Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο Έλληνας μαέστρος και η "ξυπόλυτη" ορχήστρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Έλληνας μαέστρος και η "ξυπόλυτη" ορχήστρα

Με τον τίτλο του "Μαέστρου της Χρονιάς" να συμπληρώνει τα πολλά και σημαντικά βραβεία που έχει λάβει έως τώρα, ο Έλληνας μαέστρος Θόδωρος Κουρεντζής, που θριαμβεύει στις διεθνείς σκηνές με ορμητήριο την ρωσική πόλη Περμ, εμφανίζεται απόψε με την "ξυπόλυτη" ΜusicAeterna στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Παρουσιάζονται τα έργα δύο κορυφαίων συνθετών του 20ού αιώνα, του Άλμπαν Μπεργκ και του Γκούσταβ Μάλερ. Πρόκειται για το Κοντσέρτο για βιολί («Στη μνήμη ενός αγγέλου»), τελευταίο έργο του Άλμπαν Μπεργκ λίγο πριν από τον θάνατό του, το 1935, που γράφτηκε για την κόρη της Άλμα Μάλερ, η οποία πέθανε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία 18 ετών. Γι’ αυτό και ο Μπεργκ αφιέρωσε το νέο έργο του «Στη μνήμη ενός αγγέλου». Μαζί με την ΜusicAeterna στο Κοντσέρτο για βιολί θα είναι η Πατρίτσια Κοπατσίνσκαγια, μια Μολδαβή δεξιοτέχνις του βιολιού.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Θ. Κουρεντζής και η ΜusicAeterna θα παρουσιάσουν τη Συμφωνία αρ. 1 του Γκούσταβ Μάλερ, από τα μνημειώδη συμφωνικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Μάλιστα, η Ορχήστρα ηχογράφησε πρόσφατα -πάντοτε υπό τον καλλιτεχνικό διευθυντή της- την Έκτη Συμφωνία του μεγάλου Αυστριακού συνθέτη, η οποία θα εκδοθεί σύντομα σε δίσκο, μαζί με την Έκτη του Τσαϊκόφσκι. Όπως έλεγε ο ίδιος ο Μάλερ, είναι μια μουσική που μοιάζει με «κραυγή μιας πληγωμένης ψυχής». Μια μουσική ενίοτε με ελεγειακή διάθεση που, παράλληλα, αποκαλύπτει στον ακροατή τα τρυφερά συναισθήματα του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού για δύο σημαντικές γυναίκες της ζωής του: την κυρία φον Βέμπερ, από την οικογένεια του συνθέτη του "Ελεύθερου σκοπευτή", και τη λυρική τραγουδίστρια Γιοχάνα Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται πως στον κατάλογο των διακρίσεων του Κουρεντζή -που στη Ρωσία έχει κερδίσει πολλές φορές τη Χρυσή Μάσκα, ενώ υπήρξε υποψήφιος και για βραβείο Emmy- προστέθηκε πρόσφατα άλλη μία ευρωπαϊκή βράβευση με το Kairos Prize.

Ο μαέστρος ολοκλήρωσε πέρυσι θριαμβευτικά το τετραετές δισκογραφικό πρότζεκτ του με στόχο την αντισυμβατική προσέγγιση της οπερατικής τριλογίας των Μότσαρτ - Νταπόντε, με έναν «Ντον Τζοβάνι» που άφησε άναυδους κοινό και κριτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL