Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ / Ένα έργο - ορόσημο για την όπερα στο Μέγαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Λόενγκριν του Ρίχαρντ Βάγκνερ / Ένα έργο - ορόσημο για την όπερα στο Μέγαρο

Ο Λόενγκριν, μία από τις σημαντικότερες όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις όπερες της πρώτης περιόδου στα μουσικά δράματα της ωριμότητας του συνθέτη, κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Ιανουαρίου σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη και σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Άντονι ΜακΝτόναλντ.

Πρόκειται για μια νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλλίας και το Θέατρο Βιέλκι - Εθνική Όπερα Πολωνίας, σε ένα έργο - ορόσημο της μουσικής ιστορίας, από τα σημαντικότερα του συνθέτη.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Άντονι ΜακΝτόναλντ σημειώνει μεταξύ άλλων πως πρόκειται για την «πιο ρομαντική απ’ όλες τις όπερες του Βάγκνερ, μετά την οποία ο συνθέτης μετακινήθηκε από το συγκεκριμένο ιδίωμα. Κατά μία έννοια είναι η πιο συμβατική απ’ όλες του τις όπερες και δείγμα του ώριμου γερμανικού ρομαντισμού. Θεωρώ ότι όλες οι όπερες του Βάγκνερ είναι πολύ αυτοβιογραφικές. Ο Λόενγκριν είναι ένα παραμύθι. Και τα παραμύθια βρίσκονται βαθιά μέσα μας”.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 28 Αυγούστου του 1850 στη Βαϊμάρη, υπό τη διεύθυνση του Φραντς Λιστ, και βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του ίδιου του Βάγκνερ, όπως και όλες του οι όπερες. Αρχικά δεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμή, αλλά σε διάστημα λίγων μηνών αναδείχθηκε στο δημοφιλέστερο έργο του Βάγκνερ, χάρη στο οποίο χαρακτηρίσθηκε «εθνικός» συνθέτης.

O μύθος ανάγεται σε ένα από τα πλέον αιματηρά ποιήματα ηρωικών ανδραγαθημάτων -chanson de geste- των τροβαδούρων του 12ου αιώνα.

Στον Λόενγκριν η χορωδία έχει ξεχωριστή θέση, αφενός λόγω της εξαιρετικής ποιότητας της μουσικής -μεταξύ άλλων του «γαμήλιου εμβατηρίου»-, την οποία της προσφέρει ο Βάγκνερ, αφετέρου λόγω του ρόλου που της επιφυλάσσει ο συνθέτης στη θεατρική δραματουργία του έργου.

Στην πρώτη διανομή, στον ρόλο της Όρτρουντ εμφανίζεται η Σουηδή μεσόφωνος Μαρτίνα Ντίκε. Στη δεύτερη διανομή τον ρόλο θα ερμηνεύσει η Ελληνίδα υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου. Το καστ συμπληρώνουν οι μονωδοί Τάσος Αποστόλου και Πέτρος Μαγουλάς (Βασιλιάς), Διονύσης Σούρμπης και Δημήτρης Κασιούμης (Κήρυκας). Η όπερα ανεβαίνει 27, 29 Ιανουαρίου και 1, 3, 5 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, στις 6.30 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL