Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Πέθανε ο Πιερ Ανρί / Πέθανε ο Πιερ Ανρί, πατέρας της μοντέρνας μουσικής, παππούς της techno
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Πιερ Ανρί / Πέθανε ο Πιερ Ανρί, πατέρας της μοντέρνας μουσικής, παππούς της techno

Από τους πατέρες της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Γάλλος συνθέτης Πιερ Ανρί, ο οποίος εν μέρει ενέπνευσε το κίνημα της électro, κυρίως μέσα από το μυθικό "Messe pour le temps présent", πέθανε προχθές σε ηλικία 89 ετών στο Παρίσι. Τα περισσότερα από 100 έργα του, όλα ψηφιακά, φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλβιοθήκη της Γαλλίας.

Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν ως "πατέρας της μοντέρνας μουσικής", ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι τον αποκαλούσαν "παππού της techno". To όνομά του συνδέθηκε με τη "συγκεκριμένη μουσική" που θεμελίωσε ο Πιερ Σαφέρ, καθώς συνείχε ηχογραφημένους θορύβους και ήχους. Περιέγραφε τη μουσική του ως "κινηματογράφο δωματίου" ή "ζωγραφική" και ενέπνευσε πολλούς χορογράφους, όπως ο Μπαλανσίν, ο Μερς Κάνινγχαμ, η Μαγκί Μαρέν, και κυρίως τον Μωρίς Μπεζάρ, για τον οποίο συνέθεσε περίπου 15 έργα, ανάμεσά τους το "Messe pour le temps présent", για το μπαλέτο του για το Φεστιβάλ της Αβινιόν του 1967.

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1927 στο Παρίσι, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στα 9 του χρόνια στο Κονσερβατουάρ στο Παρίσι κοντά στον Ολιβιέ Μεσιάν. Καθοριστική υπήρξε η συνάντησή του με τον μηχανικό Πιερ Σεφέρ, με τον οποίο θα ιδρύσουν το 1950 την Ομάδα Έρευνας Συγκεκριμένης Μουσικής στη γαλλική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Θα γράψουν μαζί τη "Symphonie pour un homme seul", που χρησιμοποιεί την τακτική του "προετοιμασμένου πιάνου", δηλαδή την παρεμβολή διαφόρων αντικειμένων ανάμεσα στις χορδές και το περίβλημα του μουσικού οργάνου.

Το πιο δημοφιλές έργο του παραμένει το "Psyché Rock" που συνέθεσε με τον Μισέλ Κολομπιέ, το οποίο γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και διασκευάστηκε για τη διαφήμιση και την κινηματογραφική βιομηχανία.

"Ο Πιερ Ανρί ανήκε μαζί με τους Πιερ Σεφέρ και Στοκχάουζεν στους μεγάλους σκαπανείς του ήχου του 20ου αιώνα που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μουσική" δήλωσε ο συνθέτης Ζαν-Μισέλ Ζαρ, που είχε συνεργαστεί μαζί τους στην Ομάδα Μουσικών Ερευνών στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξέφρασε την ελπίδα να τον τιμήσει η Γαλλία όπως του άξιζε. "Για τον Πιερ Ανρί όπως και για τον Πιερ Σεφέρ, η μουσική δεν δημιουργείτο μόνο από τις νότες του σολφέζ, αλλά από ήχους, όπως ο θόρυβος μιας πόρτας, του ανέμου, της βροχής" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι "αφήνει ένα έργο τεράστιο, εντυπωσιακό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL