Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Με παρελθόν και μέλλον...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με παρελθόν και μέλλον...

Η 75η επέτειος της ίδρυσης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δεν θα είναι απολογιστική, αλλά θα σηματοδοτήσει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της και το άνοιγμα των φτερών της προς το μέλλον. Έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί η συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton o διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών μαέστρος Στέφανος Τσιαλής.

Σχεδόν εβδομήντα πέντε χρόνια λοιπόν έχουν περάσει από τις αρχές του 1943, όταν, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς τότε Ελλάδα, ο διευθυντής του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτης Οικονομίδης ίδρυσε την ΚΟΑ, της οποίας ήταν και ο πρώτος διευθυντής. Στο διάστημα αυτό η ΚΟΑ -παρά τα κατά καιρούς προβλήματα και καθυστερήσεις ή τροχοπέδες- εξελίχθηκε στη σημαντικότερη συμφωνική ορχήστρα της χώρας μας. Με πολύτιμα εφόδια λοιπόν την παράδοσή της αλλά και την πολύχρονη εμπειρία των μουσικών της, ο Στέφανος Τσιαλής έχει αρχίσει ήδη έναν πιο μακρόπνοο, εκτός από τον βραχυπρόθεσμο, σχεδιασμό της μελλοντικής πορείας της. Όπως είπε, σε μια επόμενη συνέντευξη, την άνοιξη, θα έχει να αποκαλύψει αρκετά περισσότερα για τα πλάνα του.

Στη φετινή περίοδο κεντρική θέση κατέχουν τρεις θεματικοί κύκλοι, ο νέος «Ο άνθρωπος και η φύση» και οι «Κύκλος Μάλερ» -που έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει το σύνολο του έργου του μεγάλου συνθέτη- και «Συναυλίες για νέους από 8 έως... 108 ετών» που συνεχίζονται. Θα συνεχιστεί επίσης η ενότητα «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία», αρχίζοντας από το Μουσείο της Ακρόπολης και μετά τα ΕΑΜ, Βυζαντινό, Μπενάκη κ.ά. Παράλληλα, θα συμμετάσχει με δύο συναυλίες στο Έτος Ελλάδας - Κίνας και θα τιμήσει τέσσερις επετείους, τα 500 χρόνια από την Μεταρρύθμιση του Λούθηρου, τα 70 από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, τα 100 από τον θάνατο του Κλοντ Ντεμπισί και τα 100 από τη γέννηση του Λέοναρντ Μπερστάιν. Όσο για τα «γενέθλιά» της, η ΚΟΑ θα τα γιορτάσει με μια σειρά συναυλιών την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ανάμεσά τους και την πρεμιέρα του νέου έργου που ανέθεσε στον Γιώργο Κουρουπό να συνθέσει ειδικά για την περίσταση και του Πέμπτου Κοντσέρτου για Πιάνο του Μπετόβεν με σολίστ τον Ανατόλ Ουγκόρσκι.

Ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες της ΚΟΑ, σύμφωνα με τον Στ. Τσιαλή, κατέχει η Ακαδημία Νέων Μουσικών, που, μετά την πιλοτική λειτουργία της, φέτος θα περιλαμβάνει εκτελεστές πνευστών. Η Ακαδημία Νέων Μουσικών λειτουργεί με την υποστήριξη του ΚΠΙΣΝ, χάρη στο οποίο επίσης πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στον χώρο του η πρώτη μεγάλη υπαίθρια συναυλία της ΚΟΑ, κάτι που ο Στέφανος Τσιαλής επιθυμεί να γίνει ετήσιος θεσμός.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν κορυφαίοι διεθνείς και Έλληνες σολίστ και μαέστροι. Έτσι, ο Λεωνίδας Καβάκος θα διευθύνει την ΚΟΑ σε τέσσερις συναυλίες, σε μία ο σπουδαίος Βλαντιμίρ Ασκενάζι και σε μία ο Γιώργος Μπαλατσινός. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους μουσικούς είναι η πιανίστρια Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, η βιολονίστρια Τατιάνα Μαζουρένκο, ο βιολοντσελίστας Αντόνιο Μένεσες, η φλαουτίστρια Μαγκαλί Μασνιέ και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης, ενώ μεταξύ άλλων θα συμπράξει με πολιτιστικούς φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Σχέδιο του Δημήτρη Παπαδημητρίου για την παρουσίαση του νέου συμφωνικού έργου του συνθέτη αλλά και το Ίδρυμα Fluxum - Pink Laboratory για σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τον χορό, με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Κερατσινίου κ.ά.

Η ΚΟΑ θα εγκαινιάσει τη σεζόν με μια συναυλία υπό τη διεύθυνση του Στ. Τσιαλή, με τη σύμπραξη της κοντράλτο Γκουάνγκ Γιανγκ και του τενόρου Μάριο Τζεφίρι στις 5 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παιχτούν αντίστοιχα το «Ήλιος - Εισαγωγή για ορχήστρα» που ο Δανός συνθέτης Καρλ Νίλσεν έγραψε στην Αθήνα με πηγή έμπνευσης τον αττικό ήλιο, και "Το τραγούδι της Γης" του Μάλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL