Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Η επίτροπος ενημέρωσε τα σωματεία των δημιουργών / Δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία της ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επίτροπος ενημέρωσε τα σωματεία των δημιουργών / Δεν υπάρχουν λεφτά στα ταμεία της ΑΕΠΙ

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι χιλιάδων Ελλήνων δημιουργών σε ό,τι αφορά την απόδοση των ποσών που οφείλει να τους διανείμει η ΑΕΠΙ για τα δικαιώματά τους του δεύτερου εξαμήνου του 2016 σύμφωνα με την ενημέρωση της προσωρινής επιτρόπου Μαρίας Βλάχου στα τρία σωματεία δημιουργών "Άσμα 450+, Το Μέτρον και ΣΩΜΣΕ.

Απαντώντας χθες το απόγευμα στο αίτημα που απηύθυναν με επιστολή τους, χθες το πρωί, τα τρία σωματεία, ζητώντας να ενημερωθούν αναλυτικά για την τρέχουσα διανομή, η προσωρινή επίτροπος βεβαιώνει ότι "από τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη μας η τρέχουσα οικονομική θέση της ΑΕΠΙ δεν επαρκεί για να καλύψει τη διανομή του Ιουνίου 2017", διότι "τα εισπραχθέντα προς διανομή ποσά από 1.7.2016 έως 30.4.2017, αφαιρούμενης της νόμιμης προμήθειάς της, δεν ευρέθησαν όπως θα έπρεπε ως υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, εκτός από ένα μέρος αυτών. Ως εκ τούτου δεν επαρκούν για την εκταμίευση του συνόλου της διανομής".

Δεν επαρκούν για τη διανομή

Η προσωρινή επίτροπος διευκρινίζει ότι "σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη μας από τους αρμόδιους για τη διανομή υπαλλήλους της εταιρείας, χωρίς όμως αυτά να έχουν επικυρωθεί επίσημα από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο - μέλος της ΑΕΠΙ" προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας διανομής "δεν ήταν αυτονόητη διότι ξεκίνησε καθυστερημένα και καθημερινά ανέκυπταν προβλήματα και εμπόδια που οφείλονταν αποκλειστικά σε πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης της ΑΕΠΙ".

Επισημαίνει ωστόσο ότι "η μη επάρκεια των διαθεσίμων καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη τη διοίκηση" της εταιρείας και διαβεβαιώνει ότι "έχουμε προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, και προς τη διοίκηση της ΑΕΠΙ, καλώντας τη να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις προς τους δικαιούχους - μέλη της και να καλύψει με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο το υφιστάμενο οικονομικό έλλειμα, διότι με δική της εν γένει οικονομική διαχείριση οδήγησε στο αποτέλεσμα να μην δύναται να αποδώσει στο σύνολό τους τα εισπραχθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους - μέλη της".

Η ενημέρωση της προσωρινής επιτρόπου, εκτός από τους φόβους των δημιουργών, επιβεβαιώνει για μια ακομα φορά τις τεράστιες ευθύνες της ΑΕΠΙ στο θέμα των αμοιβών τους από τα πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα για τους περίπου 14.000 δημιουργούς - μέλη της ΑΕΠΙ, στους οποίους διανέμονται ανά εξάμηνο τα ποσά που εισπράττει η ΑΕΠΙ από τους χρήστες. Το προηγούμενο εξάμηνο η εταιρεία διένειμε ελάχιστα ποσά στα μέλη τους (μειωμένα γύρω στο 40% - 60% σε σχέση με το 2015), ενώ για τη διανομή που κανονικά έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούνιο τα πράγματα είναι ζοφερά.

Σε ό,τι αφορά, πάντως τις εισπράξεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της "Αυγής", η ΑΕΠΙ το 2016 εισέπραξε περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ, στα ταμεία της όμως υπήρχαν γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ είναι δεσμευμένα από τη ΦΑΕ Αθηνών λόγω οφειλών στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ τα διεκδικεί η Eurobank για την αποπληρωμή δανείου του Ξανθόπουλου.

Η επιστολή κατά της Κονιόρδου

Η χθεσινή μέρα όμως δεν εξαντλήθηκε στην ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στα τρία σωματεία και την προσωρινή επίτροπο. Με μια σκληρή δημόσια επιστολή του το σωματείο δημιουργών, στιχουργών και κληρονόμων Άσμα 450+ επιτίθεται εναντίον της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και ανακοινώνει ότι διακόπτει κάθε επαφή μαζί της καθώς της αποδίδει ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της ΑΕΠΙ.

Την κατηγορεί ότι δεν απαντάει στις επιστολές με τις οποίες τη ρωτούν τόσο για την καθυστέρηση κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα "μετά από 80 εβδομάδες", όσο και για το γεγονός ότι δεν τους γνωστοποιεί, παρ' ότι έχουν έννομο συμφέρον, την αναλυτική έκθεση της επιτρόπου "που περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση της εταιρείας", την οποία "έχετε στα χέρια σας από τις αρχές Ιουνίου".

Παράλληλα υποστηρίζει ότι "η ξεκάθαρη πρόταση για λύση της υπόθεσης" που είχαν κάνει και αφορούσε "επιτροπεία πλαισιωμένη από σοβαρούς τεχνοκράτες διαφανώς επιλεγμένους -χωρίς συνδιοίκηση με την αμαρτωλή οικογένεια", παρ' ότι "μας διαβεβαιώσατε ότι συμφωνείτε, τελικά προτιμήσατε να δώσετε τη δυνατότητα στους Ξανθόπουλους να έχουν παρουσία στη διοίκηση και να παρεμποδίζουν -όπως είχαμε προβλέψει- τη δουλειά της επιτρόπου", ενώ αναδεικνύει και το θέμα της τρέχουσας διανομής.

Οι δημιουργοί του Άσμα ρωτούν την υπουργό αν αληθεύει "πως τα ποσά που έχει εισπράξει η οικογένεια Ξανθόπουλου το 2016 και αφορούν την επικείμενη διανομή έχουν εξαφανιστεί από τα ταμεία;", αν αληθεύει "πως η επίτροπος έχει καταφέρει να ολοκληρώσει μέσα σε δύο μήνες εκκρεμότητες που η οικογένεια δεν κατάφερνε να ολοκληρώσει για χρόνια, όπως ακριβώς σας καταγγέλλαμε;" και αν αληθεύει ότι "τα γνωρίζετε όλα αυτά και επιμένετε να μην μας τα απαντάτε, παρότι νομίμως σας τα ρωτάμε εδώ και ένα μήνα;".

Τέλος το σωματείο ισχυρίζεται ότι η υπουργός είναι "υπεύθυνη για τη συγκάλυψη των υπευθύνων ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου, που αφορά όλη την κοινωνία, διότι αφορά χρήματα που έχουν εισπραχθεί από επιχειρηματίες για λογαριασμό δημιουργών. Με τον τρόπο που χειριστήκατε την υπόθεση, όχι μόνο απαξιώσατε για πολλά χρόνια την είσπραξη του πνευματικού δικαιώματος, όχι μόνο δίνετε κάθε δικαίωμα στους Ξανθόπουλους να κατηγορούν την επίτροπο, τους χρήστες ή τους δημιουργούς για την εξαθλίωση που ήρθε, αλλά -το χειρότερο- κάνατε τα πάντα ώστε να μην τους αποδοθούν ποτέ οι ευθύνες που τους αναλογούν".

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τα τρία σωματεία των δημιουργών σε συνάντηση σήμερα στις 7 μ.μ., ώστε να ξανατεθεί το ζήτημα επί τάπητος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL