Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
ΕΚΕΙΝΟΣ + ΕΚΕΙΝΟΣ / Εκείνο + Εκείνος: Oνειρέψου! Κάνε τούς δυνατούς να ανησυχούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΕΙΝΟΣ + ΕΚΕΙΝΟΣ / Εκείνο + Εκείνος: Oνειρέψου! Κάνε τούς δυνατούς να ανησυχούν

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Νίκος Καλλίνης και ο κιμπορντίστας Κώστας Λογοθετίδης συνυπάρχουν μουσικά από το 1988 υπό το όνομα Εκείνος + Εκείνος (που βέβαια δανείστηκαν από την παλιά ελληνική τηλεοπτική σειρά του Κώστα Μουρσελά).

Από το 1991 μέχρι το 2003 κυκλοφόρησαν συνολικά έξι albums που άφησαν πίσω τους αρκετά καλά και γνωστά τραγούδια, αλλά και έγραψαν τραγούδια για καταξιωμένους ερμηνευτές όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος, αλλά και η Χάρις Αλεξίου.

Το 2004 ανέστειλαν αθόρυβα τις δραστηριότητες, ενώ, όμως οι περισσότεροι είχαμε πιστέψει ότι το «επ’ αόριστον» θα γινόταν μόνιμο πριν από λίγο καιρό επέστρεψαν με νέο δίσκο το «Μέτρα με τέχνη τον καιρό», στον οποίο μάλιστα συμμετέχουν πολλοί και εκλεκτοί ομότεχνοί τους. Την κυκλοφορία του και την επάνοδό τους γιορτάζουν σήμερα το βράδυ με μια μεγάλη συναυλία στο ανοιχτό θέατρο του τόπου καταγωγής τους το «Κατράκειο» της Νίκαιας, που έχουν προσκαλέσει και πάλι αρκετούς φίλους τους ανάμεσα στους οποίους οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παντελής Θαλασσινός, BD Foxmoor (Active Member), Ηλίας Ασβεστόπουλος (2002 GR) και Χριστόφορος Ζαραλίκος. Μας μίλησαν για αυτή την εορταστική βραδιά, για την επαναδραστηριοποίησή τους, αλλά και για τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν.

Συνέντευξη στον Θάνο Μαντζάνα

* Τα δίδυμα, στο ελληνικό τραγούδι είναι πολύ λίγα, δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς, άλλο εκτός από τους Κατσιμίχα που όντως είναι δίδυμα αδέλφια. Συνήθως έχουμε να κάνουμε είτε με μεμονωμένους τραγουδοποιούς είτε με συγκροτήματα τουλάχιστον τεσσάρων μελών. Τι βρίσκετε, λοιπόν, καθένας στον άλλο μουσικά που δεν το έχει και δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνος του;

Οι Σπυριδούλα των αδελφών Σπυρόπουλων, τα Κίτρινα Ποδήλατα των αδελφών Παντελιά, οι επίσης δίδυμοι αδελφοί Γιώργος και Σταύρος Μυλωναδάκης και βέβαια οι Λαθρεπιβάτες (Γιάννης Νικολάου και Παντελής Θαλασσινός που προφανώς... δεν είναι αδέλφια!) είναι μερικά ακόμα τέτοια δίδυμα που μας έρχονται στο μυαλό. Εμείς πάλι μεγαλώσαμε σε έναν τόπο γεμάτο θάλασσα και από μικρά παιδιά μας έφερε η ζωή κοντά να μοιραζόμαστε κοινά βιώματα μα και όνειρα. Είμαστε δυο φίλοι που μας αρέσει να κάνουμε τραγούδια μαζί και να σχολιάζουμε την καθημερινότητά μας. Δίνουμε χώρο ο ένας στον άλλον να υπάρχει και να κάνει πράγματα που αγαπά. Λατρεύουμε τον αυτοσαρκασμό και τους κόσμους που γεννά η φαντασία μας. Δεν συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, συνήθως σπρώχνει ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσει τα όρια την αντοχής του και να σκεφτεί έξω από το κουτάκι της λογικής. Αυτά μπρος το παρόν, περισσότερη ψυχανάλυση την επόμενη φορά! (γέλια)

* Τι σας έκανε να διαλυθείτε την πρώτη φορά; Και τι έκανε συνοπτικά καθένας από εσάς μέχρι την επανένωσή σας;

Δεν είπαμε ποτέ «αντίο». Απλά σταματήσαμε για να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, να παλέψουμε τους δράκους που μας είχαν περικυκλώσει και γεμάτοι δύναμη και γνώση να επιστρέψουμε ξανά στο αγαπημένο μας άθλημα, μαραθώνιος μετ’ εμποδίων! Συνοπτικά αυτό που κάναμε ήταν να παραμείνουμε μάχιμοι και έτοιμοι γι’ αυτά που έρχονται.

* Αντίστοιχα τι σας ώθησε να επανενωθείτε μετά από τόσο χρόνια; Απλά θέλατε να παίξετε πάλι μαζί ή υπήρχαν και άλλοι λόγοι;

Ο δρόμος που μας κράτησε σιωπηλούς τόσα χρόνια, αυτός ο ίδιος δρόμος έδωσε πάλι φωνή και πνοή στα όνειρά μας. Το μαζί, όπως και το ομότιτλο τραγούδι του νέο μας album σημαίνουν πολλά για εμάς. Είναι ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, ο τρόπος που μας αρέσει να ζούμε.

* Πόσο διαφορετικά πιστεύετε ότι λειτουργείτε αυτή τη δεύτερη φορά; Πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες και ιδίως το κοινό; Πιστεύετε ότι απευθύνεστε στο παλαιό κοινό σας που απλά έχει μεγαλώσει ή είναι ένα καινούργιο και εντελώς διαφορετικό;

Μας οδηγεί πάντα η αγάπη μας για το τραγούδι. Αυτό το ένστικτο εμπιστευόμαστε μόνιμα. Τον πρώτο λόγο έχει το παιδί που θέλει να παίξει και να ανακαλύψει κάθε φορά έναν καινούργιο κόσμο. Από τα πρώτα μας βήματα αφηγούμαστε τη ζωή μας μέσα από τα τραγούδια μας. Το κοινό και τότε και τώρα θέλει να ακούσει την αλήθεια μας χωρίς περιττά λόγια.

* Ήταν διαφορετική εμπειρία η ηχογράφηση του νέου δίσκου ή μια γνώριμη διαδικασία και ίδια με όλες τις προηγούμενες φορές; Και τι σημαίνει αλήθεια για εσάς τους ίδιους ο τίτλος του;

Όλα ξεκίνησαν από τη φράση του Κώστα Στάθη «Μέτρα με τέχνη τον καιρό» που έγινε πηγή έμπνευσης για όλα τα τραγούδια που ακολούθησαν και αποτέλεσαν αυτόν τον δίσκο. Σε αυτό το όνειρο βρήκαμε στέγη εμείς, αλλά και οι Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Καζούλης, Πάνος Κατσιμίχας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Β.D. Foxmoor (τέως Active Member) με τους οποίους μοιραζόμαστε τα επτά από τα δώδεκα συνολικά καινούργια τραγούδια. Όσο για το τι εννοεί ο τίτλος; Κοίτα τα σημεία των καιρών, βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα και, ανεπηρέαστος από την όποια προπαγάνδα αποφάσισε ποιος είσαι, πού πηγαίνεις και τι γυρεύεις! Και το πιο σημαντικό, ονειρέψου! Κάνει τους (τάχα) δυνατούς να ανησυχούν!

* Άλλαξαν καθόλου οι προσωπικές καθενός μα και οι κοινές σας επιρροές σε αυτό το διάστημα που δεν ήσασταν μαζί ή παραμένουν πάντα ίδιες;

Το τι επηρεάζει τον καθένα είναι πολύ ιδιαίτερο και έχει να κάνει με το προσωπικό φίλτρο μέσα από το οποίο βλέπει και αντιλαμβάνεται τη στιγμή. Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, μας κάνουν να θέλουμε να ενώνουμε τους διαφορετικούς μας κόσμους.

* Πόσο πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που γράψατε τα τραγούδια γι’ αυτόν τον δίσκο σε σχέση με το παρελθόν;

Αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν με διαφορετικό τρόπο. Πρώτον γιατί έπρεπε όλα να έχουν ένα κοινό προσανατολισμό, όλα να λένε «μέτρα με τέχνη τον καιρό» και δεύτερον για να είναι κατάλληλα για τους ερμηνευτές τους. Διανύσαμε τη μισή απόσταση εμείς και την άλλη μισή οι αγαπημένοι μας φίλοι και συναντηθήκαμε σε ένα καινούργιο και ανεξερεύνητο τοπίο. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να μοιράζεσαι με αυτούς που αγαπάς και θαυμάζεις έναν κοινό τόπο, το τραγούδι.

* Πόσο σας επηρεάζει η διαφορετική κοινωνικοπολιτική συγκυρία σε σχέση με την πρώτη φορά; Θεωρείτε ότι αυτό σας δίνει και έναν διαφορετικό ρόλο ως γκρουπ ή έστω θα θέλατε να παίξετε έναν τέτοιο;

Ζούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο απ’ αυτόν που ξέραμε. Όλα φαίνεται πως έχουν αλλάξει, αλλά στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει αν δεν αποφασίσουμε να αλλάξουμε πρώτα εμείς. Θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να αποδεχτούμε όλοι μας αυτή την καινούργια πραγματικότητα. Το ποιον ρόλο θα διαλέξει ο καθένας να παίξει είναι ένα προσωπικό στοίχημα και μια πρόκληση που θα δεχτεί ή θα απορρίψει και θα παραμείνει για πάντα σιωπηλός και αμέτοχος.

* Η παρουσία του B.D. Foxmoor στη συναυλία θα έλεγα ότι είναι μάλλον αναμενόμενη. Είστε όλοι από το Πέραμα και έχετε συνεργαστεί και στο παρελθόν. Ποιος όμως είναι ο λόγος για τον οποίο προσκαλέσατε τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Παντελή Θαλασσινό και ιδίως τον παλιότερό σας Ηλία Ασβεστόπουλο; Και γιατί έπρεπε να υπάρχει και stand up comedy, από τον Χριστόφορο Ζαραλίκο ή όποιον άλλο; Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται στις συναυλίες...

Όλοι τους έχουν ξεχωριστές θέσεις στις καρδιές μας. Ο Ηλίας Ασβεστόπουλος, είναι τα εφηβικά μας χρόνια. Ο Λαυρέντης φέρνει μαζί του τη ζηλευτή του μουσική ιστορία και πορεία, ο Παντελής είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μας τραγουδοποιούς - ερμηνευτές ήδη από την εποχή των Λαθρεπιβατών και ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο B.D. Foxmoor των Active Member, εκτός από αδελφός είναι για εμάς ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό τόπο καταγωγής, αλλά και κοινές μνήμες. Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος από την άλλη είναι ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών και με το κοφτερό του χιούμορ και την καθαρή του ματιά έχει να πει πολλά.

* Πώς αισθάνεστε για το ότι θα παίξετε στο μεγαλύτερο ανοιχτό θέατρο της περιοχής σας;

Θέλαμε να ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας συναυλίες από το «Κατράκειο» και να τιμήσουμε με τον τρόπο αυτόν τον τόπο όπου μεγαλώσαμε, αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μοιραστεί κοινά βιώματα και όνειρα για μια ζωή. Για εμάς θα είναι σαν να παίζουμε στο μικρό μας στούντιο αλλά σίγουρα θα είμαστε πιο άνετα από εκεί!

* Και τέλος. Τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει στη συναυλία, αλλά τι περιμένετε και εσείς οι ίδιοι από αυτήν;

Ο κόσμος ελπίζουμε να θέλει, όπως και εμείς, να ζήσει το μουσικό μας ταξίδι και την περιπέτειά του. Να ονειρευτεί, να θυμηθεί, να ξεχάσει, να σκεφτεί, να αναπολήσει, να χαρεί, να διασκεδάσει και να δώσει χρώμα και νόημα σε αυτή την νύχτα!

Θα αποτολμήσουμε την πρόβλεψη ότι θα είναι πολλοί/ές που θα ανταποκριθούν στην πρόσκλησή τους και θα την κάνουν πράξη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL