Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
ΑΣΜΑτα από τους δημιουργούς για την ΑΕΠΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΣΜΑτα από τους δημιουργούς για την ΑΕΠΙ

Γνωστοί δημιουργοί του ελληνικού τραγουδιού έδωσαν το "παρών" τους χθες το μεσημέρι στη μουσική σκηνή Passport στον Κεραμεικό, όπου η πρωτοβουλία των 450+ παρουσίασε τον νεοσύστατο Σύλλογο Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος Άσμα 450+, που δημιουργήθηκε μετά τη μαζική αποχώρηση των δημιουργών μελών του Μέτρον, όταν η πλειοψηφία του Διοικητικού του Συμβουλίου του, όπως καταγγέλθηκε, δεν εξέφραζε τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσής τους για το ζήτημα της ΑΕΠΙ.

Περί τους 500 δημιουργούς από όλα τα ρεπερτόρια έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται στο νέο σωματείο με "συμβολικό μπροστάρη" τον Σταύρο Ξαρχάκο. "Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία μας" τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Φοίβος Δεληβοριάς, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Άσμα 450+, που μαζί με τον Αντώνη Πλέσσα και τον Νίκο Ζούδιαρη παρουσίασαν τα πεπραγμένα της ΑΕΠΙ από καταβολής της, το χρονικό των προσπαθειών των δημιουργών μέχρι τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου και την εκ νέου νομοθέτηση ώστε να ενσωματωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/26 που ρυθμίζει τη συλλογική διαχείριση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.. Οι δημιουργοί διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους αυτό που συμπύκνωσε ο Αντώνης Πλέσσας στην ομιλία του. "Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνδιοίκηση, απαιτούμε έναν δίκαιο και λειτουργικό νόμο και θα απαιτήσουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο να πάρουμε τα οφειλόμενα από την επι δεκαετίες κακοδιαχειριζόμενη περιουσία μας".

Οι δημιουργοί του νέου σωματείου ζητούν, κυρίως, από την Πολιτεία να διοριστεί άμεσα κρατικός επίτροπος στην ΑΕΠΙ με τη δυνατότητα να παύσει το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, αποκλείοντας τη συνδιοίκηση μαζί του, καθώς και την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αλλά και ενισχυμένο ρόλο του Εποπτικού Συμβουλίου. Κύρια στόχευσή τους είναι η συλλογική διαχείριση της ΑΕΠΙ από τους ίδιους.

Στη διοικούσα επιτροπή του ΑΣΜΑ 450+, εκτός του Φ. Δεληβοριά και του Αντ. Πλέσσα μετέχουν επίσης οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Χατζιδάκις, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Μιχάλης Αβατάγγελος, οι οποίοι συμμετείχαν στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου - εκδήλωσης μαζί με τον Παρασκευά Καρασούλο, τη Φωτεινή Λαμπρίδη και τη Μυρσίνη Λοΐζου, οι οποίοι μετέχουν στο συντονιστικό του νέου σωματείου.

Από το Μέτρον στο Άσμα

"Οι μέρες της οικογένειας Ξανθόπουλου στην ΑΕΠΙ έχουν τελειώσει, για πάντα" ξεκίνησε την ομιλία του ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος έδωσε όλο το χρονικό των προσπαθειών των δημιουργών που συγκρότησαν το Μέτρον από το 2010 ακόμα, "για να διεκδικήσουμε μια ΑΕΠΙ έτοιμη να αντιμετωπίσει τον 21ο αιώνα". Τόνισε ότι από την Πολιτεία "ευήκοον ους βρήκαμε μόνο στην περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη", που "διέταξε τον έλεγχο και ξεκίνησε την προσπάθεια για σωστή ενσωμάτωση της Οδηγίας στην ελληνική πραγματικότητα" και από τον κ. Αριστείδη Μπαλτά, που "κατέθεσε το νομοσχέδιο". Ανέφερε τις αντιδράσεις της ΑΕΠΙ, η οποία "έφτιαξε δικό της αντιωματείο, το ΣΩΜΣΕ, το οποίο συνεδρίαζε στην εταιρεία για να στελεχώσει το Εποπτικό Συμβούλιο που προέβλεπε ο νόμος και για να αποδυναμωθεί το Μέτρον, και μετέφερε την έδρα της εταιρείας στην Κύπρο. Όταν το τελευταίο αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2016, ο κ. Μπαλτάς επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στην ΑΕΠΙ 80.000 ευρώ και διέταξε να συνεχιστεί ο έλεγχος".

Ωστόσο, κατήγγειλε ότι "τον Ιούλιο βουλευτές της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένοι δημιουργοί, δυστυχώς κάποιοι από το Δ.Σ. του Μέτρον, έπεισαν τον υπουργό να αποσσύρει το νομοσχέδιο που είχε περάσει από τη νομοπαρασκευαστική" και έκανε λόγο για "αποκλεισμό" του Μέτρον από το "ξαναγράψιμο του νόμου" και "κρυφή επαφή με βουλευτές και τον υπουργό" της "μειοψηφίας του Δ.Σ. του Μέτρον", που είχε ως αποτέλεσμα "μια εκδοχή του νομοσχεδίου που δεν είχε αλλάξει απλώς το άρθρο 45, αλλά είχε επιπλέον αφαιρέσει τη δυνατότητα του επιτρόπου, είχε αδυνατίσει το εποπτικό, είχε ξανανεβάσει την προμήθεια και είχε σειρά διατάξεων που βόλευαν μόνο τους μετόχους". Ανέφερε επίσης ότι η νυν υπουργός Λυδία Κονιόρδου "βρίσκει το Νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και αποφασίζει να το ξαναεπεξεργαστεί", ενώ "το πόρισμα του ελέγχου αποδεικνύεται καταπέλτης και επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας". Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό ο οποίος "μας εισοκούει, στην τροπολογία όμως που ψηφίστηκε αναγκαζόμαστε σε ανεπιθύμητη συνδιοίκηση με τους ελεγχόμενους για έξι κακουργήματα μετόχους, κάτω από την πίεση του γνωστού καλοκαιρινού γκρουπ βουλευτών και δημιουργών".

Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές που δέχονται οι δημιουργοί από την ΑΕΠΙ για "κακή διανομή το καλοκαίρι, αν και εδώ και καιρό οδεύουμε προς το 5% όσων παίρναμε πριν από το 2010" και κατέληξε πως "αν η κυβέρνηση και η Βουλή μας αιχμαλωτίσουν σε συνδιοίκηση με τους ανθρώπους που εξαφάνισαν τα χρήματά μας, ο πόλεμος θα είναι σκληρός και ανυποχώρητος και το άσμα μας θα γίνει επικό. Θεοδωρακικό".

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι "για να καταλάβουν όλοι όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα υπάρχουν δύο τάσεις. Αυτές τις δύο τάσεις μπορεί να τις καταλάβει κανείς από μία και μοναδική διαφορά μεταξύ τους. Η μία τάση, 'το βαθύ κράτος' που συρρικνώνεται, λέει ότι θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει στη διοίκηση της ΑΕΠΙ η οικογένεια Ξανθόπουλου και η άλλη τάση λέει 'εμείς τα θύματα, μετά τις αποκαλύψεις, με τους θύτες δεν θέλουμε να ζήσουμε ούτε ένα παραπάνω λεπτό". Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει με το ζόρι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης".

Ανοιχτοί σε όλο το ελληνικό ρεπερτόριο

Ο Νίκος Ζούδιαρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι το νέο σωματείο "είναι ανοιχτό σε όλο το ελληνικό ρεπερτόριο. Είναι ανοιχτό σε όλους τους συναδέλφους πλην μόνο εκείνων που υπονόμευσαν το Μέτρον όταν, ως μέλη του Δ.Σ., συστηματικά δεν σεβάστηκαν την καθοριστική απόφαση της τελευταίας Γ.Σ.".

Ο Γιάννης Γλέζος, πρόεδρος της Αυτοδιαχείρισης, που κλήθηκε στο βήμα, χαιρέτισε το νέο σωματείο και επισήμανε την ανάγκη εξυγίανσης της ΑΕΠΙ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ που ελέγχονται από την εισαγγελία πρωτοδικών για κακοδιαχείριση, καθώς και μαζικών παρατάσεων πολιτικής αγωγής στην προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα.

Στην ανακοίνωση της σύστασης του νέου σωματείου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Μάνος Ελευθερίου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Αφροδίτη Μάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Νότης Μαυρουδής, Θανάσης Πολυκανδιώτης, Παντελής Θαλασσινός, Νίκος Τουλιάτος, Καλλιόπη Βέτα, Γιάννης Ιωάννου, Οδυσσέας Ιωάννου, Νίκος Τουλιάτος, Παύλος Παυλίδης, Πέτρος Μάλαμας, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Μωραϊτης, Νίκος Αντύπας, Απόστολος Ρίζος, Νικήτας Κλιντ κ.ά. Παρών ήταν επίσης ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Κοινό μέτωπο για την ΑΕΠΙ

"Οι διατάξεις του νομοσχεδίου διαμορφώθηκαν σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τους βουλευτές του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ", στο οποίο, ειδικά για την ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι "όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ελεγχθεί, να καταδικαστούν παρανομίες του παρελθόντος και να αποκατασταθεί η ορθή και διαφανής διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, προβλέπεται Γενική Συνέλευση και Εποπτικό Συμβούλιο των δημιουργών με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες" και "η τοποθέτηση επιτρόπου που θα αντικαταστήσει τη διοίκηση όταν προκύπτει σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα", ενώ έπειτα από σχετική εισήγηση του ΟΠΙ έχει αποφασιστεί ο άμεσος διορισμός επιτρόπου, επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωση του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ.

Το νομοσχέδιο "κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, υποβλήθηκε για έλεγχο στην ΚΕΝΕ και η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων της τελευταίας καθώς και οι απαραίτητες νομοτεχνικές διορθώσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Κατόπιν αυτού, το νομοσχέδιο θα δοθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης άμεσα, προκειμένου αυτή να πράξει τα προβλεπόμενα για την υποβολή του προς ψήφιση από τη Βουλή".

Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, "με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα η διοίκηση της ΑΕΠΙ υποκαθίσταται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της με σκοπό να εξασφαλιστεί η είσπραξη των δικαιωμάτων και η καταβολή τους στους δικαιούχους, να ασκηθούν τα ένδικα μέσα, καθώς και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόφαση που μπορεί να βλάψει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΑΕΠΙ. Σε κάθε περίπτωση, για τα σημαντικά θέματα την τελική απόφαση λαμβάνει ο επίτροπος".

"Σκοπός όλων, μέσω του νομοσχεδίου αυτού, είναι ο χώρος της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τα δικαιώματα των δημιουργών να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" τονίζει και καταλήγει ότι "με την υποστήριξη όλων των βουλευτών του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Πολιτισμού έστειλε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την ΑΕΠΙ στον εισαγγελέα και πήρε την απόφαση ο διαχειριστικός έλεγχος της ΑΕΠΙ να επεκταθεί και για τα έτη 2015 και 2016".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL