Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
MARTHA HIGH / Martha High: «Αγαπώ το ίδιο το τραγούδι και όχι οποιοδήποτε ιδίωμα του»!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MARTHA HIGH / Martha High: «Αγαπώ το ίδιο το τραγούδι και όχι οποιοδήποτε ιδίωμα του»!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ίσως το όνομα της Martha High να μη λέει τίποτα σε πολλούς, ειδικά στη χώρα μας. Όσοι όμως αγαπούν αληθινά τη «μαύρη μουσική» αναγνωρίζουν στο πρόσωπο και ειδικά στην φωνή της τη μόνιμη παρτενέρ στους δίσκους και στη σκηνή, σε όλη τη διάρκεια της πορείας του, του ανθρώπου που δικαίως αποκλήθηκε Νονός (Godfather) της soul, δηλαδή του μέγιστου James Brown. Με αρκετές ακόμα εκλεκτές συνεργασίες αλλά και με προσωπικές δουλειές στο ενεργητικό της, η Martha High έρχεται στην Αθήνα μαζί με την μπάντα της, τους Soul Cookers, ένα τρίο βιρτουόζων της κιθάρας, του Hammond organ και των ντραμς, και συγκεκριμένα στο Half Note Jazz Club από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου. Με αυτή την αφορμή συζητήσαμε για το τι σημαίνει soul με μια αληθινά μεγάλη κυρία του είδους.

* Τι σας έκανε να αλλάξετε το επώνυμό σας σε High; Δεν θα έλεγα ότι το αληθινό σας είναι τίποτα άλλο από συνηθισμένο για την Αμερική, σύντομο και εύηχο.

Συνέβη γιατί ο αείμνηστος James Brown πίστευε ότι θα ήταν πιο εύκολο να προφέρει κανείς το High αντί για ένα δισύλλαβο επώνυμο. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, «το High είναι πιο επιβλητικό για κάποια που ανεβαίνει στη σκηνή»! Το αληθινό μου επώνυμο είναι Harvin, που, ειλικρινά, πάντα το γράφουν ή το προφέρουν λάθος! (γέλια)

* Τι θυμόσαστε, τι εκτιμούσατε και τι σας εντυπωσίαζε περισσότερο στον James Brown;

Είναι αδύνατον να μη θυμάμαι τις ασυνήθιστες κινήσεις του όταν χόρευε. Ήταν σχεδόν σαν... μια δέσμη φωτός! Εκτιμούσα το πόσο με προστάτευε, ίσως και λίγο καταπιεστικά, αλλά πάντα ήθελε μόνο το καλό μου. Και με εντυπωσίαζε το ότι γνώριζε πώς να ικανοποιεί κάθε ακροατήριο.

* Διδαχθήκατε κάτι συγκεκριμένο από εκείνον και τι ήταν αυτό;

Παρ’ ότι είχε τρομερή απήχηση στο κοινό, μέλημά του, πριν και πάνω από όλα, ήταν το να το ικανοποιήσει και ήξερε πολύ καλά πώς να το κάνει, ακόμα και στις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Ανεξάρτητα από το ταλέντο σου, είναι ένα είδος τέχνης το να μπορείς να το κάνεις αυτό.

* Εκτός φυσικά από αυτή με τον James Brown, ποιες άλλες συνεργασίες σας θεωρείτε πολύ σημαντικές για την πορεία σας;

Τώρα πια θεωρώ σημαντικό μόνο το να έχω πολλαπλές δραστηριότητες, αυτό είναι που με βοηθά να προχωρώ. Είμαι πια σε μια ηλικία που νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να απαιτώ να με ικανοποιεί η δουλειά μου και να κάνω μόνο ότι θέλω πραγματικά. Το να μην έχω σταματήσει να κυκλοφορώ δίσκους από τότε που ξεκίνησα, το ότι το βιβλίο μου είχε επιτυχία, το να καλλιεργήσω περισσότερο τα ταλέντα μου στο γράψιμο αλλά και στη ζωγραφική, το ότι ήδη έχω αρχίσει να γράφω ένα καινούργιο βιβλίο, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για μένα. Περισσότερο από όλα όμως βέβαια, το ότι έχω ένα καινούργιο album, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου, ναιαιαιαιαιαιαι! (γέλια)

* Τι θεωρούσατε περισσότερο τον εαυτό σας όταν ξεκινούσατε, μια soul, jazz ή blues ερμηνεύτρια; Αυτό παρέμεινε ίδιο ή άλλαξε στην πορεία του χρόνου;

Θεωρώ τον εαυτό μου μια ερμηνεύτρια που αγαπά όλα τα μουσικά ιδιώματα. Ποτέ δεν τοποθέτησα τον εαυτό μου σε ένα μόνο από αυτά, γιατί απλά αγαπώ να τραγουδώ τα πάντα. Το να τραγουδώ με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα, αρκεί να μπορώ να τραγουδώ ό,τι νιώθω.

* Πόσο σημαντικά είναι τα gospel για κάθε soul ερμηνευτή/τρια και ειδικά για εσάς προσωπικά;

Το gospel για όποιον και όποια τραγουδάει είναι απλά το παν! Θα αναφέρω μια προσωπική εμπειρία μου. Σε μια περίοδο της ζωής μου που πίστευα ότι δεν θα τα καταφέρω, προσευχήθηκα ζητώντας καθοδήγηση και όντως ήρθε στο πνεύμα και στην ψυχή μου, οφείλω να το πω, το πνεύμα του Θεού και μου έδειξε τον δρόμο. Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα όταν βλέπεις να αναβλύζει από μέσα σου η θεία φώτιση και θέλεις να το μοιραστείς με όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ τότε, το μοιράστηκα γράφοντας ένα τραγούδι, ένα τραγούδι που δεν θα μπορούσε παρά να είναι gospel.

* Το Soul Cookers (Οι φούρνοι της soul) είναι λίγο αστείο όνομα για συγκρότημα, δεν συμφωνείτε; Πώς το σκεφτήκατε;

Δεν νομίζω ότι είναι αστείο (γέλια), αλλά αρκετά καλό. Δείχνει ποιοι είναι πραγματικά, πολύ funky σαν μουσικοί και ως άνθρωποι... Και ναι, ανακατεύουν και «μαγειρεύουν» τη μουσική πολύ καλά!

* Γιατί δεν έχετε μπασίστα στην μπάντα σας; Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούσατε να βρείτε έναν καλό που να ήταν κατάλληλος για εσάς. Ήταν λοιπόν μια συνειδητή απόφαση που έχει να κάνει με την ισορροπία του ήχου σε σχέση με τη φωνή σας ή οτιδήποτε άλλο;

Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που μου αρέσει τόσο πολύ να δουλεύω μαζί με τους Soul Cookers. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της διαδρομής μου δούλευα με μεγάλες, πάρα πολύ μεγάλες μπάντες. Το να παίζεις με ένα τρίο είναι υπέροχο, πάντα μου φαίνεται ότι είναι περισσότεροι από μόνο τρεις. Είναι πάρα πολύ πιο άμεσο και με κάνει να συνειδητοποιώ καλύτερα την ερμηνεία μου και το αν είναι καλή η όχι.

* Έχοντας παίξει επί χρόνια με τους JB Horns, το τρίο πνευστών που συνόδευε μόνιμα τον James Brown, όσο ζούσε εκείνος αλλά και μετά, σας λείπουν καθόλου. Οι ίδιοι οι μουσικοί εννοώ και όχι ο ήχος των πνευστών οργάνων...

Όχι, ειδικά όταν παίζω με αυτό το τρίο. Άλλωστε, εξακολουθώ να είμαι η βασική ερμηνεύτρια της James Brown Band οπότε έχω γύρω μου τους ίδιους και τα πνευστά τους σχεδόν κάθε στιγμή!

* Yπάρχει κάποια νεότερη ερμηνεύτρια που να εκτιμάτε ιδιαίτερα και να πιστεύετε ότι συνεχίζει την αυθεντική και καλύτερη φωνητική παράδοση της soul;

Εκτιμώ πολύ τις India Arie, Malaya Hathaway, Ledisi και Jennifer Hudson.

* Είναι η πρώτη φορά που παίζετε στην Ελλάδα. Τι περιμένετε από το ελληνικό κοινό;

Μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι έχω έρθει ξανά στην όμορφη χώρα σας, πρώτα με τον James Brown και μετά με τον -άτυπο ηγέτη των JB Horns- Maceo Parker. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, το κοινό μάς υποδέχθηκε πολύ θερμά. Πιστεύω και ελπίζω πως το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά, γιατί ανήκουμε στην εποχή που η μουσική ήταν αληθινή και έτσι νομίζω ότι θα τους αρέσει ό,τι θα ακούσουν από εμάς.

* Και τι να περιμένει αντίστοιχα το ελληνικό κοινό από εσάς και την μπάντα σας;

Να περάσουν πολύ καλά, με πολύ funk αλλά και soul. Φέρνουμε αγάπη, funk, soul και blues, πάρα πολύ από όλα! Θέλουμε το κοινό μας να διασκεδάζει και δουλειά μας είναι ακριβώς να εξασφαλίσουμε αυτό. Τραγουδώ για να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους, δίνοντάς τους ταυτόχρονα όση περισσότερη αγάπη μπορώ!

Για εμάς αυτό είναι κάτι σαν διαρκώς ανανεούμενη υπόσχεση και είμαστε σίγουροι ότι η κυρία Martha High θα την τηρήσει για ακόμα μία φορά!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL