Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

Καλώς ή κακώς, κάποια καλλιτεχνικά έργα είναι καταδικασμένα να αξιολογούνται λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πήραν σάρκα και οστά. Όπως είναι αδύνατον να ακούσεις το “Blackstar” δίχως να το συνδέσεις με τον θάνατο του David Bowie δύο ημέρες από την κυκλοφορία του, έτσι κι αυτόν τον δίσκο αναγκάζεσαι σχεδόν να τον κρίνεις έχοντας στον νου σου την απώλεια που βίωσε ο Cave λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της ηχογράφησής του. Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο διαφορετικός θα ήταν αν δεν είχε χάσει τον γιο του σε ατύχημα. Το σίγουρο είναι ότι το “Skeleton Tree” είναι από τους πιο ολοκληρωμένους και συναισθηματικά φορτισμένους δίσκους της καριέρας του, καθώς ο Nick Cave προσεγγίζει το μεγαλείο της τέχνης του με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Φαινόταν να φλερτάρει με τη μετριότητα τα τελευταία χρόνια, με δίσκους που δεν έκρυβαν στα σωθικά τους οργανικές εκρήξεις και δημιουργικό πυρετό. Όμοια κι εδώ, οι συνθετικές του απόπειρες δεν εκπλήσσουν, είναι απόλυτα καλοδεχούμενες όμως. Ανάμεσα στα οκτώ τραγούδια του άλμπουμ συναντούμε ορισμένες καταπληκτικές στιγμές, διαφορετικές μάλιστα για τον κάθε ακροατή του, που συνθέτουν ένα ομοιογενώς σαγηνευτικό σύνολο. Χαμηλών τόνων είναι ξανά οι διαθέσεις (τι άλλο θα μπορούσαν να είναι εξάλλου;), οπότε μένεις να παρακολουθείς τη διήγηση ενός πόνου αβάσταχτου μέσα από στίχους εξαιρετικά γλαφυρούς (εκείνοι είναι και το αληθινό ατού του έργου) που φτιάχνουν εικόνες εξίσου ζοφερές και ελκυστικές.

Το πρωτογενές υλικό αυτό επενδύουν οι Bad Seeds με ήχους γεμάτους εσωτερική ένταση, χωρίς ξεσπάσματα, αλλά με στοιχεία ορχηστρικά, που υπηρετούν τέλεια τον σκοπό που είναι η ανάδειξη του αισθήματος.

Κάπως έτσι παίρνουμε μία από τις πιο σπαρακτικές καταθέσεις που έχει καταγράψει σε δίσκο ο Cave, την κραυγή του "I Need You", που είναι ίσως το κομμάτι που αναφέρεται περισσότερο ευθέως στο συμβάν, ένα εξαιρετικό εναρκτήριο "Jesus Alone", με τον ανατριχιαστικό στίχο “You fell from the sky /Crash landed in a field near the river Adur” (το αν είχε γραφτεί πριν από το γεγονός μικρή σημασία έχει, αφού το αποτέλεσμα μετράει…), το "Girl In Amber" με τα έγχορδα να υπογραμμίζουν την τραγικότητα της αφήγησης, το "Distant Sky" με την απρόσμενα καθαρή, στα όρια της φολκ ερμηνεία της Else Torp και πάει λέγοντας.

Με σκοπό να δώσει μια πιο ευκρινή εικόνα γύρω από τη γέννηση και τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου τραγουδιών, ο Cave παράγγειλε το γύρισμα μιας ταινίας με τίτλο "One More Time With Feeling" που προβλήθηκε -και στη χώρα μας– μια μέρα πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ. Γυρισμένη σε 3D και σκηνοθετημένη από τον Andrew Dominik, μας βάζει μαζί του στο στούντιο, ανάμεσα στην μπάντα την ώρα των ηχογραφήσεων, μέσα σε ένα φοβερό σκηνικό και μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, και τον παρακολουθούμε να ερμηνεύει τα τραγούδια του “Skeleton Tree”, να μιλάει γι’ αυτό όπως και για πολλά άλλα. Τα λόγια τους καταθέτουν επίσης τόσο οι συνεργάτες του όσο και η σύζυγος και ο έτερός του γιος. Στις σχεδόν δύο ώρες του φιλμ εισέρχεσαι σαν φιλοξενούμενος στο σπίτι του, στην πόλη που ζει (το Μπρίστολ) και τον κόσμο του ολόκληρο, ρίχνοντας μια βιαστική ματιά σε όλα όσα τον διαμορφώνουν σήμερα. Είναι μια στιγμή συγκινητική, αν και, απ’ ό,τι δείχνει το ίδιο το άλμπουμ, κάθε άτυχη στιγμή, κάθε βήμα προς τον θάνατο δύναται να αποτελέσει ένα βήμα προς κάτι νέο, κάτι εμπνευσμένο, κάτι που σε κάνει πιο δυνατό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL