Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
MECHANIMAL / Mechanimal: "Τραγούδια σπασμένα και χαλασμένα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

MECHANIMAL / Mechanimal: "Τραγούδια σπασμένα και χαλασμένα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΜΠΟΥΡΑ

Από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις των τελευταίων ετών στη σύγχρονη εγχώρια σκηνή, οι Mechanimal έχουν καταφέρει σε διάστημα τριών περίπου χρόνων να κυκλοφορήσουν αντίστοιχο αριθμό δίσκων -γεγονός ιδιαίτερα σπάνιο στις μέρες μας για συγκεκριμένους λόγους- και να αποκτήσουν ένα κοινό που εκτιμά τον ρευστό χαρακτήρα της μουσικής τους δημιουργίας. Σήμερα, οι Τάσος Νικογιάννης στην κιθάρα και Ελένη Τζαβάρα στα φωνητικά βρίσκονται δίπλα στον Γιάννη Παπαϊωάννου, που αποτελεί το σταθερό μέλος του σχήματος απ' την αρχή του και τον βασικό του πυλώνα. Μιλήσαμε μαζί του:

Το σύμβολο στο εξώφυλλο αντιπροσωπεύει τη ζωώδη φύση του ανθρώπου, ενώ ο τίτλος του δίσκου, ΔΠΔ, σημαίνει δίποδο, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβολίζει το ίδιο το συγκρότημα, που πατάει πλέον σταθερά στα πόδια του στον δίσκο αυτόν. Βλέπω το project αυτό σαν ταξίδι, κάθε του δουλειά αποτελεί και μία φάση. Ο πρώτος δίσκος ήταν ένα πείραμα στην ουσία, όταν είχα την ιδέα να συνδυαστεί ο ηλεκτρονικός ήχος με πιο ροκ πράγματα, κιθάρες και φωνή σε ένα πλαίσιο με τραγούδια. Ο δεύτερος είναι κάποιοι κανόνες και κώδικες, προκειμένου το όλο πράγμα να λειτουργήσει, και ο τρίτος όπου αφήνεται κάπως ελεύθερο το περιβάλλον, χωρίς κανόνες. Είναι μια μηχανική μουσική με κιθάρες άγριες γύρω της και διάφορες επιρροές που συνεισφέρουμε όλοι μας.

Αν υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με τους δύο προηγούμενούς μας δίσκους, είναι ότι είναι περισσότερο μελωδικός, και γι' αυτό υπεύθυνη είναι πρώτα και κύρια η φωνή. Τα κομμάτια γράφτηκαν για να τραγουδηθούν. Είχα στο μυαλό μου γυναικεία φωνητικά, ήδη από τον καιρό που ήταν ο Freddie στο συγκρότημα. Ανέκαθεν προσπαθούσαμε να υπάρχουν μελωδίες στα κομμάτια μας, να μην πρωτοστατεί παντού ο θόρυβος, εδώ όμως είναι πιο ξεκάθαρες, η αφήγηση της φωνής, οι κιθάρες, είναι πιο διαυγή και ξεκάθαρα.

* Αναρωτιέμαι αν το υλικό ήταν εκείνο που υπαγόρευσε τη φωνή ή η αλλαγή της φωνής υπαγόρευσε το υλικό.

Τα κομμάτια γράφτηκαν έχοντας στο μυαλό μου γυναικεία φωνητικά. Έγινε η αρχή κι αυτό που είχα στο μυαλό μου μπορούσε να το κάνει η Ελένη πάρα πολύ εύκολα, σχεδόν αναίμακτα. Από εκεί και πέρα, οι Mechanimal λειτουργούν έχοντας έτοιμα γραμμένα τα κομμάτια από εμένα, και τα άλλα δύο μέλη του γκρουπ συνεισφέρουν στοιχεία της μουσικής τους προσωπικότητας που μου ταιριάζουν πολύ, μιας που έχουμε πολλές κοινές ηχητικές αναφορές, αγάπες κι εμπειρίες. Αυτό μας κάνει και οικονομία χρόνου, δεν χρειάζεται δηλαδή να κάθεσαι να εξηγείς στον άλλο τι πρέπει να συμπληρώσει σε μια σύνθεση, ή ακόμα και να δουλεύεις τη μουσική από απόσταση.

* Να υποθέσω ότι δεν σκέπτεστε πού ακριβώς στέκονται οι Mechanimal σε σχέση με την υπόλοιπη εγχώρια σκηνή;

Η διαδικασία γραψίματος και ηχογράφησης μιας μουσικής είναι αυθόρμητη. Αν πάλι κάνουμε κάποια αλλαγή και γίνει κάτι διαφορετικό, θα είναι επειδή μ' αρέσει. Δεν γίνεται να σκέπτεσαι ότι αυτό που κάνεις σε αφήνει κάπου μόνο σου. Οι Mechanimal είναι ένα project που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Παρουσιάζει τραγούδια εντελώς σπασμένα και χαλασμένα, όπως τα είχα στο μυαλό μου, παιγμένα με κιθάρες που θα τις έλεγες ροκ, κι όλα αυτά μέσα στην ιδιαίτερη επανάληψη που μπορείς να βρεις από το kraut rock και τους Suicide μέχρι το new wave.

* Η μουσική προσέγγιση προς τους Mechanimal είναι διαφορετική σε σχέση με άλλα project σου, Γιάννη;

Δεν θα μπορούσε να μην είναι. Όλα τα κομμάτια των Mechanimal ξεκινούν από το μπάσο, από το γράψιμο μιας μπασογραμμής. Αυτή δείχνει πού πηγαίνει όλο το κομμάτι. Γενικά η όλη διαδικασία όταν γράφω ένα κομμάτι για τους Mechanimal είναι τελείως διαφορετική από άλλες δουλειές, χρησιμοποιώ και άλλη παλέτα ήχων, που οπωσδήποτε είναι παιγμένη live, μιας και το υλικό πρέπει να μπορεί να παίζεται ζωντανά σε συναυλίες.

Από πάρα πολύ παλιά με είχε γοητεύσει η ιδέα να μπορώ να κάνω ένα σωρό πράγματα με ένα λάπτοπ μόνο. Να παίζεις λάιβ, να ηχογραφείς σ' αυτό, να κάνεις την παραγωγή, τα πάντα. Αυτό το έχω φτάσει σ' ένα σημείο όπου το 70 με 80% το βγάζω ζωντανά επάνω στη σκηνή, μαζί με κάποια μονοφωνικά synths. Για να βγει απόλυτα λάιβ ό,τι ακούς στο δίσκο, θα χρειαζόταν μια πιο ευρεία ομάδα ανθρώπων.

MECHANIMAL

ΔΠΔ

Inner Ear

Διαρκώς απρόβλεπτοι, οι Mechanimal στο τρίτο τους αυτό άλμπουμ αλλάζουν ξανά χαρακτήρα και δοκιμάζουν νέες συνταγές που ασφαλώς εντάσσονται στην ευρύτερη προσωπικότητά τους. Το ηχητικό κλίμα παραμένει αρκούντως σκοτεινό και μετα-βιομηχανικό, η παρουσία αυτή τη φορά της Ελένης Τζαβάρα (πρώην Film, Etten) στα φωνητικά αλλοιώνει εντυπωσιακά το ύφος της μουσικής, αφήνοντας κάποιες αχτίδες φωτός να διαπεράσουν τα παχιά στρώματα ηλεκτρονικού και κιθαριστικού θορύβου που αποτελεί το βασικό ηχητικό φόντο. Πολλές αναμνήσεις από κλασικές στιγμές της ευρωπαϊκής electropop των περασμένων δεκαετιών περνούν από το μυαλό μας, κάτι που ασφαλώς δεν κάνει τα δέκα κομμάτια του δίσκου λιγότερο σύγχρονα κι ενδιαφέροντα κι απολαυστικά απ' όσο είναι, έτσι όπως συνθέτουν ένα συμπαγές σύνολο καλού γούστου κι ελκυστικής μελωδικής τραγουδοποιίας.

Μ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL