζεται πολιτική λύση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL