Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
"Η παιδούλα με την παραμυθένια φωνή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η παιδούλα με την παραμυθένια φωνή"

Εντελώς ξεχωριστή, απόλυτα μοναδική, οικεία και τρυφερή μαζί, με ένα απρόσμενο χιούμορ και σαρκασμό και μια ασυνήθιστη καριέρα που κράτησε πενήντα χρόνια, η Αρλέτα υπήρξε ένα παράξενο πλάσμα με τη δική του αύρα, που τραγούδησε τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων.

“Θα εκπλαγείτε όταν την ακούσετε, σε μερικά τραγούδια δείχνει το βάρος της ωριμότητάς της, σε κάποια άλλα είναι η Αρλέτα που ξέρατε” μας έλεγε λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου της ο Λάκης Παπαδόπουλος αναφερόμενος στον νέο τους κοινό δίσκο που είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο, σε μουσική δική του και στίχους της Sunny Μπαλτζή.

“Περιμέναμε να βγει ο καινούριος μας δίσκος και να χαρεί τα τραγούδια μας. Είχα πάει πριν από τρεις μήνες στην εντατική με τα ακουστικά για να τα ακούσει, έτσι για να την ευχαριστήσω. Της άρεσαν πάρα πολύ και ακούγοντάς τα κάποιες στιγμές έκλαιγε. Ήταν εκπληκτική η ερμηνεία της. Τραγουδούσαμε και μερικά μαζί. Πολύ ωραίο και πρωτότυπο πράγμα. Η φωνή της ήταν τόσο ώριμη” έλεγε ο Λάκης μιλώντας για την “καλύτερη τραγουδίστρια, αυτό το παράξενο πλάσμα που είχε τη δική της αύρα και ήταν κάτι το ξεχωριστό. Από τη μια μεριά ήταν όλοι μαζί οι άλλοι και από την άλλη μεριά ήταν η Αρλέτα”.

Ο ίδιος είχε προτείνει τον τίτλο “Blue Black” και άλλοι το “Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά”. “Τώρα που έφυγε η Αρλέτα δεν ξέρω τι γίνεται, δεν είμαστε χαρούμενοι πια. Αλλά αυτό που έχει καταγραφεί είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο πλέον. Τα τραγούδια τα είπε μια φορά και ξαναγύρισε μετά από 15-20 μέρες να κάνει κάτι διορθώσεις.

Διέθετε μια παραμυθένια φωνή, ένα όνειρο, δεν μπορώ να το πιστέψω ότι δεν υπάρχει αυτό το πλάσμα που αγαπήσαμε, πιστέψαμε και υποστηρίξαμε τόσο, από τότε ακόμη που με τη Μαριανίνα Κριεζή κάναμε τους πρώτους δίσκους. Ήταν κορυφαία για εμάς και για έναν ολόκληρο κόσμο, μια παιδούλα που αγάπη της ήταν ο στενός κύκλος των ανθρώπων της και οι φίλοι της”.

Συγκινημένος και φειδωλός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, που την ανακάλυψε να τραγουδά στα στενά δρομάκια της Ύδρας και ενθουσιασμένος την οδήγησε στη Lyra του Πατσιφά, χαρακτηρίζει την Αρλέτα όχι μόνο μεγάλη καλλιτέχνιδα και φίλη, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του.

“Πίστευα ότι δεν θα έφευγε, πίστευα σε ένα θαύμα” λέει γι’ αυτήν με την “εντελώς ασυνήθιστη καριέρα, που δεν έκανε τίποτα από όσα κάνουνε οι τραγουδιστές με τις δημόσιες σχέσεις και το χάιδεμα του κόσμου. Η Αρλέτα ήταν ειδική περίπτωση και μεγάλη περίπτωση. Τη θυμάμαι από την Ύδρα να τραγουδάει Θεοδωράκη και Χατζιδάκι και μαγεύτηκα και έτσι την πήρα από το χέρι και την πήγα στη Lyra. Μας συνδέουν τόσα πολλά. Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη απώλεια από όλες τις πλευρές για μένα”.

“Η Αρλέτα ήταν το πιο νουβέλ βαγκ κορίτσι που κυκλοφορούσε γύρω μας” έγραψε στη σελίδα του στο fb ο Φοίβος Δεληβοριάς, που θυμάται τη βραδιά που οργάνωσε για χάρη της στο Γυάλινο, “που ενώ χωρούσε με το ζόρι χίλιους, ήρθαν 5.000 απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας και κάθισαν απ 'έξω, στη Συγγρού, να την ξανακαλωσορίσουν. Κι όταν ανέβηκε με το μπαστουνάκι της, όλα τα δάκρυα και τα πνιχτά χαμόγελα που μας συνδέουν με τον ουρανό ήρθαν εκεί”.

“Αποχαιρετούμε μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα” έγραψε ο πρωθυπουργός στη σελίδα του στο fb.

“Την Αρλέτα, που σφράγισε με ευαισθησία, λυρισμό και ανατρεπτικότητα το ελληνικό τραγούδι” αποχαιρέτησαν ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL