Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο «καταραμένος ποιητής» του rock διέφυγε της κατάρας του...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο «καταραμένος ποιητής» του rock διέφυγε της κατάρας του...

Συνεχίζοντας ένα φαινόμενο μοναδικό όχι μόνο γα την Ελλάδα αλλά ίσως και διεθνώς, ο Nick Cave έρχεται για πολλοστή φορά στην Ελλάδα (αναμφίβολα κατέχει το ρεκόρ του αριθμού συναυλιών ξένου ονόματος στη χώρα μας, με τον Νορβηγό Sivert Hoyem να τον πλησιάζει, αλλά μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να του το αποσπάσει) για μια εμφάνιση σήμερα στο κλειστό του Tae Kwon Do στο Φάληρο, η οποία είναι sold out εδώ και καιρό. Μεταχειριζόμαστε τη λέξη «φαινόμενο», γιατί προσωπικά δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση μουσικού που να έχει πραγματοποιήσει τόσες πολλές συναυλίες, στη συντριπτική πλειονότητά τους sold out, σε άλλη χώρα από τη δική του, η οποία μάλιστα λόγω του πληθυσμού της να είναι μικρή αγορά και επιπλέον δίχως καν η τόσο μεγάλη απήχηση των ζωντανών εμφανίσεών του να συνάδει με τις πωλήσεις των δίσκων του, ακόμα και στην πριν την κατάρρευση της δισκογραφίας εποχή!

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο κύριος Cave, που η παρουσία του στη σκηνή ασκεί τόσο μεγάλη έλξη στο ελληνικό κοινό; Ο Nicholas Edward Cave γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1957 σε μια μικρή πόλη της Βικτόρια στην Αυστραλία, αλλά μεγάλωσε στη Μελβούρνη. Σπούδασε αρχικά εικαστικά πριν σχηματίσει με μια παρέα σχολικών φίλων του το γκρουπ Boys Next Door και στραφεί, οριστικά και για πάντα, στη μουσική. To 1980 μετοίκισαν στο Λονδίνο και άλλαξαν το όνομά τους σε Birthday Party και τον ήχο τους στο επί πολύ σκοτεινότερο, με επίκεντρο τα εφιαλτικά ή απειλητικά, ανάλογα με την οπτική γωνία από όπου τα έβλεπε κανείς, ουρλιαχτά/φωνητικά του Cave. Οι Birthday Party κυκλοφόρησαν μόλις τρία albums, αλλά πρόλαβαν να αποτελέσουν το σημαντικότερο όνομα του ιδιώματος που αποκλήθηκε gothic rock πριν διαλυθούν (στην κυριολεξία!) το 1983 μέσα σε μια θύελλα σωματικής βίας μεταξύ των μελών τους, αλκοόλ και πολλών ναρκωτικών.

Αν και η κυριότερη αιτία αυτής της θύελλας ήταν ο Nick Cave, πριν περάσουν ελάχιστοι μήνες μαζί με τον ντράμερ των Birthday Party Mick Harvey (η φιλία τους, περισσότερο και από τη συνεργασία, διατηρείται ουσιαστικά μέχρι σήμερα) και ακόμα μερικούς μουσικούς είχαν σχηματίσει μια νέα μπάντα, καθαρά συνοδευτική του όμως πλέον, τους Bad Seeds. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1984, κυκλοφόρησε τον πρώτο επί της ουσίας προσωπικό δίσκο του «From Her To Eternity». Αν και ήταν ήδη άσχημα εθισμένος στην ηρωίνη, ήταν φανερή η δραματική αλλαγή από τους Birthday Party.

Οι στίχοι του πλέον εμπνέονταν από τον γαλλικό συμβολισμό και άλλες λογοτεχνικές πηγές, οι συνθέσεις και ακόμα περισσότερο οι ενορχηστρώσεις βασίζονταν στις καταβολές της αμερικανικής μουσικής παράδοσης, το blues και την country και τη θέση των ουρλιαχτών είχε πάρει μια βαθιά, βασανισμένη, κάποτε ακόμα και στοχαστική ερμηνεία. Το album έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής και ήδη από το δεύτερό του όλοι μιλούσαν για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ιστορίας του rock. Ταυτόχρονα όμως, αναρωτιόνταν για πόσο θα υπήρχε αυτό το ταλέντο, αφού η στιχουργική σχεδόν ψύχωσή του με τον θάνατο και οτιδήποτε σχετιζόταν με αυτόν ήταν σαν (αυτοεκπληρούμενη;) προφητεία.

Και όμως, ο Cave διέψευσε τους πάντες, ίσως ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του! Έπειτα από μια ομολογουμένως μακρόχρονη και επίπονη περίοδο, κατάφερε να αποτοξινωθεί εντελώς από την ηρωίνη και στη συνέχεια να κόψει ακόμα και το αλκοόλ και επίσης αντεπεξήλθε σε μια το λιγότερο ταραγμένη προσωπική ζωή (πολλές σχέσεις, τέσσερα παιδιά από τρεις διαφορετικές μητέρες και το τελευταίο χτύπημα όταν ο ένας από τους διδύμους γιους του από τον μοναδικό γάμο του σκοτώθηκε από πτώση το 2015).

Ο πιο πρόσφατος δίσκος του, το «Skeleton Tree» του 2016, είναι ο δέκατος έκτος (μη συμπεριλαμβάνοντας συλλογές και live) προσωπικός του και σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν επίσης μεσολαβήσει μερικά βιβλία του, κάποια σενάρια για ταινίες αλλά και λίγοι κινηματογραφικοί ρόλοι. Στα εξήντα του πλέον, ζει μαζί με την οικογένειά του στο Λος Αντζελες και είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα όχι μόνο της μουσικής αλλά και συνολικά του σύγχρονου διεθνούς πολιτισμού. Τη διαδρομή του από οργισμένο και αυτοκαταστροφικό νεανία σε ώριμο και από τους πλέον σημαντικούς δημιουργούς μουσικής της εποχής μας καταγράφει το «Nick Cave, Mercy On Me», μια βιογραφία του με μορφή κόμικ διά χειρός του σπουδαίου Γερμανού Reinhard Kleist, η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και στην Ελλάδα (εκδόσεις Ηλίβατον και Οξύ) σε μετάφραση Γιώργου - Ίκαρου Μπαμπασάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL