Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
"Αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός"

"Ανεβήκαμε στη σκηνή για να βιώσουμε την αγωνία και τα συναισθήματα των καλλιτεχνών μας όταν κοιτάζουν το κοινό”. Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης εξηγούσε την ιδέα για μια διαφορετική συνέντευξη Τύπου, όπου καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του νέου προγράμματος για το 2017-2018, ανεβασμένοι στη σκηνή της εντυπωσιακής αίθουσας “Σταύρος Νιάρχος”. Στην ίδια σκηνή, βρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία που φανερά γοητευμένη από τη συναυλία με τον Λεωνίδα Καβάκο που παρακολούθησε το βράδυ της Κυριακής, χαρακτηρίζοντάς τη μια “πολύ συγκινητική εμπειρία”, σηκώθηκε από τη θέση της λέγοντας: “Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την αίσθηση που είχα και να τη μοιραστώ με μία φράση. Όπως ξέρετε, ο άνθρωπος πρώτα έγραψε ποίηση και τραγούδησε και μετά έγραψε λόγο”.

Και επιλέγοντας το “Άξιον Εστί” και το “με το λύχνο του άστρου” τραγούδησε με σταθερή φωνή τον στίχο: “Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ”!

“Είμαστε σε μια εποχή που ψάχνουμε την ψυχή μας βήμα βήμα, στα τυφλά πολλές φορές, συγκρουσιακά πολλές φορές, όμως ο πολιτισμός είναι ο τόπος που θα ανιχνεύσουμε την ψυχή μας για την αυριανή περπατησιά” πρόσθεσε η κ. Κονιόρδου, μιλώντας για τη μεγάλη σημασία του χώρου και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που “δίνει τη δυνατότητα οραματικά να ξανασυναντηθούν οι Μούσες”.

Αναφέρθηκε στην “ιστορική στιγμή της Λυρικής” που όπως είπε “ξεκινάει τον φετινό προγραμματισμό με νέα φιλοσοφία, πάρα πολύ δυναμική, νεανική, κοινωνική και εξωστρεφή και προτείνει ένα αξιοσημείωτο πρόγραμμα”, χωρίς να παραλείψει τα καλά λόγια για τον Γιώργο Κουμεντάκη, και καταλήγοντας: “Το ΥΠΠΟ θα είναι στο πλευρό σας για να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια και δυσκολία προκύψει”.

Γ. Κουμεντάκης: “Η όπερα, τέχνη επιδραστική”

Πριν από την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, γνωστοποιώντας πως η θέση του οικονομικού διευθυντή δεν έχει πληρωθεί, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωνε τα απαιτούμενα προσόντα, για αυτόν τον λόγο και θα γίνει άμεση επαναπροκήρυξη για τη θέση.

Διευκρίνισε πως ο προϋπολογισμός του 2017 εκτελείται κανονικά και χωρίς παρεκκλίσεις, ενώ από το υπουργείο Πολιτισμού, η Λυρική έχει λάβει τα 10 από τα 12, 5 εκατομμύρια ευρώ της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης. “Από το υπουργείο Οικονομικών έχουμε σαφή διαβεβαίωση ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα” επισήμανε, προσθέτοντας πως έχουν επιτευχθεί χορηγικές συμφωνίες ύψους 700.000 ευρώ και διαπραγματεύονται νέες που θα προστεθούν στη μεγάλη δωρεά των 5 εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η απορρόφηση της οποίας έχει ξεπεράσει το 50%.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μίλησε ακόμη για την επιτυχή έναρξη λειτουργίας της Εναλλακτικής Σκηνής με παραστάσεις που είδαν “πάνω από 30.000 θεατές” και πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης και λύσης των δυσλειτουργιών του πάρκινγκ και της συγκοινωνιακής κάλυψης.

«Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητική, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν είναι να επανατοποθετήσουμε την όπερα στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μια τέχνη διακοσμητική, αλλά μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική", κατέληξε λέγοντας πως στο φετινό πρόγραμμα "η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματισμός".

Το πρόγραμμα σε τίτλους

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 νέες παραγωγές. Στον κύκλο των Ατρειδών παρουσιάζεται η “Ηλέκτρα” του Ρίχαρντ Στράους, σε σκηνοθεσία - σκηνικά Γιάννη Κόκκου (15/10) με την Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, η οποία, όπως έγινε γνωστό, θα προσφέρει την αμοιβή της για εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Ακολουθεί ο κύκλος του Τσέχου Λέος Γιάνατσεκ με το “Υπόθεση Μακρόπουλου" , σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (20/5).

Ο "Ριγολέττος" (25/10) θα ανοίξει τον κύκλο της Ιταλικής Όπερας σε σκηνοθεσία - σκηνικά Νίκου Πετρόπουλου.

Ακολουθεί ο "Ναμπούκκο", σε σκηνοθεσία του Λέο Μουσκάτο (1/6 ) και η συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου στη “Λουτσία ντι Λαμμερμούρ" του Ντονιτσέτι σε σκηνοθεσία Κέιτι Μίτσελ.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον Στέφανο Λαζαρίδη, με την παρουσίαση της “Μποέμ" σε σκηνοθεσία Γκρέιαμ Βικ με δεύτερη παραγωγή την "Τόσκα" του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.

Στον κύκλο της Γαλλικής Όπερας στις 25 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαρλ Γκουνό σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Στον ίδιο κύκλο περιλαμβάνεται και η "Κάρμεν" του Μπιζέ (26/7).

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον κύκλο "Operetta restart” με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη "Μήδεια" του Μποστ, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου (7/7).

Θα παρουσιαστεί επίσης ο “Μαγικός αυλός” του Μότσαρτ στη παραγωγή της Κωμικής Όπερας του Βερολίνου σε σκηνοθεσία Μπάρρι Κόσκι (31/3).

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον κύκλο "Μάνος Χατζιδάκις", και νέες ερμηνείες πάνω στους κύκλους “Ο Μεγάλος Ερωτικός”, “Η εποχή της Μελισσάνθης” και “Ο οδοιπόρος, το μεθυσμένο κορίτσι και ο Αλκιβιάδης”, τα πιανιστικά έργα “Για μια μικρή λευκή αχιβάδα”, “Το καταραμένο φίδι”, “Ιονική σουίτα”, “Ερημιά”, “Ρυθμολογία”, “Έξι λαϊκές ζωγραφιές και ένα ανέκδοτο πιανιστικό έργο”.

Τέλος, ο κύκλος Μουσική και εικαστικές περφόρμανς, περιλαμβάνει συνεργασία με τον χορογράφο και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Ο διευθυντής Μπαλέτου Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσίασε τις παραγωγές του Μπαλέτου, “Ωραία κοιμωμένη”, “Καρυοθραύστης” και το “Δίπτυχο χορού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL