Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Θάνος Μικρούτσικος: / Θάνος Μικρούτσικος: Ο Μπρεχτ από το 1930 είδε το 2015
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Μικρούτσικος: / Θάνος Μικρούτσικος: Ο Μπρεχτ από το 1930 είδε το 2015

Ο Θάνος Μικρούτσικος επιστρέφει, 37 χρόνια μετά, στον ίδιο τόπο με τον ίδιο τρόπο, "και πάλι κυνηγώντας το Όνειρο και το Εμείς, όσοι απομείναμε εραστές της κοινωνίας της Ουτοπίας, εκείνης στην οποία ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα". Με τη Μουσική πράξη στον Μπρεχτ έργο που έχει σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά, και τον δημιουργό του επίσης, ο γνωστός συνθέτης σταθμεύει για δυο βραδιές, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 του μηνός, στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού, και παρουσιάζει το γνωστό  έργο του με τον Κώστα Θωμαΐδη στο τραγούδι και τον Δημήτρη Παπανικολάου στην αφήγηση. Διπλά επετειακή η παρουσίαση, καθώς στις 16 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 37 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου στον χώρο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού, ο οποίος παράλληλα συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας. Θα παρουσιαστεί επίσης  ο κύκλος τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι Ο κύκλος με την κιμωλία σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ και μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, με τον συνθέτη στο πιάνο και την Άννα Λινάρδου στο τραγούδι.

"Ο Μπρεχτ είναι από εκείνου τους καλλιτέχνες που χωρίς αυτούς η τέχνη θα ήταν άλλη. Δεν είναι δηλαδή απλώς ένας μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά ένας καλλιτέχνης που άλλαξε τη ροή στο θέατρο" επισημαίνει ο Θάνος Μικρούτσικος. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αφορμές προκειμένου να παρουσιάζεται το έργο του. Ωστόσο ο συνθέτης έχει και κάποιους ιδιαίτερους λόγους που αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο τον λόγο του.  "Η Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ είναι για μένα ένα από τα οριακά μου έργα. Υπάρχουν κάποια έργα με τα οποία έσπρωξα τα όρια των μουσικών πραγμάτων που μπορούσα να κάνω, ένα απ΄ αυτά είναι και το συγκεκριμένο. Οφείλω να πω ότι δεν ήταν ένα εγκαταλελειμμένο έργο. Εκτός από την πρώτη περίοδο 1978-1984, το παρουσίασα ολοκληρωμένο και στη δεκαετία του '90, αλλά κάποιες φορές και τα τελευταία χρόνια.  Υπάρχει όμως κι ένας προσωπικός λόγος για τις δύο συναυλίες στον ΦΟΥ. Πριν 37 ακριβώς χρόνια, στις 16 Ιανουαρίου 1978, πρωτοπαρουσίαζα τη Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ στον ίδιο χώρο. Εκείνη την εποχή ο ΦΟΥ ήταν μια νησίδα αναπνοής για τον πολιτισμό, γιατί παρουσίαζε πράγματα πρωτότυπα ακόμα και για σήμερα. Συνδέθηκα με εκείνα τα παιδιά με μια διαχρονική αγάπη. Και γι' αυτό θα είμαι εκεί με τον Μπρεχτ".

Μόνο μια λέξη θα αντικαθιστούσε σήμερα ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδώντας το "Άννα, μην κλαις". "Τραγουδώντας σήμερα αυτό το τραγούδι αισθάνομαι ότι το μόνο που χρειάζεται να αλλάξω είναι 'Άννα, μην κλαις, θα γυρέψουμε βερεσέ από το σούπερ μάρκετ" και όχι από τον μπακάλη'" μας λέει. Ωστόσο είναι πολλά εκείνα που έχει να πει ο Μπρεχτ στον σημερινό πολίτη. "Θέλω να ξέρεις ότι ποτέ δεν πίστεψα σε καλλιτέχνες προφήτες" διευκρινίζει ο συνθέτης. "Όμως οι ιδιοφυείς και οξυδερκείς καλλιτέχνες βλέπουν τα κρυμμένα. Αυτά που υπάρχουν, αλλά που δεν φαίνονται από τους πολλούς. Ο Μπρεχτ είδε τα χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος, που η ουσία του παραμένει ίδια και σήμερα παρά τις μεγάλες αλλαγές, αφού εδώ και 200 χρόνια στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στο γεγονός ότι το πλεόνασμα αυτών που εργάζονται πάει σε ελάχιστα χέρια. Κι αυτό ίσχυε και το 1930 και το 2015 και μάλιστα με πολύ μεγάλη ένταση σήμερα, λόγω του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού που ισχύει στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

Στον ΦΟΥ ο Θάνος Μικρούτσικος θα τραγουδήσει και πάλι το "Άννα, μην κλαις" χωρίς να αλλάξει το "βερεσέ απ' τον μπακάλη". Καθισμένος ωστόσο στο πιάνο θα επισημαίνει νότα-νότα τη διαχρονία του έργου του Μπρεχτ και τις λεπτές κόκκινες γραμμές που ενώνουν τον λόγο του με τη σημερινή συνθήκη αλλά και τις δικές του μελωδίες.

Οι δύο συναυλίες αρχίζουν στις 9 μ.μ. Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητές, άνεργοι 12 ευρώ.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL