Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών: / Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών: Υποχρέωση απέναντι στη συνέχεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών: / Νίκος Τσούχλος, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών: Υποχρέωση απέναντι στη συνέχεια

Αποπερατώνεται, επισκευάζεται και αναδεικνύεται από τον Σεπτέμβριο ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια του κέντρου της Αθήνας, το Ωδείο Αθηνών, μια από τις κορυφαίες εκφράσεις της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, η οποία προωθούσε τον ορθολογισμό της Κεντρικής Ευρώπης και για την οποία ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Δεσποτόπουλος είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό του 1959.

Τμήμα μιας μεγαλόπνοης σύνθεσης που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το Ωδείο διαθέτει χώρους που δεν έχουν ολοκληρωθεί και για αυτό δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό και άρα επισκέψιμοι.

Μετά την ένταξή του στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Αττικής, το “νέο” και ολοκληρωμένο Ωδείο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιανουάριο του 2019, όπως είπε κατά την διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο πρόεδρός του Νίκος Τσούχλος.

Στην “επανεκκίνηση του πολιτιστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα” του Ωδείου στάθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Ερμιόνη Κυπριανίδου, αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στο έργο αποπεράτωσης, συνολικού ύψους 4.798.970 ευρώ. Η αποπεράτωση αφορά το αμφιθέατρο, το υπόγειο, το φουαγέ και τη μετατροπή του δεύτερου υπόγειου σε ενιαίο χώρο μουσικής εκπαίδευσης.

Η κ. Κυπριανίδου έκανε λόγο για “στρατηγική προτεραιότητα που θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής στην πόλη”, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Περιφέρεια Αττικής να συμβάλει και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.

Για το “επιστέγασμα μιας πορείας τεσσάρων χρόνων και μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή” έκανε λόγο ο Νίκος Τσούχλος, που θύμισε σύντομα το πρόσφατο παρελθόν του Ωδείου Αθηνών σημειώνοντας πως “το 2012 το Ωδείο βρισκόταν στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του, με απλήρωτους μισθούς, οφειλές, ημιτελές κτήριο, που έπειτα από σαράντα χρόνια κατέρρεε.” Το 2013 ανέλαβε το Ίδρυμα μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Άρη Γαρουφαλή, και σήμερα, λίγο πριν από την έναρξη των έργων αποπεράτωσης, επισκευής και ανάδειξης, o κ. Τσούχλος διαβεβαίωσε: “Δεν οφείλουμε καμία μισθοδοσία, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι”. Ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών ανέφερε τέλος πως στο Ίδρυμα σπουδάζουν σήμερα πενήντα παιδιά με υποτροφίες και κατέληξε λέγοντας πως αυτό είναι “υποχρέωσή μας απέναντι στη συνέχεια”.

Έκανε μάλιστα γνωστό πως τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου στο Ωδείο θα πραγματοποιούνται οι πρόβες της El Sistema Greece για τη μεγάλη συναυλία που θα γίνει στις 2 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Η El Sistema Greece ξεκίνησε επίσημα τις δράσεις της τον Οκτώβριο του 2016 με μαθήματα σε καταυλισμούς στην Αττική και ενσωμάτωση όλων των παιδιών, ιδιαίτερα των προσφύγων. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ήδη από τα πρώτα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν με έμπειρους μουσικούς του Ωδείου Αθηνών, αποδεικνύοντας ότι η μουσική μπορεί να γίνει η πλατφόρμα που θα ενδυναμώσει τον διάλογο και τη συμμετοχικότητα σε πολυπολιτισμικές κοινότητες.

Στην υπόθεση αποπεράτωσης του κτηρίου του Ωδείου ενεργό ρόλο στήριξης έπαιξε και ο Δήμος Αθηναίων. Για “πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας φορέων του Δημοσίου” έκανε λόγο ο κ. Καμίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποκατάσταση ενός ημιτελούς κτηρίου που θα ενταχθεί πολιτισμικά στην πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL