Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Σωκράτης Σινόπουλος: / Σωκράτης Σινόπουλος: «Η Δόμνα Σαμίου ήταν η τριανταφυλλιά της παραδοσιακής μουσικής μας»!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Σινόπουλος: / Σωκράτης Σινόπουλος: «Η Δόμνα Σαμίου ήταν η τριανταφυλλιά της παραδοσιακής μουσικής μας»!

Σωκράτης Σινόπουλος

Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής η 1η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής. Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα», διοργανώνεται από τον σύλλογο Οι Φίλοι Της Μουσικής σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μέγιστης ερμηνεύτριας αλλά και ερευνήτριας της παραδοσιακής μουσικής μας Δόμνας Σαμίου.

Θα εμφανιστούν η Κατερίνα Παπαδοπούλου με το Anastatica project, η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και τα συγκροτήματα Aes Cyprium Ensemble, Αμυγδαλοτσακίσματα, Αντάμαν, Καρσί, Müzikal Ifade, Ξέφραγο Αμπέλι, Reggetiko Project, Reverse Mode και η Παιδική - Νεανική Χορωδία Ωδείου Άμφισσας.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη φωνητική διδασκαλία υπογράφει η Κατερίνα Παπαδοπούλου, την επιμέλεια των χορών ο Χαρίτων Χαριτωνίδης ενώ η καλλιτεχνική διεύθυνση και η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του βιρτουόζου της πολίτικης λύρας και αρκετών ακόμα παραδοσιακών οργάνων Σωκράτη Σινόπουλου, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών μόνιμος συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου.

O Σωκράτης Σινόπουλος -που στην προσωπική διαδρομή του συνδυάζει πλέον την παραδοσιακή μουσική με την τζαζ- θυμάται πολύ καλά την πρώτη του συνάντηση με τη Δόμνα Σαμίου.

«Γνώρισα τη Δόμνα Σαμίου όταν ήμουν μόλις δεκαεπτά ετών, φέρελπις μουσικός, και με κάλεσε για την πρώτη μου ηχογράφηση. Δεν στέκομαι σε εμένα αλλά σε εκείνη, για να σημειώσω το γεγονός ότι, ενώ είχε πάντα δίπλα της την ασφάλεια που της παρείχαν παλαιότεροι και έμπειροι μουσικοί προτίμησε να δώσει χώρο σε έναν νέο.

Αυτό έκανε πάντα: πίστευε πολύ στους νέους, στεκόταν μεγαλόψυχα δίπλα τους και την απασχολούσαν διαρκώς τα θέματά τους και κυρίως βέβαια η σχέση τους με τη μουσική, πώς μαθαίνουν, αν έχουν δασκάλους, ποια μουσική τους αρέσει και πού παίζουν. Ό,τι έκανα το έκανα για τα παιδιά μας, αυτά θα πάνε το τραγούδι μας παρακάτω, συνήθιζε να λέει».

Προφανώς λοιπόν η έμπνευση για αυτή την πρωτοβουλία, που φέρνει στο επίκεντρο τους νέους οι οποίοι ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική μας, δεν μπορούσε παρά να προέρχεται από εκείνη.

«Η ιδέα για μια συνάντηση νέων μουσικών προέκυψε τόσο αβίαστα σαν να ήταν εξαρχής δική της και χαίρομαι πολύ που καταφέραμε να την υλοποιήσουμε με τον Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Της Μουσικής. Συμμετέχουν δεκαοκτώ συγκροτήματα νέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία και θα εμφανιστούν επίσης η χορωδία που φέρει το όνομα της και η στενή συνεργάτιδά της Κατερίνα Παπαδοπούλου με το Anastatica project.

Γι' αυτό δώσαμε σε αυτή την 1η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής τον συμβολικό τίτλο 'Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα'. Η Δόμνα Σαμίου είναι η τριανταφυλλιά, οι νέοι τα φύλλα της, η φορεσιά της και ανθίζουν τα τριαντάφυλλα, οι μουσικές που αγάπησε εκείνη και όλοι μας. Καλούμε λοιπόν με τιμή όλους τους φιλόμουσους να έρθουν να μυρίσουμε μαζί τα αρώματα των ανθών της τριανταφυλλιάς» λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος.

Ο σπουδαίος σύγχρονος συνεχιστής της παραδοσιακής μουσικής μας καταλήγει λέγοντας ότι «από τη δική μας πλευρά, αυτή των διοργανωτών δηλαδή, η διάθεση είναι να παρουσιάσουμε όλους αυτούς τους νέους μουσικούς στο ευρύτερο κοινό και όχι να ορίσουμε στυλιστική ή αισθητική κατεύθυνση, ζήτημα από το οποίο έχει ταλαιπωρηθεί γενικότερα ο χώρος της παραδοσιακής μουσικής, εννοώ το περιβόητο θέμα της 'αυθεντικότητας' με όλες τις προεκτάσεις του.

Κάποια από τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν εργάζονται προς την κατεύθυνση της μεστής προσέγγισης και ερμηνείας του παραδοσιακού ρεπερτορίου, μερικά μάλιστα από την περιφέρεια (Δράμα, Ικαρία, Σίφνο κ.ά.) και συμμετέχουν ενεργά σε πανηγύρια - δρώμενα συνεχίζοντας γόνιμα την παράδοση. Κάποια άλλα όμως πειραματίζονται μέσω του αυτοσχεδιασμού και της νεότερης επεξεργασίας του παραδοσιακού υλικού προς μια κατεύθυνση πολύ ενδιαφέρουσα και γενικότερα αχαρτογράφητη. Όπως και αν έχει, εμείς θέλουμε απλώς να φέρουμε τους νέους της παραδοσιακής μουσικής μας στο προσκήνιο»!

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής και ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL