Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Μαρία Φαραντούρη: / Μαρία Φαραντούρη: "Τα χρόνια της ευημερίας γέννησαν τον πολιτισμό του εφήμερου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαρία Φαραντούρη: / Μαρία Φαραντούρη: "Τα χρόνια της ευημερίας γέννησαν τον πολιτισμό του εφήμερου"

"Όλα αρχίζουν ξανά" είναι ο τίτλος μιας σειράς τεσσάρων συναυλιών που θα δώσει η Μ. Φαραντούρη στον "Παρνασσό"

"Τα τραγούδια που έχω ερμηνεύσει 'διάβασαν' ποιητικά την εποχή τους, αλλά έχουν τη δύναμη να μας αφορούν και σήμερα. 'Οι δρόμοι παλιοί' δεν μας αφορούν; Ο Καβάφης, ο Γκάτσος δεν μας αφορούν; Αυτά τα τραγούδια, αυτή η ποίηση δεν είναι κάτι μουσειακό που έχει μπει στο περιθώριο" λέει η Μαρία Φαραντούρη σε μια ανάπαυλα από τις πρόβες της για τη σειρά συναυλιών με τίτλο "Όλα αρχίζουν ξανά" που δίνει στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", αύριο και τα δύο επόμενα Σάββατα 18 και 25 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 4 Μαρτίου. Με τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου κ.ά. βασισμένα σε ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου και Αναγνωστάκη. Με αυτές τις αποσκευές, άλλωστε, έχει διατρέξει όλη την πορεία της μέχρι τώρα.

Η ποίηση ωστόσο αυτή τη φορά γίνεται η αφορμή για τη συνάντησή της με τους 24χρονους δίδυμους αδελφούς Καλογεράκη, που, μετά τη συμμετοχή της με τρία τραγούδια στον πρώτο τους δίσκο "Προσωπικό", μοιράζονται τώρα τις τέσσερις συναυλίες στον "Παρνασσό". "Ένας λόγος που ενεργοποιήθηκα γι' αυτή τη συναυλία είναι η συνάντησή μου με τα αδέλφια Καλογεράκη. Πριν από έναν χρόνο τους έφεραν σπίτι μου ο Παρασκευάς Καρασούλος και ο Γιώργος Ανδρέου, που έκανε τη μουσική επιμέλεια του δίσκου τους, στον οποίο βασίζουν τα τραγούδια τους κυρίως σε ποιητές" λέει η Μαρία Φαραντούρη.

"Είδα κάτι ιδιαίτερο σ' αυτά τα παιδιά. Εκφράζουν την ποίηση με μια αφοπλιστική ευαισθησία και σεμνότητα. Έχουν έναν δικό τους, πολύ αληθινό τρόπο που μελοποιούν την ποίηση. Έναν τρόπο φρέσκο και τρυφερό, με χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, χωρίς σοβαροφάνεια, αλλά με σοβαρότητα και βαθιά πίστη σ' αυτό που κάνουν. Διάλεξαν ερωτικά και πολιτικά ποιήματα και τα συνδύασαν πολύ καλά στον δίσκο τους. Αυτό με εντυπωσίασε, γι' αυτό δέχτηκα να ερμηνεύσω τρία τραγούδια τους. Τι πιο ωραίο, λοιπόν, να συναντηθώ μ' αυτά τα παιδιά που προσπαθούν να μιλήσουν στο σήμερα με τους ποιητές που διάλεξαν να μελοποιήσουν". Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης στον δίσκο τους μελοποίησαν Πεσόα, Μπρεχτ, Νερούδα, Ρούμι, Ρεμπό, Μιχάλη Γκανά, Γιάννη Ευθυμιάδη, Μηνά Δημάκη. Στον "Παρνασσό" μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, θα τραγουδήσουν επίσης μπαλάντες του Μπομπ Ντίλαν και του Λέονταρντ Κοέν, "που είναι κι αυτοί σπουδαίοι ποιητές".

"Θα είναι μια πολύ όμορφη γιορτή, με φρεσκάδα, νεανικότητα, για να δείξουμε στον κόσμο πόσο διαχρονικά είναι τα τραγούδια μας και πόσο ακουμπούν σήμερα την εποχή μας. Άλλωστε, η ποίηση είναι διαχρονική έτσι κι αλλιώς" λέει η Μαρία Φαραντούρη.

Η ίδια ξεκίνησε τη διαδρομή της στη μουσική στην εποχή των ποιητών και μένει καταγεγραμμένη ως ερμηνεύτρια των δημιουργών. Εξακολουθεί να δείχνει την ποίηση όταν η εποχή μας προτιμά να κοιτά τον ερμηνευτή σταρ και κριτή σε φτηνά τηλεοπτικά τάλεντ σόου. "Πάντοτε εμείς είχαμε απέναντι αυτό το σταρ σύστεμ είτε με τη μορφή των λεγόμενων 'σκυλάδικων', είτε με τα εύκολα, τα εύπεπτα τραγούδια. Αυτά τα τραγούδια επηρεάζουν τώρα τα νέα παιδιά που έχουν ανάγκη να ερμηνεύσουν και περνούν απ' αυτή τη στενωπό. Εμείς ήμασταν αντίθετοι μ' αυτή τη συνθήκη. Το ίδιο το σύστημα γεννάει το 'μειλίχιο τέρας'. Όλα αυτά τα χρόνια της ευημερίας γέννησαν τον πολιτισμό του εφήμερου, της κυρίαρχης, γρήγορης εικόνας και της νάρκωσης. Δεν μας αιφνιδιάζει. Αυτοί που βγαίνουν στις τηλεοράσεις κάνοντας τους κριτές τον ναρκισισμό τους κολακεύουν" επισημαίνει η Μαρία Φαραντούρη.

Παράλληλα με τον τον κύκλο συναυλιών στον "Παρνασσό" η γνωστή ερμηνεύτρια προετοιμάζεται και για τη συναυλία που δίνει στις 2 Απριλίου στην Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΤ, όπου στο πρώτο μέρος θα ερμηνεύσει τη "Βεατρίκη" του Μίκη Θεοδωράκη για πιάνο και φωνή, σε στίχους Διονύση Καρατζά, έργο που, όπως μας λέει, "είχα την τιμή να τραγουδήσω αρχικά με την Ντόρα Μπακοπούλου, αργότερα με τον Γιάννη Βακαρέλη και τώρα με τον Γιώργο Λαζαρίδη", το έργο του οποίου "Ο έρωτας τελειώνει τραγικά" σε ποίηση της Αγαθής Δημητρούκα θα ερμηνεύσει στο δεύτερο μέρος. Το έργο αναφέρεται σε οκτώ μυθικά ζευγάρια, όπως ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα, ο Λέανδρος και η Ιώ, και τους τραγικούς έρωτές τους. Στο διεθνές σκηνικό ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 12 Μαΐου 2018 συναυλία της στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

"Όλα αρχίζουν ξανά", Μαρία Φαραντούρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

Μουσική επιμέλεια και πιάνο: Τάκης Φαραζής

Πνευστά: David Lynch, κόντρα μπάσο: Κώστας Κωνσταντίνου

Αίθουσα "Παρνασσός", Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8 (μετρό: στάση Πανεπιστήμιο)

Εισιτήρια: 12, 15, 20, 25 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL