Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Η ΛΥΡΙΚΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ / Μεταβατικό πρόγραμμα με αισιοδοξία για το επόμενο βήμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΛΥΡΙΚΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ / Μεταβατικό πρόγραμμα με αισιοδοξία για το επόμενο βήμα

Αρ. Μπαλτάς, Μ. Μιχαηλίδης και Γ. Θεοδωρόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της Λυρικής

Μεταβατικό πρόγραμμα σε... δύο δόσεις ανακοίνωσε χθες η Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς από τις εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν λείπουν εκείνες που θα πραγματοποιηθούν κατά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας στη νέα της στέγη, στο ΚΠΙΣΝ, όπου, αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα μετακομίσει από τον Ιανουάριο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Μύρων Μιχαηλίδης, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, του προέδρου και μελών του Δ.Σ., καθώς και στελεχών πολιτιστικών οργανισμών (Ν. Θεοχαράκης, Στ. Λιβαθινός, Ν. Διαμαντής, Ο. Ντεκότ, Γ. Αγουρίδης κ.ά.) παρέπεμψε στον ερχόμενο Δεκέμβριο, προκειμένου να ανακοινώσει το "δεύτερο μέρος", μαζί με το πρόγραμμα του 2017/18.

Ως "έμπρακτη δήλωση ότι το ΥΠΠΟ βρίσκεται κοντά στη Λυρική" χαρακτήρισε την παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα αλλά και τη "σημαντική προσπάθεια της Λυρικής να κάνει την όπερα οικεία εκτός των τειχών", όπως και τη βοήθειά της στο προσφυγικό.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. δήλωσε αισιόδοξος ότι η μετάβαση στο ΚΠΙΣΝ "θα αλλάξει τη ζωή των Αθηναίων", ενώ χαρακτήρισε "ισχυρή ομάδα" τους νέους συνεργάτες της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη (υπεύθυνο της Β' Σκηνής) και Αντώνη Φωνιαδάκη (διευθυντή Μπαλέτου).

Κάνοντας απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ο Μ. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως για πρώτη φορά τα έσοδα ξεπέρασαν το κόστος παραγωγής, ενώ για το ύψος της επιχορήγησης του 2016 δήλωσε αισιόδοξος ότι θα φτάσει αυτήν του 2015 (έχουν δοθεί 9 εκατ., αναμένεται άλλο ένα, ενώ έχει αιτηθεί 2 επιπλέον). Σε ερώτησή μας αν αυτό το ποσό επαρκεί, αφού στο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα γινόταν λόγος για ανάγκη επιχορήγησης 14,5 εκατ., είπε πως αρκεί, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση. Για το 2017 όμως θα πρέπει να επανεκτιμηθεί, καθώς σύμφωνα με τους τελευταίους έως τώρα υπολογισμούς τα πάγια έξοδα στη νέα της στέγη θα ανέρχονται σε 5,6 εκατ., ενώ από τη μετακίνηση θα εξοικονομηθούν μόνο 2 εκατ. Τέλος, μιλώντας για το έλλειμμα, είπε πως παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι (1,5 εκατ.), αν και οι καθυστερήσεις σε πληρωμές καλλιτεχνών κ.λπ. ξεπερνούν το επτάμηνο.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Αποχαιρετώντας το θέατρο Ολύμπια (απ' όπου αποχωρεί πλήρως) τον Μάιο, με τη Ρέα του Σαμάρα (σκην. Ν. Διαμαντής), όπερα με την οποία έκανε "ποδαρικό" το 1944, η ΕΛΣ παρουσιάζει φέτος πολλές επαναλήψεις (Βαφτιστικός, Τραβιάτα, Κουρέας της Σεβίλλης), αλλά και Λόενγκριν του Βάγκνερ (στο Μέγαρο). Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο προγραμματισμός του Μπαλέτου, που στηρίζεται σε αναβίωση κλασικού ρεπερτορίου (Ζιζέλ), συμπράξεις (Γαλαξίας, με το Εθνικό Θέατρο) και διεθνείς συνεργασίες (Τοπία), όπως είπε ο Αντ. Φωνιαδάκης. Παράλληλα, η ΕΛΣ αναπτύσσει ευρύτατο και αξιοπρόσεκτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL