Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τον συνθέτη Δημήτρη Τερζάκη τιμά η Ακαδημία

Τον μουσικοσυνθέτη και πανεπιστημιακό δάσκαλο Δημήτρη Τερζάκη υποδέχεται ως αντεπιστέλλον μέλος της η Ακαδημία Αθηνών, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον διακεκριμένο δημιουργό και καθηγητή στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας. Σε δημόσια συνεδρία που θα...

Τον μουσικοσυνθέτη και πανεπιστημιακό δάσκαλο Δημήτρη Τερζάκη υποδέχεται ως αντεπιστέλλον μέλος της η Ακαδημία Αθηνών, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον διακεκριμένο δημιουργό και καθηγητή στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας. Σε δημόσια συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., τον τιμώμενο θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Ακαδημίας Δημήτρης Νανόπουλος και, στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος θα παρουσιάσει το επιστημονικό του έργο. Θα ακολουθήσει ομιλία του Δημήτρη Τερζάκη με θέμα «Γιατί είναι η ελαφρά μουσική ελαφρά;».

Ο Δημήτρης Τερζάκης, γιος του συγγραφέα Άγγελου Τερζάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε σύνθεση με τον Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου και, στην Κολωνία, με τον Bernd Alois Zimmermann και με τον Herbert Eimert ηλεκτρονική μουσική. Ως συνθέτης "ανάμεσα σε δυο κόσμους", ανέπτυξε μια προσωπική μουσική γλώσσα, που έχει τις ρίζες της στη μουσική της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου. Χρησιμοποιεί τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, διαμορφώνοντας μια μελωδικότητα, η οποία δεν έχει σχέση με το συγκερασμένο σύστημα της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη μουσική του ως ένα είδος "αιμοδοσίας" στο σώμα της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, η οποία, "απομονωμένη για αιώνες από τους μεγάλους ανατολικοευρωπαϊκούς και εξωευρωπαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς, έχει φτάσει σε αδιέξοδο".

Η διεθνής αναγνώριση του Δ. Τερζάκη ξεκίνησε ήδη από την πρώτη εκτέλεση, το 1970 στη Βασιλεία, του έργου του Οίκος, σε κείμενο Ρωμανού του Μελωδού, και έργα του όπως η Καταβασία (1972) έχουν παιχτεί σε όλες τις ηπείρους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις