Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Το Μαντείο της Δωδώνης "προκάλεσε" τη "Φωνή Δρυός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Μαντείο της Δωδώνης "προκάλεσε" τη "Φωνή Δρυός"

“Ήθελα να γράψω ένα έργο τελετουργικό, όπως η συγκινητική ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών, που κυριεύει τη μνήμη μου, και αυτό που ήρθε στον νου μου επισκεπτόμενος το Μαντείο της Δωδώνης είναι πως τελετουργικό είναι οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες” έλεγε χθες, κατά την παρουσίαση του νέου του έργου «Φωνή Δρυός», ο Γιώργος Κουρουπός, που παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η ιδέα για τη δημιουργία της «Φωνής Δρυός» γεννήθηκε όταν ο συνθέτης επισκέφθηκε, την άνοιξη του 2012, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. «Έμεινα έκπληκτος στη θέα των μολύβδινων πινακιδίων, με τα απτά προαιώνια ερωτήματα των ανθρώπων στους θεούς, που μόνον αυτοί μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να το αποκαλύψουν στους θνητούς μέσω των ιερέων τους” εξήγησε ο Γ. Κουρουπός προσθέτοντας πως “στον χώρο του θεάτρου, και ειδικότερα στον χώρο της τωρινής βελανιδιάς, έμαθα για τη διαδικασία της μαντικής λειτουργίας και τη σημασία των φυσικών ήχων ως φορέων των πολύτιμων απαντήσεων, που αποκωδικοποιούσε η Ιέρεια - Πελειάς. Ήταν σαν κάποιος να με προκαλούσε να αναπαραστήσω νοητά -και προφανώς ως συνθέτης μουσικά- αυτή την ηχητική και πλήρη νοημάτων πανδαισία”.

Τα κείμενα αυτού του λυρικού τελετουργικού δράματος είναι μια επιλογή από αυθεντικά ερωτήματα των επισκεπτών του Μαντείου της Δωδώνης στην αρχαιότητα. Παράλληλα το κείμενο της «Παράβασης» είναι μια σύνθεση - ανάπλαση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου βασισμένη σε κείμενα των Αισχύλου, Πίνδαρου, Ευριπίδη, Ερμή Τρισμέγιστου, Κικέρωνα, Πλούταρχου, Ιάμβλιχου, Διονύσιου Σολωμού και Οδυσσέα Ελύτη.

Στη συναυλία με τον τίτλο «Γη και Θάλασσα» θα ακουστούν επίσης αποσπάσματα από την «Οδύσσεια» (1995), που γράφτηκε από τον συνθέτη για το ομώνυμο μπαλέτο του John Neumeier. Ερμηνεύουν οι σολίστ Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο) και Τάσος Αποστόλου (μπάσος - «Φωνή Δρυός», αφηγητής - «Οδύσσεια»). Μαζί τους η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχει χορωδιακό σύνολο υπό τη διδασκαλία του Νίκου Βασιλείου. Στη «Φωνή Δρυός» σε ρόλο αφηγήτριας η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ενώ την εικαστική επιμέλεια των προβολών που συνοδεύουν τα μουσικά μέρη έχει ο Τάκης Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL